Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Направи си сам AF Assistente Lamp
Автор: PeterPAN   
Дата:   30-11-05 09:31

В предишна тема прочетох мнения за саморъчно направена АФ Асистент Ламп (или идея, незнам дали е пробвано).

Та да споделя мнение и питане ....

Мисля си: Ако едно лазерно фенерче се постави така че да прави точка върху обект който ще се снима тази точка би трябвало да се засече от системата за автоматичен фокус и тя да фокусира върху нея.

Друго: За апарати които нямат филтър за инфрачервена светлина ( светкате с дистанционно отпед и трябва да се вижда на ЛЦД Дисплея) може на се направи прожектор който да осветява обектите на снимане и да се пуска ръчно

Питане: Как може да се синхронизира подобна система така че да задейства когато се натисне спусъка на апарата само.

някой срещал ли е описание на интерфейса по който си комуникират светкавицата и фотоапарата, по скоро ме интрерисува за КМ АДИ Интервейс

Има ли ЛЕД Светодиоди за УВ светлина?

Отговори на това съобщение
 Re: Направи си сам AF Assistente Lamp
Автор: krassimire   
Дата:   30-11-05 09:38

А какъв е проблема със видими светодиоди? Виждам повечето фирми използват оранжева светлина, това вероятно не е случайно.

Ако използваш елементи с невидим спектър, то вероятно ще се получи грешно фокусиране заради различното пречупване в оптиката.

Дата:   30-11-05 09:42

С лазерна точка няма да стане

Дата:   30-11-05 09:54

Ми трябва да се пробва не е проблем със светодиодите единственото което ме притеснява е това че ще заслепяват хората
а то си става просто изкуствено осветление.

Защо мислиш че с лазерна точка няма да стане?

Ще пробвам със светодиоди но незнам дали камерата ми е чувствителна към тях, предполагам си фиждал към камерите за видеинаблюдение има светодиоди които осветяват при слабо осветление, трябва да пробвам дали цифровия ми фотоапарат е чубствителен към тази светлина или има филтър, в спектъра на светлината тя е малко по високо от спектъра който човешкото око може да възприеме, така че дано и цифровите камери да я възприемат, дано нямат някакъв филтър!

иначе би трябвало да стане и нама да дразни обекта на снимане, но все пак по добре ще е да може да се включва кат се натисне спусъка наполовина!

Дата:   30-11-05 10:10

Пробвай, но не съм сигурен че ме разбра изобщо. защо светлината трябва да е видима.

Алгоритмите за фокус засичат контраста в определена зона, мисля че не са приспособени да отчитат точка, дори най-вероятно нарочно са направени да избягват толкова малък обект.

Дата:   30-11-05 10:14

Ми тя камерата вижда само че черно бяло(ако няма филтър) пък при черно бяло контраста е по добър и камерата трябва да фокусира по бързо, при камерите за видеонаблюдение става така че и тук трябва да стане.

Автор: asahi   
Дата:   30-11-05 10:20

Правил съм го с фенерче с криптонова лампа. Става добре, даже затваря зениците на жертвите.

Автор: dobrifoto1   
Дата:   30-11-05 10:40

Темата ме интересува,знаете...Ще следя развитието й.

Автор: Atman   
Дата:   30-11-05 11:17

Става с лазерно фенерче, но не с лупата отпред
дето прави точка, а с друга лупичка, продават се такива фенерчета с по няколко накрайника с различни фигурки. Проблема е само закрепването за камерата.Работи без проблем.Ползвах го преди две години.

Автор: matasel   
Дата:   30-11-05 11:19

Има УВ светодиоди и то такива, за които нито оптиката е прозрачна нито матрицата чувствителна[smilie2]

Автор: Стоев   
Дата:   30-11-05 11:43

Лазерните фенерчета не са ли опасни за зрението ? [smilie8]

Дата:   30-11-05 12:04

Ako както казва Atman, има накрайник който прави, да речем, решетка, няма да е опасно.

Автор: OtOtO   
Дата:   30-11-05 12:20

Ето на какво попаднах скоро по темата[smile]
http://www.camerashed.co.uk/project14.asp

Дата:   30-11-05 12:27

Именно, бял светодиод, както вече неведнъж предложих.

Автор: explorer   
Дата:   30-11-05 12:30

Само внимавайте къде и кого снимате с тия лазерни показалки, да не получите някой изстрел в отговор на фокусирането [smilie5]

Дата:   30-11-05 13:28

Бе с лазерите си е опасно, то има и системи дет откриват и оптика от разстояние, само незнам дали правят разлика между фото и снайпер!

[smilie2]

Дата:   30-11-05 13:43

Същото фенерче като във линка горе го гледах ж магазин за 1лв. по 2лв ма му бяха изтекли батериите и затова не си го купих.
Ще пробам със светодиоди бели(то вътре има такъв ЛЕД) и ИЧ като от прожекторите за камерите за видеонаблюдение.

Ще ви държа в течение.

Другия въпрос е дали може да се измисли нещо което да се слага на гнездото за външна светкавица и кат натиснеш спусъка наполовина да задейства това устройство, то ще е някакво импулсно захранване за светодиодите с процесорче и ще ги пържи с импулси 2А ще осветява доста надалеч, незнам как ще се отрази на "жертвите" ма трай бабо за хубост е казал народа!

Дата:   30-11-05 13:49

За кво ти са импулсите?
Само дето ще объркаш апарата.

Дата:   30-11-05 13:58

Да светят на по далеч светодиодите, те са нормално за 100мА а издържат импулсен ток до 2А и светят кат прожектор направо, иначе дето ги гледаш по светодиодни табла са пуснати на 10мА и във фенерчето е пуснат на 10-20 мА

Автор: neuromancer   
Дата:   30-11-05 14:16

По-добре е АФ асистанта да не се вижда, така че защо не пробваш с инфрачервени диоди?

Дата:   30-11-05 14:27

ми ще пробвам с чернобялакамерка съм пробвал преди време правих прожектор за тъмно, се виждаше идялно , ти не виждаш светлина а камерката си визда чб и на монитора сичко е ок, но не си спомням със старото апаратче май се виждаше и с него, ще пробвам тези дни

Дата:   30-11-05 15:11

PeterPAN, ако можеш да синхронизираш тези импулси с камерата, само тогава ще постигнеш нещо. Не забравяй че камерата всъщност прави 5-60 кадъра в секунда, докато работи автофокуса, и хич не те виждам да уцелиш кога да пуснеш импулса.

Автор: dobrifoto1   
Дата:   30-11-05 16:03

Точно това е въпроса в крайна сметка - да улучиш момента,за който става въпрос.Преди години на един колега му се повредил синхронния кабел - тогава още не бе познат безкабелния начин на свързване на светкавицата към апарата - и натискал едновременно спусъка на фотоапарата и ръчния бутон на светкавицата.Било абитуриентска вечер и 90 на сто от абитуриентите останали без снимки.Така че в случая още по-трудно ще се улучи търсения момент.

Дата:   30-11-05 16:24

Ще ходя да купя малко диоди и довечера ще пробам, импулсите ще са с честота на 50Херца така че това вдва ли ще е проблем, не при камери които правят 30 кадъра в секунда, па ка моли тук

Дата:   30-11-05 16:30

Нещо съвсем зарърших с правописа и словореда на горното изказване но се надявам да сте ме разбрали правилно, почвам да експерементирам.

За всичко е виновна латинската кирилица!

[beer]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна