Автор: Стефан
Дата: 02-07-04 12:49
Toва е единствения проблем на цифровата фотография в тази област - по-малката динамика и от там по-малкото полутонове. Но това е решимо - както каза Жоро правиш 2-3 кадъра и после ги наслагваш. Ако пък са и в RAW още по-добре. Или пък да се използва bracketing ф-ията на апарата ако има, макар че при нея изместването на блендите е фиксирано, по-добре да се замери небето отделно. Досадното е, че трябва да се използва статив и PhotoShop, но ако се сравни с усилията и средствата необходими да получиш наистина качествена обработка на филма, качествено копиране, качествено сканиране, не се оказва много по-сложно. Във всеки случай, макар че ще ми е досадно всеки път да разпъвам статив, смятам вече като ходя на някое интересно място да се опитвам поне няколко от най-важните, най-красивите кадъра/изгледа да правя по този начин. Между другото наскоро Емммо ми спомена за снимките на dpa, че трябва да са правени по подобен начин и наистина, такива драматични контрасти и такава разработка в небеста май няма как другояче да станат. Ако може dpa да каже така ли е наистина?
А иначе цифровата технология си има много други предимства, за мен най-вече много по-точното цветопредаване. Интересното е, че точно това предимство понякога се изтъква като недостатък - много хора така са свикнали с изкривяванията на филма, че сега като видят едно цифрово изображение със 100% точни с оригинала цветове казват "Ммм, много изкуствено, няма филмов вид" ![[smilie18]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley18.gif)
|
|