Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 За филмите и дигиталните сапунерки
Автор: boni   
Дата:   28-12-05 21:25

Чудя се напоследък, гледайки някои резултати от средностатистически цветен любителски филм и четейки постоянните разисквания на тема филм/дигитал, дали ще се усети разлика в печата до 30х40см от филм, сниман със SLR с твърд обектив и дигитална 8мп компактна камера(тип сапунерка както я наричаме ) с добра оптика...
Разбира се изключвам сложни светлинни условия с големи контрасти, където филма ще се справи по-добре с динамиката..Но като рязкост, шум , зърно???[smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: За филмите и дигиталните сапунерки
Автор: siniger   
Дата:   28-12-05 21:34

Може да си направим този експеримент

Дата:   28-12-05 21:35

Вече го направихме.[smile]

Автор: Mimic   
Дата:   28-12-05 21:35

Е разбира се, че филмът (особено пък с добър твърд обектив) ще издуха сапунерката ... това са направо несравними работи ... [smilie8]

Дата:   28-12-05 21:39

И какво показа експеримента ?

Дата:   28-12-05 21:40

Бони чака да заформим интригата и като почнем да се хапем ша пусне рънътъ ... [smilie5]

Дата:   28-12-05 21:41

Нда Мимик, но истината е, че аз си направих един експеримент.Направих го просто за да разбера къде е истината, защото и аз не бях сигурен. Не искам никой да се чувства подведен, аз също щях да се подведа...
Така .Показах на всички един файл от Pana FZ30 , интерполиран през RAW конвертора до 12мп и малко резнат, отдолу, за да е в пропорция 3:2. Файлът е показан в пълна резолюция(дори вдигната на 12мп), за да не може никой да каже, че това е ресайзната картинка и не може да се прецени.
Обявих че е скан с Nikon CoolscanIII и Кодак Голд100 - средностатистичеки любитеслки филм, сниман с Никон Ф65 и 50/1.8.
Изказаха се доста хора, някои от тях с опит, но никой не заподозря дори каква е истината. Дори имаше мнения, че е доста добре за този филм...
Резултатите тук:
https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=267836&t=267836&phorum_uriauth=
[beer]

Дата:   28-12-05 21:48

Ами мен лично това не ме кефи като качество - действително шумът е повече от необходимото и детайла малко ми липсва ... [smilie8]

Дата:   28-12-05 21:52

Еми имай предвид, че това е вдигнато на 12мп, в оригинал на 8 стои много по-рязко и както много хора казват ще е супер за 30х40:) и дори , че е добре за такъв филм.

Публикацията е редактирана (28-12-05 21:55)

Дата:   28-12-05 21:55

:)

Автор: mario   
Дата:   28-12-05 21:56

Бони, кефиш !

Аз четох оная теми преди.
Сега само мога да кажа - евала за експеримента, каквито и коментари да се кажат сега, вече и баба знае, но каквото е казано там е чисто и неподправено.

Аз не бих си позволил да печатам файл от 8мп камера - сапунерка/ДСЛР (без значение) на 30х40. Според мен, това надхвърля реалните им възможности ... но в интерес на истината и не съм пробвал де ... [beer]

Ми пробвай пич, става:)

Автор: Grandpa   
Дата:   28-12-05 21:58

Никога не съм работил със супер качество филми, но досега 30х40 от филм, дето да е по-добро от на добра дигиталка не съм виждал.

Дата:   28-12-05 22:00

Е тука стана пак войната на филм vs цифрак. Не говорим за добрите дигиталки, а за средния клас и сапунерките ... [beer]

Дата:   28-12-05 22:02

Няма война бе, това беше експеримент просто.

Автор: Георги   
Дата:   28-12-05 22:03

както дето се изгъбарка с роу файла от д70, че е д2х :Р

:)))))

Дата:   28-12-05 22:03

Аз към дедовото се обръщам.

Дата:   28-12-05 22:04

Е тва беше в dpreview по-интересно... между другото всички се хванаха и там дори и не различиха 12мп интерполиран файл от Д70 . Единствено един дето имаше EOS 1Ds се усъмни леко...

Автор: japanese   
Дата:   28-12-05 22:05

saglasen sam che niama da se useti v takiva uslovia ... :) no pak ti podvede vnimanieto na publikata samo kam zarnoto ...az lichno otvorih edinia ugul na kadura i vidiah samo nego i nasochih vnimanieto si izcialo kam zarnoto, a ima dosta varianti za skanirane koeto moge da zagladi shuma .. ......mogeshe da pusnesh dva i da o da skriesh infoto za kadrite s vapros koi e film i koi ne :) .. ..

Дата:   28-12-05 22:08

Ааа,не това си беше чист , неомазван интерполиран файл.
Исках да видя, на някой дали ще му направи впечатление нещо, явно не.

Дата:   28-12-05 22:12

e da vse pak az smiatam che razlikata e tolkova malka che moge da pravi vpechatlenie samo ako i tarshish a v konkretnia sluchai celta beshe da se osmisli dali zarnoto normalno za takav scan lichno na men mi se vidia omazano no reshih che normanlno ponege e skan na po niska resolucia i e 100 iso ..az imam skanove samo na 200 iso .. i po visoka resolucia ....
..kakvi biaha nastroikite na saturation v raw convertora spriamo default na kamerata ..i na contrast?

Дата:   28-12-05 22:15

vse pak vigdash che v dpreview sa se "varzali" no pak razlika megdu d2x i d 70 ima .. mislia izvoda moge da e samo " che moge da zabludi" no pri dadeni uslovia ..:)

Дата:   28-12-05 22:17

Разбира се:)И все пак...

Автор: karavelov   
Дата:   28-12-05 22:30

Това не е експеримент и не доказва нищо. Ако доказва нещо то е, че има малко хора, които да са сканирали Кодак Голд на скенер като твоя та да могат да направят разликата. И аз ни мога да я направя, защото нямам такъв скенер, а друг, и ВЯРВЯМ на това, за което бива представено.

Така, че ако искаш да срявняваш филм срещу цифрово, трябва да щракнеш два кадъра и да ги срявняваш, а не да подвеждаш хората и да вадиш заключения от това, че те ти вярват.

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна