Автор: explorer
Дата: 29-12-05 19:34
Естествено, засърбяха ме ръцете и взех новия апарат по пътя за работата да щракна няколко снимки по софийските улици, тъкмо да пробвам и Токината 12-24. Нали съм си свикнал да не гледам резултата в LCD-то, чак като свалих снимките забелязах, че в горния десен край пречи вероятно сенника, може би е бил накриво. На някои от снимките го резнах да не ме дразни.
Първите две интересни неща, които забелязах - има сензор който отчита дали снимката е вертикална, и съответно после софтуера автоматично завърта RAW файловете вертикално. Другото интересно нещо е че RAW файла съдържа абсолютно цялата матрица! При цифровите апарати обикновено ръба на матрицата не е с идеални пиксели, затова софтуера на апарата го реже - може би малко повече от необходимото, затова от Никон са решили да оставят хората сами да си го кропват (който снима на филм е свикнал). На първата снимка много ясно се вижда един червеникав ръб вдясно. По спецификация D200 e 3872 х 2592 пиксела, но снимките от RAW са 3904 х 2616.
Снимано е в RAW, с автоматичен бял баланс, конвертирал съм ги с ufraw и Gimp на не особено добре калибриран монитор. Снимките са ресайзнати и шарпнати, на някои има малко кроп и левълс. До всяка снимка има детайли от оригиналния кадър - детайлите не са пипани изобщо. Първите снимки са на ISO 100, по-късно превключих на 400 (от 11-тата нататък).
|
|