Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Software/видеокарта за 22'' Монитор?
Автор: photogirl   
Дата:   25-01-06 20:48

Съжалявам, ако задавам много тъп въпрос, но съм на Вие с хардуера.

Обръщам се към хората, които са притежавали или притежават > 21'' монитори.

На прага съм да купя един употребяван Монитор по интернет - ELSA ECOMO 750 22 Zoll (пише, че ELSA е NEC). В пратката влизат два кабела, но не и някакъв софтуер.
Трябва ли ми непременно някакъв софтуер, драйвери, упътване..., за да настроя монитора (все пак това е професионален монитор и предполагам има някакви тънкости) или просто свързвам кабелите, системата го засича и евентуално се настройва от бутоните на самия монитор, по-късно калибриране?
Необходима ли е специална видеокарта? Примерно, за да няма изкривявания на такъв голям монитор.

Благодаря

Отговори на това съобщение
 Re: Software/видеокарта за 22'' Монитор?
Автор: n1x0n   
Дата:   25-01-06 20:53

Какви резолюции и опресняане поддържа монитора?
Втора ръка ли е?
С какви входове за сигнал е?

Дата:   25-01-06 21:00

Втора ръка

1800 x 1440 / 80 Hz
1800 x 1350 / 85 Hz
1600 x 1280 / 90 Hz
1600 x 1200 / 96 Hz
1280 x 1024 / 135 Hz
1024 x 768 / 150 Hz

има един USB кабел и един видео
пише нещо за видеовход - аналогов видеосигнал - RGB

както и

3 x USB - USB Typ A, 4-polig - 3
1 x USB - USB Typ B, 4-polig - 1
1 x USB - USB Typ A, 4-polig - 1

2 x Display / Video - VGA - HD D-Sub (HD-15), 15-polig - 1

Дата:   25-01-06 21:27

Ами нищо извънредно няма, като гледам. Всяка една нормална AGP карта над 64МВ ще ти върши работа.

Имай предвид, че за оптимална работа с Photoshop CS2, освен 1ГБ РАМ, Adobe препоръчват и 256МБ РАМ на видеото.
Така че помисли за сериозна карта от сега, че да не купуваш 2 пъти.[shtrak]

Автор: e-mil   
Дата:   25-01-06 21:39

Моделът на монитора е ELSA ECOMO 750.
22 Zoll е на немски и означава 22 инча [smile]
Каквото и устройство да закачиш към компютъра ти трябват драйвери за него. Би трябвало да ти ги дадат + цветен профил за монитора (едно файлче с разширение .icm)

RGB входът в стандартен VGA 15-пинов конектор.
В случая би трябвало да са два, защото мониторът поддържа работа с 2 компютъра, като помни настройки за всеки от тях.

USB-тата ще ти трябват ако решиш със софтуера да правиш настройки на монитора (вместо екранното меню)

Странното е че не открих драйвери за него. На всички линкове в Google, включително по форумите се оказа че страницата не съществува, а на сайта elsa.com не намерих такъв продукт [smilie11]

Автор: asahi   
Дата:   25-01-06 21:43

В никакъв случай не купувай употребяван монитор по интернет. Има много изненади, все неприятни. И обратен път няма.

Автор: ivosama   
Дата:   25-01-06 21:57

Izviniavai ma ne si padam po kirilica. 1 ne zimai 2 raka monitor. Osobeno ako ne poznava6 4oveka ot koito kopuva6. 2 Niama nikakva razlika za kompa dali 6te vkliu4i6 11" monitor s 1 izgorial cviat ili 32" widescreen naopaki. 3 ne leji na nastroikite koito ti davat i drugite gluposti koito ti kazvat. Zanimavam se s kalibracia na takiva raboti i 6te ti kaja - idealna takava niama! zavisi kakto ot momentnoto naprejenie na toka v mrejata, ot okolnata temperatura, ot tova predi malko kakvo e stoialo na ekrana... Be mani. Tva det go pi6e 4e e pro ne mu vervai! Nema da se vpuskam v podrobnosti, ina4e ot videokartata zavisi kakva 4estota ima DAC-a (Digital to analog convertor) po-goliama po dobre, izraziava se va zamazvaneto na monitora pri visoki rezoliucii/opresniavania. Za cveta - ima dosta palavi programki vkliu4itelno i v poslednite draiveri na Nvidia za calibracia, koito triabva da te zadovoliat ako vnimava6. Abe, ne nabivai para v monitor 6toto e goliam, osven ako ne si 4ertojnik, ili mama niama akcii v BGA Balkan. Az sam s 19" v ka6ti i mislia da go zasilia i da si vzema 17 LCD. Pone ne mi gori o4ite ko4inata. Drugoto mu .... mamata. Uspeh! [beer]

Дата:   25-01-06 22:44

@ ivosama
Замазването на картината при високи резолюции и опреснявания има значение повече за ЛСД-тата отколкото за CRT мониторите.
А ако момичето се занимава с печат, няма да ползва "палави програмки" ами ще си настройва цвета ръчно с лист хартия според осветлението на стаята и според цветния профил на хардуера. Би трябвало да го знаеш, щом като e-mail-а ти е в bilboard.it
За големината - 21 инча си е предпочитана големина ако работиш с големи файлове или с проектиране на десктоп приложения. И за уеб дизайн не е зле да пробваш как се вижда сайта на голям екран. Както и на малък, разбира се. Аз съм с 19 инча и не ми стига.
А за купуването на втора ръка по Интернет сте прави. Котка в чувал си е.

Дата:   25-01-06 22:52

ами ще си настройва цвета ръчно с лист хартия според осветлението на стаята и според цветния профил на хардуера.

Малей! Тя една калибрация ще стане...

Автор: Стоев   
Дата:   25-01-06 23:06

ivosama ,
виж това http://forum.abv.bg/cyr2lat/[ezik][beer]

Автор: ивосама
Дата: 25-01-06 21:57

Извинявай ма не си падам по кирилица. 1 не зимаи 2 рака монитор. Особено ако не познаваш човека от които копуваш. 2 Няма никаква разлика за компа дали ще включиш 11\" монитор с 1 изгорял цвят или 32\" видесцреен наопаки. 3 не лежи на настройките които ти дават и другите глупости които ти казват. Занимавам се с калибрация на такива работи и ще ти кажа - идеална такава няма! зависи както от моментното напрежение на тока в мрежата, от околната температура, от това преди малко какво е стояло на екрана... Бе мани. Тва дет го пише че е pro не му вервай! Нема да се впускам в подробности, иначе от видеокартата зависи каква честота има ДАЦ-а (Digital то аналог цонвертор) по-голяма по добре, изразява се ва замазването на монитора при високи резолюции/опреснявания. За цвета - има доста палави програмки включително и в последните драивери на Нвидя за kалибрация, които трябва да те задоволят ако внимаваш. Абе, не набивай пара в монитор щото е голям, освен ако не си чертожник, или мама няма акции в БГА Балкан. Аз съм с 19\" в къщи и мисля да го засиля и да си взема 17 ЛЦД. Поне не ми гори очите кочината. Другото му .... мамата. Успех!

Дата:   25-01-06 23:22

БГА Балкан - това не е ли минало?

Автор: anastassiu   
Дата:   25-01-06 23:40

Мани я тая втора употреба.

Не си спестявай парите от монитор. Всякакъв чарк се купува, ама нови очи трудно.

Автор: cade   
Дата:   26-01-06 00:47

аз не бих взел монитор без да съм го видял дори да е нов и с 3 години гаранция! а това е хубаво да е bold:

"Не си спестявай парите от монитор. Всякакъв чарк се купува, ама нови очи трудно."

:/

и леко off-topic:

Стоев написа:

> ivosama ,
> виж това http://forum.abv.bg/cyr2lat/[ezik][beer]
>

това трябва да е функция на форума и опция на потребителя. разбира се безполезна :)

ne vijdam problem da se pishe na latinica stiga da e na bylgarski. добре поне че не се ban-ват потребители заради писане на български [smilie19] [ezik]

Автор: Avi   
Дата:   26-01-06 10:34

e-mil написа:

> Аз съм с 19 инча и не ми
> стига.
> А за купуването на втора ръка по Интернет сте прави. Котка в
> чувал си е.

еми то затва хората бачкат на 2-3 монитора :)

Дата:   26-01-06 20:00

Благодаря ви за мненията!

От e-bay е продавачът, фирма е и с това се изхранва, не е частно лице. Продал е досега много монитори и няма нито един копувач, последните месеци който да е оревал.

Значи ще си взема 256 Мб видео-карта, бях се спряла на 64 първоначално, но...

И ако няма драйвери за него, значи ли това, че няма компютъра да го засече и няма да мога да го използвам или какво?

Много гледах за нови монитори свестни на цена до 300 евро и не намерих, честно казано! Все си имат някакви недостатъци, от тях дори няма с диамондтрон!
Затова реших да е втора ръка. 19инча вървят около 100тина евро с доставката >21 инча около 150 евро и нагоре.
Мисля и вариант с два монитора примерно 19 и 17 инча, макар, че нямам никаква представа как става свързването и как въобще изглежда това.

И вкрайна сметка не разбрах, ако монитора не се продава със софтуер да не купувам ли такъв?

За тези, които не са ми чели предишните теми, смятам снимките да си ги давам на фототата да ги печата - по-изгодно и качествено (във връзка с настройките).

Дата:   26-01-06 20:34

За мониторите рядко се продава софтуер [smile]
Драйверите с които компютърът ще го разпознава са безплатни.
В твоя конкретен случай оригиналният комплект на ELSA явно включва някакъв софтуер за настройки. Но не би трябвало да се купува, а да ти го доставят с него. Ако не го получиш, според мен с малко търсене в Интернет, е логично да намериш подобен.

Дата:   26-01-06 20:45

Забравих още нещо [smilie25]

1. За да свържеш два монитора, трябва видеокартата да поддържа работа с два монитора. Разгледай различни видео карти - най-често в описанието изписват Dual Head.

2. n1x0n написа, че Adobe препоръчват 256МВ памет на видеокартата, но Adobe обичат малко да прекаляват с цифрите. Те и за Premiere Pro бяха изискали 3 Гхц процесор и 1 ГБ РАМ, ама той си работи нормално и с по-малко.
По-голямо значение има честотата на която ще работи видеокартата и честотата на RAM. Ако ти стигнат парите си вземи 256 МВ, защото все по някое време ще ти се доиграят нови игри [smilie25]
Иначе 128 МВ са ти достатъчни отвсякъде. 64 МВ ще дойдат малко, защото и Windows XP гълта доста. Работил съм с Photoshop CS на 2 Гхц, 1 ГБ РАМ на 266 Мхц, 32 МВ рам на видеото и Фотошопът хвърчеше. Premiere 6.5 също.
Чак като сложих CS2, започна да работи малко накъсано. И то не с изчисляване на филтри, а при работа с менютата, маркиране на слоеве и т.н. [smilie11]
Но ти вероятно ще имаш по свестен хардуер, така че не се притеснявай!

Дата:   26-01-06 22:06

Какво гълтал Windows XP от видеопаметта не разбрах?

Дата:   27-01-06 00:25

Фотодевойче, за 160 лева можеш да си вземеш 19" Diamondtron втора ръка, от фирма в София, като преди това го огледаш, тестваш и изнасилиш по всеки един познат на теб начин, докато не се убедиш че ти харесва и че е изправен.

19" са напълно достатъчни дори за сериозна работа и не виждам смисъла да се хвърляш на нещо по-голямо, преди да си си изградила личен критерий.

Дата:   27-01-06 00:45

Представям си как ще го мятат това 30кг. добиче куриерите и колко ще му струва транспорта.

Клиентите на продавача не реват, щото джиткат игрички и се кефят на тънката цена. Сериозните потребители пък въобще не се занимават с такива покупки.

Вденъж рекох, ама да повторя: Отдели си 50 лева за калибрация.

Дата:   27-01-06 18:04

Много хубаво за софийските фирми, но аз, както бях писала не съм в България и не смятам да рискувам да мъкна повече от 2000км толкова кила хардуер.

Иначе щях да отида директно при някоя свястна фирма и да си поръчам всичко...

Тук просто не познавам сигурни хора, които разбират от това и, на които мога да разчитам. Инъче нямаше да ви главоболя.
А, ако калибрирането в БГ минава с 50лв, тук (в Германия) не виждам как ще стане, за съжаление (по форумите оревават, че трябва да дават по над 150 евро за спец. хардуер и пак с по-евтиния можело да не стане както трябва...ужас)

Благодаря все пак!

Дата:   27-01-06 18:07

50 лева е услугата, не устройството.

Дата:   27-01-06 18:15

Знам, но си мисля, че тук никой не го прави, иначе нямаше да реват по форумите.

Но пък знаеш ли...немска ми ти работа

Дата:   27-01-06 18:21

Който работи сериозно калибрира редовно и няма време да виси и да реве из форумите.

Автор: Mimic   
Дата:   27-01-06 18:26

Аз говорих тука с едни пичове и ми казаха, че е редно да си взема сонда щото калибрирането се правело поне веднъж месечно ... някой да има идея доколко това е вярно ... [smilie8]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна