Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна
 Canon vs Canon
Автор: boni   
Дата:   31-01-06 16:31

Ето един и същ кадър, сниман с Canon 5D и обектив 50/1.4 и с филмов EOS със същият обектив и филм Fuji Superia 100.
Филмът е сканиран с висококачествен филмов скенер на оптична резолюция 7200 и след това на 3600. Пускам кадърът сканиран на 3600, защото в този на 7200 няма нищо повече:)
Канонския файл е конвертиран с CS2 и после е вдигнат до резолюцията на скана с обикновен ъпсайз
Тук са целите кадри:
http://belfo.photo-forum.net/5d/sup100.jpg

http://belfo.photo-forum.net/5d/5d.jpg

Заключението, което правя за себе си:
1. Харесва ми структурата и излъчването на филма, има по-"арт" визия :)
2. Суперия 100 може да извади реално около
8-9мп, финният детайл се изяжда от зърното.
3. Ако се използва филм с ниска чувствителност и по-малко зърно, вероятно би могло да се достигне резолюция близка до тази на 5Д.

След 1 час ще са ми готови и скановете от Имакона на Адком, но се съмнявам, че ще има голяма разлика...

добавям скан от имакона.
http://belfo.photo-forum.net/5d/ima1.jpg

Има разлика:) оригиналния файл е сканиран за 50х70 при 300ДПИ, определено по-чисто изображение с повече детайл.Ресайзнах го до 5000х3500, тъй като при по-големия размер не могат да се различат повече детайли.
Тази проба с любителски филм Суперия 100 доказва, че с нискочувствителен качествен диапозитив ще бъде достигната резолюцията на 5Д [beer]

Публикацията е редактирана (31-01-06 18:18)

Отговори на това съобщение
 Re: Canon vs Canon
Автор: navy   
Дата:   31-01-06 16:43

ОГРОМНА разлика... за мен!

Дата:   31-01-06 16:49

Искам да кажа, че и филма мога да извадя всичко от светлини и сенки и да си направя няколко различни файла с настройките на silver fast-а, както и от RAW-a на Canon-a. Не виждам никаква разлика в това отношение.

Автор: navy   
Дата:   31-01-06 17:03

Явно наистина гледаме с различен поглед [smile]
В което няма нищо лошо!

Ти си от позицията на художествено-артистичното излъчване, а аз - от комерсиалната страна.

Ако такъв файл ми донесат за постобработка бих го върнал веднага или би паднало голямо копане по оправянето му.

От друга страна го споделих със странични хора, самия характер и структура им изглежда по-естествен. Докато от 5Д всичко е чисто, ясно, детайлно, направо нереално, все едно погледнато през съвършенно око, а повечето хора гледат с изморени и изтормозени, амортизирани очи един вид ...

Баси как се изразих [smilie7]

Ако гледам от чисто продуктивна гледна точка, то едната снимка е космически по-добра от другата, като цвят, постеризация, детайл, чистота, липса на дефекти и драскотини...

Но има хора, които гледат с други очи, не професионално изкривени [beer]

Дата:   31-01-06 17:09

Абе не е проблем да вкараш малко грейн за текстура на файла от 5Д, по принцип така правят полиграфистите, защото се създава илюзия за допълнителна острота, а и финната текстура въздейств по-добре:)
Аз го сканирах същия кадър с GAIN на LOW от силвърфаста и няма никакво зърно, но и половината финни детайли си заминаха...Така, че по-добре да имаш чист изходен файл по който можеш да вкарваш каквито си искаш шумове, текстури и т.н., отколкото обратния случай.

Автор: nrk   
Дата:   31-01-06 17:09

Boni, не знам какво точно значи " висококачествен филмов скенер" - честно си признавам, не разбирам от скенери.

Обаче, всичките тези петна и драскотини ми се струват неприемливо много. Или скенерът няма съответните възможности за елеминирането им, или при с филма е боравено буквално жестоко.

Ето какво ми дават на мен от фотото:
http://photo.argon.acad.bg/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=24706&g2_serialNumber=2

Това горе е оригиналeн скан от Суперия 100, качен директно от ЦДто от фотото - около 3 мегапиксела.
Не се вижда и помен от драскотините и петната, а цветният шум от скенера мога да го почистя чудесно с коя да е шумоподтискаща програма.
Същото фото предлага и сканиране с по-висока резолюция... досега не съм пробвал, но ако искаш мога да пусна един филм та да видим.

Дата:   31-01-06 17:12

Поправка, филмът е суперия 200 и е леко недоекспониран в случея.
Т.е. от суперия 100 очаквам по-малко зърно.

Дата:   31-01-06 17:12

Е, аз мога да го почистя от петната, не е проблем, мога да изчистя шума не е проблем, мога да махна зърното не е проблем. И ще остане чиста информация и детайли за около 3-4мп.Щото нали се сещаш, че чистене на зърно и шум е винаги за сметка на детайла.
И аз съм ти показал 17мп файл, какво ми показваш ти - 3мп. Ами на 3мп е ясно, че нищо няма да се вижда, ни шум , ни зърно...

Автор: dau   
Дата:   31-01-06 17:13

Аууу тия да не са го прали тоя негатив?!?!

как може така
много надрано много нещо ...

Дата:   31-01-06 17:14

Говорех за драскотините и петната по филма, не за шумът и зърното.
Това е, което придава на филмовите сканов такъв непопулярен вид...

Дата:   31-01-06 17:17

Ами не съм ги чистил бе nrk, може и автоматично да се изчистят и имай предвид, че при такова увеличение избиват и най-дребните боклуци. Не гледай боклуците и зърното - гледай детайлите.

Дата:   31-01-06 17:19

Тичам сега да взема от имакона да видим ко става, може и да е по-добре[smilie24]

Автор: GM   
Дата:   31-01-06 17:53

Айде чекаме[smilie7]

Автор: vasil.varbanov   
Дата:   31-01-06 17:54

кефи ме ентусиазма на бони да пробва, тества , сравнява и да споделя тук в ФФ [smilie24] [smilie24] [smilie24]
междудругото излезе ли списанието с тестовете на 4-те апарата - как точно се казваше, извинявам се, че му забравих името...

Автор: dashrendar   
Дата:   31-01-06 17:59

Бони, сложи филм, не СУПЕРИЯ.
Искам 5Д[smile]

Публикацията е редактирана (31-01-06 18:01)

Дата:   31-01-06 18:19

Добавих скан от имакона в първия постинг[smilie24]
Разлика има [smile]

Автор: karavelov   
Дата:   31-01-06 18:28

Е, определено има разлика

Автор: n1x0n   
Дата:   31-01-06 18:34

Аз не знам първия скенер какъв е бил, ама нищо не струва... Imacona доста по-добре се е справил, въпреки че и той вижда зор да пробие в сенките.

Аз лично съм много благодарен на Бони, който ми напомни защо спрях да снимам на филм! [smilie5]

Автор: C41   
Дата:   31-01-06 18:36

Ako въобще се сравнява филм и цифров, трябва да е на хартия. Всичко друго е умпяла работа.
[beer]

Дата:   31-01-06 18:40

А, и на хартия ще има. Аз защо съм сканирал с Имакон според тебе:)
Защото ще покажем в новия брой на списанието отсечки от тези кадри както са вдигнати на 50х70 .Да видим при полиграфия какво става.

Автор: garry   
Дата:   31-01-06 18:42

сравнение изобщо не може да се прави според мен, то е ясно защо пишещата ми машина седи от години в мазето [smilie5]

Автор: dashrendar   
Дата:   31-01-06 18:43

Да С41, имаше тема преди, и споделих, че най-добре е разпечатка от файл и копие от негатив (не сканове).[smile]
[smilie24]

Автор: garry   
Дата:   31-01-06 18:51

точно така, понеже като се печата на офсет и с термоядрен синтез се експонира изображението от филма на плаката директно и процеса сканиране не се ползва [ezik]

Автор: n1x0n   
Дата:   31-01-06 18:53

ех гари, гариии...
[smilie18]

Дата:   31-01-06 19:07

Обаче я вижте как добре се държи обективчето на малкото ми
Ricoh G500(зареден с Kodak Gold200) срещу 17-40L качен на 20D [ezik]