Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Още една легенда...
Автор: e-mil   
Дата:   20-01-06 23:06

Когато бях малък снимах на фотографски филми ORWO. Не знам дали ги помните - източногерманска марка, чиито филми и проявители бяха доста прилични за социалистическите условия. Когато нямаше ORWO, купувах руски филми - производство на "Шосткинское объединение - Свема". Сега като се сещам, то и на югославски филми съм снимал, ама това е друг въпрос.
Искам да кажа, че да успея да си купя филм Agfa, беше неизмеримо удоволствие. Не защото беше скъп, а защото най-често нямаше откъде. Когато вкарвах във фотоапарата ролката Agfa, изпитвах невероятно усещане... то не може да се обясни. Може да се оприличи на секса, но при секса не е чак толкова хубаво :))

Скоро мярнах на една витрина филм Agfa, но не е така със BASF. Ако филми все пак се намираха с връзки, то за аудиокасети BASF беше борба да си купиш. Спомням си веднъж чух слух, че в "Резервни части" (русенски магазин - градска легенда с легендарната си продавачка в блок Пушкин), пуснали на втория етаж касети BASF. Докато си отида да взема пари и се върна до магазина ги бяха продали. И благодарение на социалистическия принцип на разпределение "Навсякъде по равно" малко по-късно успях да си купя 10 броя BASF от смесения магазин в село Вятово, където събираха прах на рафта :))
А 10 години по-късно BASF се преименуваха на EMTEC.

Миналата година, когато IBM, продаде компютрите си на Lenovo, с брат ми си говорихме, за това как една легенда си отива. То не че си отива, но през последните 100 години IBM си бяха International Business Machines - от тях можеше да си купиш наистина качествени машини. Дали защото станаха твърде голяма корпорация, дали заради нещо друго първо харддисковете (които продадоха на Hitachi), а сега и сървърите + десктопите + лаптопите с марката останаха в историята.

После Siemens си продадоха GSM-ите на BenQ. Siemens пък отдавна са си с разностранни интереси - имат химия, потребителски стоки... абе много. Но аз си харесвах техните GSM-и. И BenQ правят хубави неща, ама... онова си беше друго :)

Току-що пък прочетох нещо, което ме накара да напиша това:

19 януари 2006
След като наскоро Nikon обяви, че излиза почти напълно от бизнеса с лентови фотоапарати, сега и Konica Minolta анонсира, че се отказва напълно от производството на фотоапарати. Компанията ще спре да прави още фотоленти и хартия до края на фискалната 2007 г. (31 март 2007 г.). Фотоапарати, съвместими с обективите на Konica Minolta, ще има и те ще са дело на Sony, която ще получи някои от свързаните с производството на DSLR апарати мощности. По силата на подписано през миналата година споразумение, Konica Minolta ще продължи да работи със Sony по разработването на нови апарати и обективи.

Пълният текст -> http://konicaminolta.com/releases/2006/0119_03_01.html

Може и да не съм прав, но винаги съм смятал Коника за по-така - средна ръка качество, но Минолта... Е-е! Минолта са си жива легенда при фотоапаратите, копирите и т.н. Тоест бяха. Айде пазарът труден - обединиха се с Коника, ама това сега вече на нищо не прилича.
Пък и филмите на Коника, не бяха чак толкова лоши. Когато няма Fuji и те ставаха за снимки.

Вероятно изпитвам нещо, което всяко поколение изпитва. В смисъл, че нито е първата нито последната промяна в нашия свят, ама... като че ли не става дума просто за пазарна промяна. Чувствам се сякаш нещо познато си отива... и е малко тъжно.

P.S. Докато писах това ми хрумна да провея какво става със Свема. Цитирам сайта www.ukraine.ru - "...Шосткинское объединение "Свема" остается одним из крупнейших в СНГ и единственным в Украине производителем магнитной пленки и фотопленки"

Мда-а... някои неща не се променят :))

Отговори на това съобщение
 Re: Още една легенда...
Автор: namaste   
Дата:   20-01-06 23:13

ми да, така си е, променят се [smilie5]
и ти сигурнo преди си бил Емил,
ама ей на, сега си e-mil [smilie5] [smilie24] [beer]

Публикацията е редактирана (20-01-06 23:40)

Автор: GOSPODIN   
Дата:   20-01-06 23:25

e-mil, има и "Тасма" - Татарские Светлочуствительние Материали...[smile]

Има и анекдот : " Свема , света не боится" - за неговорящите русски език : "Свема не се страхува от светлината" [smilie5]

Публикацията е редактирана (20-01-06 23:27)

Автор: Grandpa   
Дата:   20-01-06 23:27

Ще трябва да потърся от тия Agfa филми, че секса нещо...[smilie5]

Автор: nodoubt   
Дата:   20-01-06 23:34

добре казано , съгласен за минолтата [smilie24] ама хартията и филмите им са (на кониката) [smilie23] [smilie23] [smilie23]

Публикацията е редактирана (20-01-06 23:45)

Автор: pepi   
Дата:   20-01-06 23:49

Да бе и Загорката помниш ли...мама им!

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   21-01-06 00:13

С ORWO и стари модели на AGFA, ILFORD още снимам. Заредил съм доста още от времето, когато усетих накъде отиват нещата с хубавите B&W филми, както и с цените им. Изобщо не съжалявам - филмите се съхраняват в условия, дето направо им "прекъсват" срока на годност за неопределен период[smilie3] .

Konica не е само любителски филм!
Найстина, старта им бе с много евтини масови филми с посредствени качества но...с течение на времето те създадоха и Centuria - добри масови филми, с добри качества (при почти запазване на цената -увеличаване на разделителната способност, малко на фотографската ширина и особено подобрение в предаването на цветовете).
Мисля си, че бяха едноличен лидер по продажби...поне на нашият пазар.
Това за любителската продукция...
Да не забравяме, че Konica правеше и добри филми за професионалния пазар и то във всички формати. Любими са ми Konica Infrared 750 , Konica Impresa 50 Professional.
Konica правеше и фотомашини, и фотоапарати..и SLR-и дори [smilie3]

Minolta - няма да коментирам. Тази фирма е един от "Голямата японска петорка"!![smilie7]

Уви. Слуховете дето се чуват и за друг член от петорката не са много приятни (от ефир).
Явно пазара, конюнктурата, глобализацията и политиката си оказват нужното влияние.
Да не забравяме, че повечето имена, дето свързваме единствено с фотографията - всъщност имат по-сериозен бизнес точно в други сфери (Zeiss, Leica, Canon), а останалите почти всички и друг бизнес (Olympus, Pentax, Minolta, Nikon).
Във фотографията със сигурност ще останат тези с голям тил, както и тези с вековните традиции. Ще навлязат огромните от микроелектрониката - те ще вземат мястото на по-малките. Това е цената на дигитализацията, която се явява като един трус..които не всички ще преодолеят.

Автор: юнга   
Дата:   21-01-06 00:25

В истинския живот няма празнини.
След някоя и друга година Панасоник и Самсунг ще бъдат такива легенди в цифровата фотография,какато е отиващата си Минолта и готовите да я последват Никон, Олимпус и Пентакс, може би.
Нищо чудно да се появят и нови марки и това да е плод на обединение между електронни гиганти.

Автор: pepi   
Дата:   21-01-06 00:34

Видяхте ли новия ДСЛР на Нокия,снимаш и директно в форума,а може и да се обадиш по телефона:)

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   21-01-06 00:52

50-те Цайс се отказа от 35-те милиметра и стана едноличен лидер в средния формат. 35-те ги повери на японският си клон Contax (заедно с името)./Carl Zeiis Jena остана в DDR и продължи да произвежда/[smilie3]

80-те Mamiya се отказа да произвежда 35 мм. камери - за да стане един от лидерите в средния формат[shtrak]

Fuji навлезе в средния формат.
Bronika излезе от средния формат.

На един клон 100 маймуни са много. [smilie5]

първа  назад  1     всички  напред  последна