Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Разделителна способност на оптиката
Автор: hose   
Дата:   12-12-05 20:40

От една страна чух следното:

Оптиката не може да даде повече от 16 Мега пиксела, за това няма смисъм да са правят по-добри матрици - в смисъл на с повече пиксели

А от друга - това са рекламни глупости

кое е вярното твърдение??!?!? [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Разделителна способност на оптиката
Автор: asahi   
Дата:   12-12-05 20:42

Има разни оптики, има разни матрици - кое е вярното твърдение?

Дата:   12-12-05 20:46

[smilie5]

Аха ...
Автор: JeT   
Дата:   12-12-05 21:03

... на тая тема ще гледам само сеир :)

E, тайно сe надявам все пак освен обичайните "лабораторни сметки" за раделителната способност и преразказани "бози" от западни аматьорски списания, и dpreview да прочета и нещо вярно и интересно ?!

P.S.
"hose" - това за 16-те мегапиксела не е вярно ама нека друг да се обяснява ...

И защо само за бъдещето и за матрици говориш ... сега черно-белия GigabitFilm, произвеждан от Gigabit GmbH се твърди, че имал реална разделителна способност от ~ 700 лин./мм [cool] - според теб с какви обективи трябва да се снима с този филм [smilie5]

Публикацията е редактирана (12-12-05 21:24)

Автор: matasel   
Дата:   12-12-05 21:15

А да сте чували за плаки с 5 хиляди линийки на милиметър[smilie11]
Чували ли сте или не сте [smilie11]
Да не говорим, че деда ви Липмана, още преди повече от век е ползвал емулсии с разделителна способност много над 1000 л/мм
Какво казахте - не мое да бъе - е мое - и е гушнал Нобелова наградка за ненадминатата и до днес техника за правене на цветни снимчици по метода на Липман[smilie5]
Е да де ама това не е изкуство, че ревне некой - прекалено истински цветове - нема как да го омажеш или да напраиш тревътъ оранжевъ. Е не мое - не е изкуство значи![smilie19]

Автор: джъмбо   
Дата:   12-12-05 21:18

така като гледам никой не намесва плаки а се говори за апаратите лайка стандарт.....

ДА според мен няма смисъл от повече пиксели защото обектива няма да ги постигне

не сравнявайте среден и голям формат обективите и плаките с лайката
за лайката има граница останалото е трик за лакомиите

Автор: n1x0n   
Дата:   12-12-05 21:36

Аз изобщо не съм капацитет в опто-електрониката и оптическите системи, но се чудя за следното нещо:
Дали излишъка от пиксели /говорим за над 16МП в малкоформатна камера/ няма да окаже благотворно влияние на детайлността на картинката?
Дали няма да направи излишно прилагането на anti-aliasing филтрите?
Дали няма да промени концепцията на Байер решетката?

Re: Аха ...
Автор: JeT   
Дата:   12-12-05 21:40

Ей, matasel мисля само за 24 х 36 се говори ...
... и говорим за фотография, т.е. снимане на полутонови/цветни изображения в реални (не лабораторни) условия.

Напр. при снимане на черно-бял "resolution chart" или на черно-бял "test target"(познат
в BG като "мира") става дума за лабораторно снимане на изображение с нека да кажем "теоретично 100% контраст" - какъв процент от качествата на използваната система тяло+обектив може да опише един такъв кадър [smilie11]

"n1xon" - мерси за "свежите разсъждния" [smile]. Не бива да се забравя, че Bayer-CMOS сензора реално е продукт на биониката ...

P.S. Ами ако включим в "играта" и фактора "размер на пиксела" ... как ще се променят сметките [smilie11]

Публикацията е редактирана (12-12-05 21:44)

Автор: haaho   
Дата:   12-12-05 22:36

Човешкото око е с доста повече от 5000 "пиксела" на мм. пък оптиката му си фокусира чудесно (при повечето хора) [smilie10] [smilie10];
и не е от най-добрите "модели".

Дата:   12-12-05 22:43

човешкото око е най-несъвършенната оптична система с най-мощния комп зад себе си
ти не виждаш всич1ко на фокус както някои смята т а просто мозъка ти фърчи като луд[smilie8]

Дата:   12-12-05 22:46

Това за мощният комп е вярно, другото - не съвсем: окото си фокусира чудесно в диапазона 15 см. - 5 метра(което за него е равно на безкрайност).

Публикацията е редактирана (12-12-05 22:49)

Дата:   12-12-05 22:52

смех в залата аре да те видя фокусирай се на кутия с бира на 15 см от теб и ми прочети на 2 метра зад нея какво пише

тцтцтцттцтц ще ме съдерете от смях

Дата:   12-12-05 23:07

Не съм казал "едновременно". Но това май важи и за камерите - макро 15 см и фокуса да е остър и след 2-та метра [smilie11].

Дата:   12-12-05 23:09

че то и моя обектив фокусира чудесно в тоя диапазон....

ама говориш за несвързани неща

като гледаш филм нищо не ти е замазано ама я ги разгледак квадрат по квадрат да видиш ква е мазня

затова с окото всичко ти се струва на фокус защото мърда непрекъснато

Дата:   13-12-05 10:13

Джъмбо, знаеш, в кино-филма замазването на отделните кадри (квадрати), гледани като статични, не е от това, че не са били фокусирани, а е в следствие на движението на камерата и/или обектите и обикновено дългата експонация.
Та ако обективът не е бил фокусиран няма да видиш рязък образ, колкото и да вдигаш каданса.[beer]

Дата:   13-12-05 10:15

много добре знам за какво говоря
просто и при гледане с око се получава същия ефект

не се сещам за друг пример но ако се замислиш ще ти стане ясно какво имам в предвид

Дата:   13-12-05 11:12

Знам, че знаеш и за това си позволих да направя коментар.[beer]
А при кино прожекцията според мен има и още един ефект - намаляване на зърното (шума) в сравнение с всеки отделен квадрат. Същото е и при видеото. Стоп-кадърът изглежда по-шумен, отколкото ако същата неподвижна сцена се гледа на "PLAY", а не на стоп. Ще се радвам да споделиш мнението си на професионалист по горните мои разсъждения.[beer]

Дата:   13-12-05 18:10

JeT - ако знаех нямаше да питам[smilie5]
чакай сега да дочета[smile]

Дата:   13-12-05 18:14

Ами като гледам как скъпи обективи с фиксирано фок. разстояние имат при 30лин/мм контрастност 50-60 % в края на кадъра се чудя за какво ли е пиксел с размер 5 микрона, който "съответства" на 100лин/мм при контраст 100%.[smilie11]

Дата:   13-12-05 18:21

дочетох [smile]

аз имам едно въпросче - от гледна точка на физиката измерваща система като линии на мм е много безмислена - защото колко дебела е тази линия?
може би някъде е формулирана точно - аз не съм срещал, кажете ако да

джъмбо - да, мозъка прави много, но и очите не са НИКАК зле [smile]
а идеални неща е ясно че няма
не забравяй че очите имат възможност да се саморегулират - грубо казано - т.е. могат да компенсират

а и мисля че не е нужно да се говори само за лайка формат - нали вече и средно форматните камери са внедрили дигит. технология

Дата:   13-12-05 18:27

hose, дебелината на линията, с която се мери разделителна способност е равна на разстоянието между линиите. На така наречените тестови изображения (мири) има много различни структури състоящи се от черни и "бели" линии с различна пространствена стъпка. Това се снима и се вижда до каква минимална стъпка линиите се виждат като отделни. След това те се сливат в "сив дебел образ". Виж по ревютата има много снимки на такива мири за тестване на резолюцията.[beer]

Дата:   13-12-05 18:39

matasel - аха, ок, мерси[smile]

Автор: Стоев   
Дата:   13-12-05 23:20

След снимка обожавам да си броя и меря линийките, колко са излязли и страдам, ако една-две се губят поради собствената ми разсеяност [ezik] [ezik] [ezik]

ама нема лошо - бам рапидографа и дорисуваме с майкрософтпейнт... [ezik] [ezik] [ezik]

леле, де отидуфме [smilie18] [smilie18] [smilie18] [shtrak] [beer] [beer] [beer]

Дата:   14-12-05 08:35

Стоев, ти не дей дъ броиш линийките, ами пирцатаааа, перцата, че за где са патийтътъ без пирцъ, ъ[smilie11] [smilie5] [shtrak]
[beer] [beer] [beer] [beer]

Автор: Sidewinder   
Дата:   14-12-05 09:00

Навлязохте в дълбоките води.Има и още нещо, което не видях да се споменава до сега.Чувствителните елементи на матрицата(сензора), не са плътно разположени един до друг, между тях има зони на нечувсвителност( не си спомням точния термин на български).Вероятността центъра на изображението на светеща точка да попадне между елементите на сензора е голяма.От там нататък идва ролята на софтуера на апарата, който да сравни сигналите от всиччки елементи на матрицата, върху които се е "разляло" изображението на точката и да изчисли къде би трябвало да се намира всъщност центърът и.По-голямото количество пиксели, при наличието на добър софтуер и добър процесор(пак говоря за самия фотоапарат), гарантира по-качествено крайно цифрово изображение.На теория, ако има по-голямо количество пиксели, участващи в изображението на точка ,би могло дори да бъдат коригирани някои специфични изкривявания, дължащи се на оптиката.

Публикацията е редактирана (14-12-05 09:26)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна