Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Някой знае ли нещо за "снимкаджийте"
Автор: zoomaniak   
Дата:   04-01-06 19:39

Бях тези дни при баба ми с Надя и си говорихме за всичко и т н...Та баба ми има богата колекция от стари снимки на родата. Има снимка на родителите на дедо която май е на около 100 години [smilie24] [smilie24] та тя ми разправяше за снимкаджийте - това са били хората. Неща като първообраза на днешните фотографи но преди около 80години. Та те са ходели с ония фотоапарати с черното покривало - главно са ходели по сватби. Знаело се е, че когато има сватба ще има и снимкаджия и цялото село се е стичало да се снима - около сватбата. Всяка неделя е идвал снимкаджия в селото им за да снима който е изявил желание де и т н...после на другата неделя е връщал снимките и е получавал парата [smilie24] [smilie24] един снимкаджия се е падал на около 10 села [smilie5]

Някой ако има наблюдения - разкази и т н...спомени да сподели как е било около преди 80-100години - [smilie7]

Иначе самият аз имам богата колекция със стари селски снимки - като средната възраст на 1 снимка е 60г и никой не може днес да докара това качество което прави снимката жива и в наши дни [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой знае ли нещо за "снимкаджийте"
Автор: IDA   
Дата:   04-01-06 19:57

Zoomaniak,

Поздравления за интересната тема!
Погледни тези 2 кадъра и разясненията под тях. Е, не са на 80 години, а само на около 30, но все пак дават представа за действителността по това време.

https://photo-forum.net/i/160583&USER_ID=13733

https://photo-forum.net/i/160611&USER_ID=13733

Предварително се извинявам, че препратките не станаха, но съм с Netscape.

Дата:   04-01-06 20:02

Ида мерси!!!!!!! Исках някой ако може с думи да разкаже кое как е било....[smilie24] но и със снимки става.......

Дата:   04-01-06 20:12

Този някой, ако трябва да е съвременник на събитията от преди 80-100 години, май малко трудно ще го намериш във форума.

Все пак погледни постингите под двата кадъра по-горе. Там има доста информация разказана с думи. Това съм го видял с очите си и съм го снимал с апарата си.

Дата:   04-01-06 20:36

Защо да не го намеря нима никой не е говорил със стари фотаджии или хора снимани от старите фотаджии. Нима никой няма писмени статии - чета една книга в която пише историята на фотографията с такива подробности дето всеки трябва да ги знае според мен...

Та ми е много интересно освен снимки - дали някой може да добави нещо в стил разказ - спомен....иначе ако се разровя в библиотеката ще намеря много инфо - но то ще остане невидяно и непрочетено от Вас....

Има толкова забравени факти....[smilie2] [smilie24]

Автор: adonchev   
Дата:   04-01-06 20:47

Дядо ми беше фотограф, но не толкова отдавна. Той може би е знаел, но аз прекарвах малко време с него и освен как да се справям в лаба друго не научих. Не беше много приказлив. По онова време хората като него се страхуваха и си мълчеха. Има нещо друго: докато ние тук си ръсим глупости, хората по света все още си го правят. Така че вместо да се ровим из стари албуми и вмирисани долапи, май по добре ще е да създадем нещо, за което после да разказваме на внуцита си! Виж тази камера . Тя си е съвсем съвременна и много хора снимат с такива. Снимат и то как!

Дата:   04-01-06 22:42

Адончев [smilie24] поклон пред думите ти!

Автор: Todd   
Дата:   05-01-06 09:04

След още някоя година сигурно и за нас така ще приказват :))))
Е, моята е само на 21 години но ще почакаме да остарее още някоя и друга петилетка [smilie5]
https://photo-forum.net/i/222539&USER_ID=7792

Автор: yan   
Дата:   05-01-06 11:04

до преди десетина-петнадесет години в централния парк на стара загора имаше един такъв стар фотограф. Снимаше на фото хартия за негатив и след това преснимаше негатива и правеше позитивни копия. Беше голяма атракция. И аз бях там и аз се снимах[smile]

Дата:   05-01-06 11:06

Ян покажи нещо да видиме де [smilie24]

Тод [smilie24] [smilie24]

Автор: yan   
Дата:   05-01-06 12:10

някъде в архива е.
иначе ваните с прявителя и фиксажа бяха в самия апарат.
Експонираше 2-3 секунди, проявяваше в апарата и сушеше на слънце. така приготвения хартиен негатив го поставяше на едни щипки пред обектива и го снимаше. Ролята на затвор играеше капачката на обектива...

Дата:   05-01-06 12:22

Yan, точно така правеше и фотографът от кадрите, които съм указал по-горе. Мисля че до преди около 25 г. все още работеха с колегата си на пл. Възраждане в София.

първа  назад  1     всички  напред  последна