Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Хубав CRT Монитор
Автор: photogirl   
Дата:   20-01-06 19:50

Здравейте

В търсене съм на добър монитор за сериозна обработка на снимки.

Разполагам с около 550-600 лв. Ясно ми е, че за тези пари добър TFT 19'' не мога да си купя, затова съм се насочила към CRT.
Малко е проблемно, че всичко минава на TFT и освен това в ревютата навсякъде се сравняват TFT-а.

Дотук, колкото се информирах е важна технологията например Trinitron, Diamantron..Фирмите са общо/взето Samsung, eizo, iijama..., но дали всеки 19 инчов монитор от фирмата става? Едва ли...

Какво бихте ме посъветвали? Ако може конкретен модел. Важно е естествено и снимките от фотото да излизат такива, каквито са на монитора. Но това мисля, зависи от калибрирането.

Не ми е съвсем ясна и връзката между честотата Hz и раделителната способност. Какъв е минимума, който ми трябва, за да работя добре с ФШ?

Благодаря

Отговори на това съобщение
 Re: Хубав CRT Монитор
Автор: джъмбо   
Дата:   20-01-06 19:51

вече никой не прави Trinitron, Diamantron [smilie9] аз се задаволих със самсунг докато мина на ейзо ЛЦД

Дата:   20-01-06 19:56

От това се страхувах...
като гледам избора на чисто нови монитори CRT се свежда до минимум.

Самсунг имат например един SyncMaster 997MB (около 330лв), за който обаче нямам представа доколко ще ми върши работа.

Автор: svetalcho   
Дата:   20-01-06 20:33

аз си взех 19' Филипс и съм много доволен

Автор: джъмбо   
Дата:   20-01-06 20:36

взех си филипс първо
дадох 550 лв и беше толкова ярък и имаше бъгове и очите ми светнаха като прожектори след 30 мин работа
върнах го в офиса и си взех самсунга посочен в горният постинг
не е върха на сладоледа но като контраст и реални цветове е добър

а оня филипс се опитаха да го пробутат насам натам и навсякъде бе върнат с ревово от потърпевшите [smilie9] [smilie9] [smilie9] [smilie9]

Автор: osata1   
Дата:   20-01-06 20:38

http://www.comtrade.bg/oconf.html

Автор: svetalcho   
Дата:   20-01-06 22:12

моя е модел 109В6....изкарвал съм пред него по 14 часа...не ме натовари особено[smile]

Автор: samara   
Дата:   20-01-06 22:26

...моето е AOC 19'..с даимондтрон тръба, работи превъзходно, мислех да го продавам [smilie3] , но се отказах, не ми харесва обработката на снимките на лсд [smilie8] ...на работа съм с филипс 19' брилиянс някакъв, също не е лош, но има склонност да трепти ...когато работи климатика [smilie8] [smilie5]

Публикацията е редактирана (20-01-06 22:26)

Автор: ecobo   
Дата:   20-01-06 22:29

Вземи нещо с Даймъндтрон кинескоп. Не е вярно че няма - има достатъчно модели на ииама, нек, митсубиши, ейзо... Търсене му е майката.
Като ти трябва за СЕРИОЗНА работа, не прави компромиси с качеството - само Даймъндтрон.
И гледай да има поне ТЦО99!

Автор: tochnia   
Дата:   20-01-06 23:01

Аз съм с NEC 19" с Diamontron тръба и качеството и цветовете са направо безкомпромисни... въобще не може и дума да става за сравнение със TFT екраните на трите лаптопа които съм имал досега, обикнoвенни TFT монитори, CRT от сорта на Samsung, LG, CTX и т.н.

Автор: e-mil   
Дата:   20-01-06 23:20

Аз си взех втора ръка Dell P992 от "Лиана".
19 инчов, CRT, плосък... съвсем малко загуба на рязкост по края, но картинката е много добра.
99 долара и една година гаранция.

Автор: namaste   
Дата:   20-01-06 23:21

Лиана са перфектни!!!

Автор: Crossblade   
Дата:   20-01-06 23:56

Аз съм със стар DELL Trinitron 21" flat, но бих заложил на EIZO или IIyama :)[smilie24]

Автор: cade   
Дата:   21-01-06 03:25

купуването на нов кинескоп е вече голяма крачка назад. :( ако все пак трябва да е кинескоп по-добре на старо. това може да се окаже проблем (с намирането) но пък може и да се окаже по-добър от новите на пазара. трябва обаче да го погледне някой който има идея какво да му гледа...

и все пак Iiyama E431S-W3S (TFT) струва 660лв (с ддс):

http://iiyama-bg.com/product.php?lang=bul&id=E431S-W3S

чудесен е, с DVI, имам няколко такива :)

моите 2ст.

Автор: de5   
Дата:   21-01-06 08:48

бих препоръчал монитор на старо до 3 годишен ще изкара поне още 7 години но марков с гаранция поне една година . Такива се птодават от фирмата мармакс http://marmax.dir.bg/

Автор: rolla   
Дата:   21-01-06 09:43

Нищо не казахте за Sony[smilie2] [smilie2] ,а аз си харесах един 21" Sony G520.Някой има ли наблюдения в/у него?[smilie11]

Дата:   21-01-06 13:12

А какво е положението с херцовете и трептенето и подобни зависимости.
Казаха ми, че за 1200х1600 трябвало 120Нz,
а за 1280х1024 - 96Hz, за да не трепти.
Вярно ли е това? Повечето монитори, които гледам са 1280х1024 на 85Hz. Това проблемно ли е според вас?

Благодаря

Автор: Affe   
Дата:   21-01-06 13:33

photogirl, да ти отговоря на въпроса за зависимостта между честотата и разделителната способност.
Кадровата честота показва колко пъти се възпроизвежда изображението за 1 s и се нарича refresh rate. Необходимият минимум е 75 Hz - над тази честота човешкото око не възприема трептенията. Всички съвременни монитори поддържат по-високи кадрови честоти, защото съществува зависимост между кадровата честота и честотата на хоризонталната развивка (броя на хоризонталните редове, които се изобразяват за 1 s). Крайната честотна лента на монитора не позволява максимумът на двете честоти да се постига едновременно и увеличаването на броя на редовете на изображението, т.е. на разделителната способност, става за сметка на по-малкия брой кадри, които могат да се възпроизвеждат за 1 s. Поддържането на по-високи кадрови честоти за ниските разделителни способности е горе-долу излишно, но се прави, за да покрият стандартите за безопасност. Според честотата на хоризонталната развивка мониторите се делят най-общо на 5 класа, за всеки един от които има ОПТИМАЛНА честота на опресняване и разделителна способност:
85 KHz = 1024x768 @ 85 Hz
95 KHz = 1280x1024 @ 85 Hz
107 KHz = 1600x1200 @ 85 Hz
115 KHz = 1600x1200 @ 92 Hz
125 KHz = 1856x1392 @ 85 Hz

Дано това да ти помогне. :)

Автор: namaste   
Дата:   21-01-06 13:36

Na men mi pomaga, Affe, blagodarq!!!
[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: chavo   
Дата:   21-01-06 13:38

От 3 месеца съм с Nec MultiSync FE991SB - с 19" даймантрон. Взех го за 200 лв.и съм много доволен. Но трябва да избираш - първият на който попаднах му бяха заминали яркостта и цветовете. Внимавай също да не е надрано тефлоновото покритие.

Автор: Ted_74   
Дата:   21-01-06 13:41

Affe, така е - но за LCD не е така.

Дата:   21-01-06 13:51

Ted_74, естествено. Въпросът беше за CRT-та и затова не споменах никъде, че се отнася за CRT-та. LCD-тата са съвсем друг свят! И за тях мога да разкажа много, ама тук ставаше въпрос за монитори с електронно-лъчева тръба. :)

Дата:   21-01-06 13:52

Значи има хоризонтална честота в KHz и честота на опресняване в Hz. Аха...
Гледам сега едни характеристики и там пише максимум 85Hz на 1280х1024, което явно е добре, както и максимум 75Hz на 1200х1600, което явно е недостатъчно и прави разделителната способност негодна, ако съм разбрала правилно (тук гледам http://www.wiedervermarktung.de/shop/images/datenblatt/p996-1.pdf)

Дата:   21-01-06 14:07

По принцип препоръчителната разделителна способност на 19-инчов CRT монитор е 1280х1024 dpi, но тя не е подходяща в някои ситуации, защото съотношението на страните на монитора (4:3) и на разделителната способност в хоризонтална и вертикална посока (5:4) не съвпадат. Поради тази причина аз лично работя на промеждутъчен режим (1280х960 dpi), но видеокартата трябва да може да поддържа този режим. Мониторът ми е CRT iiyama HM903DT A и съм много доволен от него.

Дата:   21-01-06 14:14

Между другото по въпроса за добрия CRT монитор има един много тънък момент, който в доста случаи се изпуска. Пред време когато трябваше да си избирам монитор имах възможност да пробвам няколко модела, сред които най-много си бях харесал едно Sony с тръба Trinitron. Вече не си спомням модела, но се водеше професионален. Всичко беше наред, докато не стигнах до настройките на монитора и се оказа, че имаше само 2 цветови температури, сред които я нямаше основната, която се използва за предпечатна подготовка и обработка на снимки, а именно 6500 Келвина! Бях потресен! И тоз монитор се водеше професионален... Е, след това си избрах въпросната iiyama, де и сега не съжалявам. :) Лошото е, че в спецификациите изключително рядко дават на какви цветови температури може да се настройва монитора.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна