Автор: e-mil
Дата: 20-01-06 23:06
Когато бях малък снимах на фотографски филми ORWO. Не знам дали ги помните - източногерманска марка, чиито филми и проявители бяха доста прилични за социалистическите условия. Когато нямаше ORWO, купувах руски филми - производство на "Шосткинское объединение - Свема". Сега като се сещам, то и на югославски филми съм снимал, ама това е друг въпрос.
Искам да кажа, че да успея да си купя филм Agfa, беше неизмеримо удоволствие. Не защото беше скъп, а защото най-често нямаше откъде. Когато вкарвах във фотоапарата ролката Agfa, изпитвах невероятно усещане... то не може да се обясни. Може да се оприличи на секса, но при секса не е чак толкова хубаво :))
Скоро мярнах на една витрина филм Agfa, но не е така със BASF. Ако филми все пак се намираха с връзки, то за аудиокасети BASF беше борба да си купиш. Спомням си веднъж чух слух, че в "Резервни части" (русенски магазин - градска легенда с легендарната си продавачка в блок Пушкин), пуснали на втория етаж касети BASF. Докато си отида да взема пари и се върна до магазина ги бяха продали. И благодарение на социалистическия принцип на разпределение "Навсякъде по равно" малко по-късно успях да си купя 10 броя BASF от смесения магазин в село Вятово, където събираха прах на рафта :))
А 10 години по-късно BASF се преименуваха на EMTEC.
Миналата година, когато IBM, продаде компютрите си на Lenovo, с брат ми си говорихме, за това как една легенда си отива. То не че си отива, но през последните 100 години IBM си бяха International Business Machines - от тях можеше да си купиш наистина качествени машини. Дали защото станаха твърде голяма корпорация, дали заради нещо друго първо харддисковете (които продадоха на Hitachi), а сега и сървърите + десктопите + лаптопите с марката останаха в историята.
После Siemens си продадоха GSM-ите на BenQ. Siemens пък отдавна са си с разностранни интереси - имат химия, потребителски стоки... абе много. Но аз си харесвах техните GSM-и. И BenQ правят хубави неща, ама... онова си беше друго :)
Току-що пък прочетох нещо, което ме накара да напиша това:
19 януари 2006
След като наскоро Nikon обяви, че излиза почти напълно от бизнеса с лентови фотоапарати, сега и Konica Minolta анонсира, че се отказва напълно от производството на фотоапарати. Компанията ще спре да прави още фотоленти и хартия до края на фискалната 2007 г. (31 март 2007 г.). Фотоапарати, съвместими с обективите на Konica Minolta, ще има и те ще са дело на Sony, която ще получи някои от свързаните с производството на DSLR апарати мощности. По силата на подписано през миналата година споразумение, Konica Minolta ще продължи да работи със Sony по разработването на нови апарати и обективи.
Пълният текст -> http://konicaminolta.com/releases/2006/0119_03_01.html
Може и да не съм прав, но винаги съм смятал Коника за по-така - средна ръка качество, но Минолта... Е-е! Минолта са си жива легенда при фотоапаратите, копирите и т.н. Тоест бяха. Айде пазарът труден - обединиха се с Коника, ама това сега вече на нищо не прилича.
Пък и филмите на Коника, не бяха чак толкова лоши. Когато няма Fuji и те ставаха за снимки.
Вероятно изпитвам нещо, което всяко поколение изпитва. В смисъл, че нито е първата нито последната промяна в нашия свят, ама... като че ли не става дума просто за пазарна промяна. Чувствам се сякаш нещо познато си отива... и е малко тъжно.
P.S. Докато писах това ми хрумна да провея какво става със Свема. Цитирам сайта www.ukraine.ru - "...Шосткинское объединение "Свема" остается одним из крупнейших в СНГ и единственным в Украине производителем магнитной пленки и фотопленки"
Мда-а... някои неща не се променят :))
|
|