Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Питане към имащите Panasonic FZ 20
Автор: ancho   
Дата:   02-01-06 22:04

Привет на всички,

Скоро бях критикуван от доброжелателен форумец, че на снимките ми им липсва контраст и рязкост на образа.

Коментирайки с други другарски настроени съфорумци, стигнах до впечатлението, че това е специфично за модела FZ 20 на Panasonic, но не и за другите модели (без да става въпрос за FZ 30). А уж оптиката и софтуера същите.

Това доста ме притесни и затова моля всички, които имат впечатления, да споделят как стоят при тях нещата, има ли оправяне и да не би пък нещо точно при моя апарат да не е наред !

Мнения и от непритежатели на модела се приемат с благодарност.

Отговори на това съобщение
 Re: Питане към имащите Panasonic FZ 20
Автор: safrid   
Дата:   02-01-06 22:31

Здравей, колега :))
Ето малко препоръки от патил. Не използвай или го прави само в редки случай 11 и 12 кратното приближение - особено ако снимаш нещо, което се движи. Или с други думи от 300мм нагоре липсва рязкост на снимката. Освен това избягвай да снимаш с бленда 2.8 или 8 когато използваш по-голямо приближение. Резултатите поне мен не ме кефят. Интересно беше за мен да установя, че макар да има стабилизация на изображението при големи приближение стават доста по-резки снимки ако се снима от статив. Друго - това апаратче е много зависимо от осветеността при хубаво време снимките са трепач обаче при липса на достатъчно светлина е кофти липсва острота и контраст.
Та значи ако искаш по-остро изображение се придържай до 5-7 кратно приближение хубаво е при всички случай да пуснеш стабилизацията на изображението във втори режим. Още по-гот ще е ако и времето е хубаво. Ако не си много наясно с фотошопа увеличи и контраста и остротата от менюто на апарата. Успех [shtrak]

Автор: Nooky   
Дата:   02-01-06 22:46

Един съвет, белия баланс го направи на облачно време, така световете стават по топли и приятни.

Автор: nsirakov   
Дата:   02-01-06 22:48

Сафрд - в профила ми имам 6 снимки на листенца - снимани при 12х зоом - без обработка за рязкост... не съм съгласен много с това дето каза (може и да греша разбира се).... (но пък и аз ги снимах с ФЗ10 - може да е от модела)[shtrak] [shtrak]

Дата:   03-01-06 09:02

[smilie24] [shtrak]

Автор: stoyan_5   
Дата:   03-01-06 09:44

Уважаеми Анчо,
Апаратът който притежаваш има превъзходни характеристики.
От личен опит се убедих, че не са необходими специални настройки за добра снимка.
Всички настройки са ми стандартни, при което има минимални хроматични аберации и шум.
Всяка интервенция води до появата на други дефекти, които впоследствие трябва да се коригират.
За снимане на 12х единственото условие е да снимаш на по-висока скорост или да ползваш статив.
При снимане на по-висока скорост трепването на ръката няма да е толкова осезаемо.
Разбира се оптичният стабилизатор следва да ти бъде включен на позиция 2.
Успех и нови още по-добри снимки през 2006 г.
[shtrak]

Автор: cherenchainik   
Дата:   03-01-06 10:13

Анчо, не се кахъри брато. Всеки непрофесионален апарат си има разни бъгове и специфични чалъми и колкото повече снимаш с него, толкова повече се научаваш да ги неутрализираш, за да може снимките ти да са добри.

Аз съм със същия апарат и не бих казал че има проблем с контраста и рязкостта. По-скоро от време на време не фокусира като хората, а и както каза safrid, при лоши светлинни условия не се справя блестящо, ама за толкоз пари толкова ;)

Снимай много, усъвършенствай се и да не ти дреме. Ако излезе на пазара FZ80 с фул фрейм матрица, докарваща динамика като човешкото око какво, ще ни секне желанието да снимаме ли? Страстта към фотографията не трябва да се влияе от несъвършенствата на техниката, а от света около нас - а той наистина е пъстър :)

п.с. има ли някой тук който браузва с Опера? Как се слагат проклетите емотикони???

Дата:   03-01-06 10:23

Искам само да допълня, че ти прегледах профила Анчо!
Не видях една лоша снимка!
Всички са си и с резкост и с контраст!
[smilie24] [shtrak]

Автор: gadje   
Дата:   03-01-06 10:48

здарвей те,
и аз от скоро имам такъв апарат,но нямам оплаквания,засега ме кефи доста[smilie24]
горе главата и успех

Дата:   03-01-06 11:36

На онези, които ме окуражават - БЛАГОДАРЯ !

Обаче споменатите съфорумци в първия ми постинг никак не са за пренебрегване и явно критериите им трябва да са нашата цел.

Нека обменим опит, успехи и провали - винаги ще има нещо полезно.

Автор: carl_cox   
Дата:   03-01-06 11:41

Анчо- само мога да кажа, че FZ20 дава всичко на един любител за да постине качестевни резултати [smilie3]

не съм сигурен-но ти май избираш най-ниско качество на JPG-а -пробвай на най-доброто и снимай в серия

Автор: Plamss   
Дата:   03-01-06 15:00

Анчо-колега и аз съм с ФЗ20-каджия вече година и се разбираме добре. Аз свиквам с него и той с мен, почти не си пречиме и много -много се използваме а досега никой не ми е правил "бележки" за качеството а само за обектите. Затова купи си втора батерия и фоткай на воля другото ще си дойде само[shtrak]

Автор: LordOfTheBoard   
Дата:   03-01-06 15:19

Ами нека се включа и аз като доволен собственик на ФЗ20 може и да не е длср , но за контраста и на мен ми се струва малко (но според мен това е личен вкус) а за рязкоста при 12х според мен не е виновна оптиката, а авто-фокуса особено ако си на диафрагма 2.8 където доф-а не е много голям а за диафрагма 8 никога не съм имал проблеми. Липсата на светлина наистина е проблем за фотоапарата но се свиква [beer] [beer] [beer] [shtrak] [shtrak]

Автор: Manchev   
Дата:   03-01-06 15:21

Хм, така и така темата е за ФЗ20, искам да попитам дали си заслужава апаратът. Имам около 500лв и ще си купувам от Щатите-там ФЗ20 струва горе-долу 600лв. Чудех се дали това е най-доброто възможно за тези пари.

Публикацията е редактирана (03-01-06 15:22)

Автор: LordOfTheBoard   
Дата:   03-01-06 15:25

И аз си го взех за толкова и не съжалявам и не мисля че за такива пари може да си намериш по добър фотоапарат чисто нов

Автор: simbon4o   
Дата:   03-01-06 15:37

пуснах ти коментари под две снимки ендо врабче в храст и един гълъб ;).

Автор: Todd   
Дата:   03-01-06 15:48

А сега питай немащите панасоник FZ20 [smilie5]
Що не пита преди да го купиш а ????
[ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik]

Дата:   03-01-06 16:10

Уважаеми собственици на ФЗ-20, нима имате нужда от повдигане на самочувствието?
Погледнете това и ще виидите, че имате един прекрасен апарат!

Автор: Plamss   
Дата:   03-01-06 16:18

Братко Манчев,
За 600 лв. тук посмъртно не можеш да си вземеш подобна(в този клас)фотомашинка. Така ,че можеш спокойно да засилиш американската икономика с 600 те левчета. Чичо Сам няма да ти се сърди ти също[shtrak] [smilie24]

Автор: apollo   
Дата:   03-01-06 16:22

Много сме свикнали да обръщаме внимание на слабите черти на FZ серията - Шумът, докато в същото време не се замисляме че всъщност същите притежават великолепна оптика! Между другото на моя FZ30 понякога имам същият проблем но в почти всички случай картината е остра! Според мен проблема може да е във фокусирането на апарата - може би трябва да се използва друг режим или насочване към по контрастен обект в кадъра?!:)

Дата:   03-01-06 16:27

Фокусирането при 12х се затруднява ако снимаме твърде отдалечени обекти поради прашинките, мъглата и самият въздух.
Все пак на 12х се равнява на 432 мм.
Ама какво искате вие сега - хем да е с ръчни настройки, хема пълна автоматика да има?
Ами то така не може![smilie5]

Автор: Manchev   
Дата:   03-01-06 16:36

Ооо за тук отдавна съм се отказал. Просто надценката е огромна. Чудех се дали в този клас пари в Америка ще има нещо по-добро. Но май като гледам няма. Пък и за FZ-ките чувам все хубави работи.

Автор: Boromir   
Дата:   03-01-06 20:42

Здравейте, всички.
За пръв път влизам в този форум и причината е FZ20. И аз се сдобих с такъв наскоро и съм много доволен от снимките, но пък имам друг проблем с него. Компютъра ми не го разпознава и не мога да си свалям снимките. Пробвах го на още два компа и същото. Следвам инструкциите въпреки че XPто би следвало да го разпознава автоматично. Ако някой има решение ще съм благодарен за малко помощ[shtrak]

Автор: CYPER   
Дата:   03-01-06 20:44

Решението е Card Reader примерно [smilie21]

Автор: Boromir   
Дата:   03-01-06 20:48

Действително в едно фото четец на карти разчете картата, но не мисля че е нормално всеки път да тичам до фотото или пък да си купувам четец.[smilie11]
Предишният собственик твърди че не е имал подобен проблем. Да не би да трябва да търся някакви драйвери?[smilie2]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна