Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Savet za formata pri arhivirane
Автор: AgentSmith   
Дата:   09-07-04 19:42

Shte vi pomolia za savet otnosno tova pri kakav format na failovete da zapisvam na cd-ta. Chetoh, che ne bilo hubavo da zapisva na jpeg format, a na tiff, no pri polojenie che aparata mi snima samo na jpeg ima li smisal da omagiosvam failovete v tiff. T.e. dokolkoto shvashtam principite na 2-ta formata (iavno ne sam gi shvanal kakto triabva), faila veche e kompresiran. Ne zacepvam zashto triabva da minat v nekompresiran sled kato veche sa bili kompresirani (pixelite veche sa zbiti)?!?[smilie11]
Malko e lamerski vaprosa ama k`vo da se pravi..[beer]
A.., i ako vse pak tr. da se promeni formata tiff nai-udachen li e ili niakoi drug?

Отговори на това съобщение
 Re: Savet za formata pri arhivirane
Автор: solo5   
Дата:   09-07-04 19:57

При положение, че апаратът ти прави снимки само в JPEG, значи ще ги записваш в JPEG.
Няма смисъл да ги преобразуваш в друг щото така или иначе няма да станат по-качествени.
Но, снимките са ценни за теб е хубаво да са на максимална резолюция,
и с най ниска компресия, защото след време можеш да решиш са ги печаташ [smilie7] [shtrak] [beer]

Автор: holden   
Дата:   09-07-04 19:59

Веднага след като извадиш от камерата джейпеговете ги изпечи на диск. Ако правиш някаква редакция, запази крайния вариант в ТИФ. Ако работиш с Фотошоп, след редакцията запази едно копие в неговия формат, ако имаш място.

Виж тук за повече съвети от професионален сватбен фотограф.

Автор: angel4o   
Дата:   09-07-04 20:02

Схванал си смисъла.[smile]Ако вече е намачкан в JPG(JPEG)-направо така го запиши на CD-то. JPG(JPEG)е компресия дето изхвърля безвъзвратно излишествата от информация(процента можеш да го зададеш)[smilie24]

Автор: GuruMMX   
Дата:   09-07-04 20:39

ako snimash profesionalno i snimkite ti s eobrabotvat, vinagi raboti v tiff format!
ako prezapishesh edin jpg njakolko puti kachestvoto mu se smachkva!
Mojesh da si pazish failovete v TIFF s LWZ (kompresija bez zagubi v kachestvoto) compresija i te pak sa dosta malki kato razmer!
az lichno pazja vsichko koeto sum snimal i obrabotval na DVDta s godini i pazja vsichki formati - rabotni i original files!

[beer]

Автор: jumbo   
Дата:   09-07-04 20:53

аз пък си ги пазя в NEF [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] така ми заемат най-малко място

Дата:   09-07-04 20:54

Az sam v kategoriata "entusiast" ili zapalen liubitel. No ne mi prechi da se draznia leko, che ot povechko copy-ta na jpg-a i obrabotkata mu, se gubi kachestvo. Taka che shte vzema da prezapisvam v tiff vupreki baia po-obemistia razmer. Ili moje bi shte e po-udachno vsichko da e izgoreno na jpg, a po-stoinostnoto da otiva na tiff..[smilie22]
A inache e iasno che sniamam na max rezoliucia s min kompresia.. vse pak za tova sam platil. [smilie7] E Platil sam i za vtora CF karta ama niama nachin[beer]

Автор: asklep   
Дата:   09-07-04 23:08

Абе ти се си "голямата работа" , момчето пита за друго , ти комплекси ли имаш някакви

Дата:   09-07-04 23:11

Пич послушай Гурото като си свалиш най добрите кадри ги обърни във Фотошопа в TIF формат и после ги обработвай

Дата:   10-07-04 10:26

OK, taka i shte napravia[smilie7] Mersi za infoto
[beer]

Публикацията е редактирана (10-07-04 10:27)

Автор: jumbo   
Дата:   10-07-04 11:00

а ти докторе теле ли си или обикновен овньо аз съм отговорил на гуруто

Дата:   10-07-04 12:32

И по какво личи към кого се обръщаш слонски заднико !

Дата:   10-07-04 12:54

az pazja vsichko v:
------------------------
RAW
LowRes JPG - sRGB
TIFF 8bit (zaduljitelno LWZ kompresiran)
plus work files
TIFF 16bit / layers - Colormatch RGB
TIFF 8bit flattened CMYK Euroscale Coated(naj-chesto interpolated)
------------------------

Публикацията е редактирана (10-07-04 12:59)

Автор: PerfectDreameR   
Дата:   10-07-04 13:05

ave tuk mai vsi4ki ne ste v 4as ve. Shtom aparata kompresira v JPEG kyv e smisyla ot tif??? V TIF se kompresira ot NEF ili RAW format da zapazi 16bit dylbo4ina na cveta. JPEG kompresiata mozje da zapazi samo po
8bit-a na kanal ili v RGB = 24bit, a TIF formata shte zapazi 16bit v RGB = 48bit. Makar4e realno pri Nikon D70 CCD registrira cveta v NEF format - 12bit na kanal RGB = 36bit...
Male basi profanite .... Nai-loshoto e 4e snimate s digitalni aparati i nishte4ko ne ste pro4eli :'p https://photo-forum.net/joro/emoticons/simp0029.gif
Taka 4e Agent4e vzemi si napravi po obstoen search i pro4eti tuk tam i nepravi prostotii ot sorta JPEG > TIF i nakraq maznq:') https://photo-forum.net/joro/emoticons/simp0029.gifhttps://photo-forum.net/joro/emoticons/forum_simp0059.gif

Автор: volokin   
Дата:   10-07-04 13:12

PerfectDreameR, сори, ами ако си запази JPEG-а един път в TIF, то после няма да му се влошава ка4еството при всяка нова обработка от JPEG. Тук няма нищо общо с битовете информация, те и 8 бита на цвят са ок. Една и съща картинка ако я отвори и промени една то4ка само и запише, то отново се извършва компресиране на същата, която един път е била ве4е компресирана от апарата, следващия път отново и т.н. докато му се скапе картинката![smilie3]

Дата:   10-07-04 13:22

xa xa shto sha go zapazva v TIF ako iska pak da go obrabotva ???? https://photo-forum.net/joro/emoticons/1087.gif IMA SI PSD format ? s nego mozje da si pravi i 4elni stoiki kolkoto pyti iska i pak da kompresira v JPEG.

Автор: volokin   
Дата:   10-07-04 13:26

ами просто щото TIF е форматът с наи- добро ка4ество и се отваря от вси4ки програми, не виждам къв ти е проблема, що не го кльопаш тоя TIF, PSD си е фотошопски формат.[smilie3]

Дата:   10-07-04 13:33

Bil sym na prezentaciata na Canon i mozjeh da napravq sravnenie na kopia 30/40 cm kompresirani na JPEG i TIF i zatova taka govorq [smilie25]

Дата:   10-07-04 14:41

ha haha ... njakoj hora gi e napeklo slunceto maj :) [beer]

Автор: Canon   
Дата:   10-07-04 16:57

GuruMMX, имам две корекции към твоите съвети (просто аз така работя)
- едната е за sRGB - по-коректната като цветовъзпроизвеждане е Adobe RGB (1998), но се отнася за образи, предназначени за стокова фотография. Виж изискванията на alamy.com. Ако е за веб - sRGB е по-добре.
Пак отттам, не използвай LWZ kompresirane.
И какво печелиш от нея - 30% повече.
На едно CD се падат най-много до 30ст да икономисаш (около половин бира)

За останало си точен
а също така и holden за CD -тата.
За работните файлове - *.PSD е прав PerfectDreameR,обаче те не са за клиенти.
Аз имам и едно допълнение за въвеждането на ключови думи в IPTC -keywording, но е извън темата

Дата:   10-07-04 17:20

Canone,

ne si prochel sigurno.
https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=29343&t=29241&phorum_uriauth=

bjah pisal che ne polzvam Adobe RGB ami polzvam Colormatch. Dosta po dobri rezultati dava pri convertirane v CMYK!
Adobe RGB 1998 e s dosta po goljam Gammut! njama nujda ot nego sled kato shte se pechata offset!
I da, sRGB se polzva samo za preview na monitor i za vadene na snimki v cifrovo photo.
ne razbrah shto da ne izpolzvam LWZ kompresijata na TIFF failovete :)
spestjavam kum ~50% mjatso bez zaguba na kachestvoto!
na klienta davam kuvto format si poiska ili ako ne razbira kakto az si resha.
sus CD ta bachkam samo za klienti.
az pisha samo na DVDta.... dosta obemisti sa mi neshtata ta zatva :)

otnosno PSD formata.. ot dosta versii nasam TIFF-a si poddurja layers taka che.. psd ostava izlishen!

IPTC.. polvash ako ti e takuv workflow-a che da go polzvash. Az polzvam druga metodika.

[beer] [shtrak]

Публикацията е редактирана (10-07-04 17:24)

Автор: solo5   
Дата:   10-07-04 17:26

Моето мнение е като на "PerfectDreameR"
Няма смисъл JPEG да го конвертира до TIFF не защото TIFF е лош формат (напротив), а защото няма да се подобри качеството.
Единственото което ще стане е да се увеличи размера на файла.
Пази си оригиналите на снимките в JPEG, а когато правиш някакви корекции записвай файла с ново име и на отделен диск [beer]

sRGB, AdobeRGB98 ili Colormatch ==> CMYK
Дата:   10-07-04 17:31

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=8018703

a osnovnata prichina adobe 1998 da bude tolkova populjarna e:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=8022251

[beer]

Публикацията е редактирана (10-07-04 17:35)

uffff
Дата:   10-07-04 17:32

ako ne si editvash failovete si gi druj kakto si iskash...
ama ako editvash i zapisvash JPG => JPG trjabva da si goljam umnik!

Автор: Canon   
Дата:   10-07-04 18:54

RЕ: GuruMMX
Без да правя реклама на този сайт, тyk са изисквания към картинки за търговия със стокова фотография на цени от от 60 до 15 000 лири за авторски права. За да не го преразказвам
http://www.alamy.com/stock-photography-guide.asp
На сайта има ! 1 812 444 СТОКОВИ СНИМКИ И ОБРАЗИ(архивирани като тиф, без лзж и т.н. с размери над 48 мб), проверете сами

http://www.alamy.com/search-results.asp?qt=a+or+a&go=1&a=-1&lic=6

Аз знам засега за трима от България (ник, хари и аз), които сме там. Та си мисля, че англичаните (от тоя сайт) трябва бая да са мислили преди това по всички тези детайли, дето си ги пишем тук.
Всъщност, аз архивирам по подобна на тяхната система с наколко допълнителни подобрения за моята информационна система, едното от които е непрекъснато дописване в EXIF на кирилица и английски (доколкото мога) + PSD (за мене си).
Напоследък като посъбера суров материал (JPG RAW WAV /записки към снимките/), първо без да го пипам, го архивирам на CD (майка), щото си нямям DVD , после keywordiram и отново пиша на CD ...
Но ми е читава системата за търсене из CD -та
[beer]

Просто реших да не откривам топлата вода в тази област [beer]

Публикацията е редактирана (10-07-04 19:14)

първа  назад  1     всички  напред  последна