Автор: hav
Дата: 02-12-05 14:02
"Начи, понеже" тоя обектив, за който си дал линк", е за матрица, която е точно два пъти по-малка от 35мм кадър (24/36мм), то си направи сам сметката. Не са "доста по-малки" а са двойно по-малки.
Приципно знай че "оптиката е наука за правене на компромиси" - това го е казал някой от ранга на Карл Цайс. Не може да направиш варио 28~300, f1.4, което да дава чудесен образ, и да могат да си го купят хората. То това последното е друга тема. Но точно то техническа гледна точка трябва да може, а от практическа - не. И такива обективи биха имали само техническо, но ен и практическо приложение.
Дългите телеобективи с голяма светлосила, се правят рефлекторни (или комбинирани) поради ред предимства пред рафракторните, но пък как се прави огледално варио - май не знам. То не че и друго знам.
Ако имаш много пари, можеш направо да си купиш един телескоп като Хъбъл (е, с по-малко дефекти от него, хаха ), и да си щракаш на земята с най-големия "цифрак". Технически както виждаш - може, ама практически дали има смисъл?
Иначе, замисли се хората какво купуват.
Каквото купуват се пави серийно, за да има по-голяма печалба - цената за производителя да е по-ниска. Колко хора биха купили силно варио 200~1000 ? Колко могат да го носят (физически) след като го купят? Спортни журналисти, които снимат баскетболни мачове в тъмни зали, или футбол на лампи - само те могат да си ПОМИСЛЯТ, щото с това си вадят хляба.
Мале, голЕм философ съм.
|
|