Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Re: тихомир пенов
Автор: r_popov   
Дата:   01-12-03 12:26

Re: Тихомир Пенов: /или коментарите по една снимка на BobMarly - XXX.../
Г-н Пенов, абсолютно си прав в своите наблюдения по отношение на снимките които правя – голяма част от тях са в категорията “за спомен” и с тях забавлявам гостите си, разтягайки локуми за пътешествия до различни екзотични места /в и извън Родината/ и отпивайки от 12 годишното в дългите зимни вечери пред камината... Но ако ми позволиш - не мога да се съглася с теб по няколко пункта:
1. Значи, за да уточним понятитийния апарат, което е в основата за водене на един спор – аз не съм фотограф и никога няма да бъда - вадя си хляба с други неща. Фотографията ми е ХОБИ /което значи любимо занимание в свободното време/. А за правото на мнение – то НЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯ от това дали си фотограф или не, в частния случай и дали изобщо си професионалист в дадена област или професия, в която оценяваш или изказваш мнение. По твоята логика не-музикантите нямат право да аплодират или освиркват изпълнителя след концерт или респ. не-актьорите нямат право да изказват мнение за постановката, която са гледали, така ли???
Друг е въпроса, че когато една творба се оценява от лаик /непрофесионалист/ в областта, неговото мнение се взима с по-малко относително тегло в общата оценка в сравнение на мнението на доказалия се професионалист. Въпреки, че и тук има мноооого примери от ежедневието, напр. филмови критици са превъзнасяли филм, който си е обикновен боклук и публиката не е харесала, нали?
А пък форума е...
“... направен за вас. На него всеки фотограф, професионалист или любител, може да се изявява свободно и да общува с останалите. Всеки може да покаже снимките си, да разбере какво мислят за тях и как ги оценяват. Да сравни себе си с другите автори. Да анализира творческите си попадения и грешките си. Да участва в конкурсите ни и да спечели награда. Успех!”.
Надявам се не прокламираш идеята за ЦЕНЗУРА на мнението или ограничаване на правото на свободен изказ???
2. Номера с “научи се да разбираш...” е много изтъркан и, ако обичаш не ми го пробутвай. Трябваха ми много години докато осъзная, че в живота няма понятия като “пълна”, “абсолютна” и т.н. Та в тоя ред на мисли, дълго време си мислих, че не харесвам картините на Пикасо /Дали и др.../ защото не съм дорасъл, не съм се извисил духовно над сивото ежедневие и не съм надскочил реализма като творчески подход. Е, вече мога да заявя спокойно – не харесвам портрет на който не мога да намеря лявото око, пък дясното ме гледа на контра-фалц, пък ако ще автора да е Пикасо, и началната цена на търга в Сотби да е 7-цифрена.
3. Много се изговори преди време за красотата на залезите и дали са кичът във фотографията и дали не е време да се търсят нови изразни средства и методи. Моето мнение е, че фотографията, като всяко друго изкуство, търпи развитие, но да обявим залезите за кич е прекалено крайно. В такъв случай от афиша на Софийската филхармония трябва незабавно да се свалят автори като Бетовен и Моцарт, смешно нали. Има място и за залези, и за смелите експерименти на Емммо /които много харесвам/, и за актовата фотография на Мик, и за пейзажите на Борето, Пинко и т.н. Харесвам много от авторите, които показват свои неща на форума, вкл. и по-модернистично звучащите, но направени с вкус, а не самоцелно, използвайки възможностите на техниката или софтуера.
А по повод снимката на BobMarley – XXX – аз си изказах мненията и помолих за КОМЕНТАРИ. И продължавам да очаквам смислени такива /“супер” и “страхотно” не са коментари, нали/, а не нравоучителни постинги в стил “пионерски ръководител”.
Ами това е г-н Пенов.
А, и още нещо – на Ваше място бих си изписал името с начални ГЛАВНИ букви – така е прието... в някои среди.

Отговори на това съобщение
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   01-12-03 16:16

Ти сам си намерил отговор, близък. Снимката е хубава, а прекалените прехласвания ще се опитам да обясня. То е като с кинокритиците, събрали се пред нещо с претеции и караници, търсят съвсем друго, а на хората харесвало...ама ако тяхното мнение е като на хората, кои ще им плаща за да са кинокритици? Как ще покажат те, че само те разбират, че са вечно търсещите, ценители, експерти, че рядко намират...но ще ни намерят онази семка, която иначе ние простосмъртните просто ще пропуснем да забележим.[smile] Така доста хора, когато са решили, че призвание им е да станат фотографи, но не го получават..започват да преспиват с мисълта за голямата и скъпа техника, която им липсва и е пречка за признаването им и реализиране на снимки, които винаги изискват ама точно такава техника. Като се съберат на някое място, като тук или другаде, ..почват да си ги мерят..обективите, кои има най-дълъг, и кои най-къс [smile] , защото имат само по един мек обектив, със максимална бленда колкото тази на фотоапарат смена, ама..скъп ...е как да реализираш нещо много творческо, без AF ли да останеш? а искат нещо твърдо, и по-възможност в най-късата или дълга част (това ще говори, че значи имат и всички средни размери). Когато видят снимка, направена с такъв обектив, значи тя не може да е направена от...недобър фотограф (факт, с които някои злоупотребяват, и пускат бози с такива редки оптики)[smile] Тези обективи, освен, че са най-скъпи, и най-рядко са нужни на фотографа, та как да не е аристократизъм, ако имаш такъв, или поне да се добереш до него, и да направиш 3 филма за един следобед...на нещо. Като юноша, добрал се до такъв "Флектогон" направих рибешки портрети на дечурлигата в квартала, пък те толко си разбират, викат - че тая скъпа техника криви повече и от смена 8, когато снима отблизо :)Това до тук за "комплексарсия" ефект, а сега малко за естетическия:
Както казах, такива обективи рядко притрябват в реалната практика, даже в листите на фирмите ги водят "специални". Но понякога трябват, дори с цената на огромните деформации в линиите и перспективата, ъгловият им обхват понякога е нужен. Снимал ли си на "Чудните мостове", Триградското ждрело, каньон, пещера? Най-антипоказни са при портрет, и близък план..значи най-малко такива снимки правени, и защо да не направим един ренесанс на Пикасо тогава ?!? Рядкото и различното са категория, която много бързо става от анти - в изкуство, а после...ще има достатъчно "рицари-защитници".
"Да превърнем недостатъците в предимство", да използваме умишлено аберациите и несъвършенствата на оптиката..това найстина е амбициозно. Такива обективи, които деформират, показват грозното не са ли подходящи, ако трябва да изобразим един герои на Достоевски, или сатана!?! Да "съберем" облаците на небето около слънцето и какви ли не още експерименти. Всичко може, стига да знаем, какво търсим, а това ще го научим, когато сме снимали, снимали с "обикновените" обективи, и в комплекта ни липсват вече само...изключенията.
Та така, пак казвам, че не говоря за качествата на конкретната снимка, а споделям наблюдение, че подобни снимки винаги ще се харесват и намират привърженици на насам-натам.
Рецепта за обективност - събери си из нета едно 1000 такива снимки и ги гледаи всеки ден, или...често гледаи през шпионката на входната врата :)

Автор: emmmo   
Дата:   01-12-03 19:21

Ами и аз имам едни автопортрети, снимани с рибешко око и там ми е бая крива муцуната :-)))

Автор: J0R0   
Дата:   01-12-03 19:26

Епа и ти стана "професионал" и затова се снимаш с изчанчени обективи.

Емо
Дата:   01-12-03 23:49

[smile] То е друго, като си правиш доброволно сепуко [smile] Виж, полезно си го използвал в оная старинка там - как ще я хванеш отвътре, или някоя тракииска гробница отвътре например. Помежду другото, къв е тоя обектив, твои ли е. Флектогонче чаи не е, по-широко око.

Автор: emmmo   
Дата:   02-12-03 09:13

Fisheye за Coolpix 4500. 183 градуса обхват.

емо
Дата:   02-12-03 10:22

Лелее, мислех, че е нещо за добрите стари филми..така си се "оженил" за Nikon CoolPix и след някоя година щастлив брак раздялата ще е двоино по-болезнена [smilie8] Дано да става някак и за бъдещите серии на Никон.
FC-E8 [smilie24] На твое място, бих пообходил теснините на България [smilie3] , още повече ако съм фоторедактор на "Одисей" [beer]
П.С. То много дебело това списание, ма и скъпо, повече от Плейбои [smile]. Ще трябва една неделя да се изчете [smilie21]

първа  назад  1     всички  напред  последна