Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Канонет или Яшика?
Автор: юнга   
Дата:   24-11-05 11:45

Занемарихме доста телемтричните теми, та е време да босъдим някоя и друга такава.
По мое мнение, на пазара втора ръка/EBAY, обяви и т.н/най -често се предлагат Канонет и Електро, от телеметричната продукция на 60те-70те години.
Следователно в общия случай, най-често ще имаме възможност да се сдобием с един от двата.
Нека тогава да ги обсъдиме добре и подробно, нека който има и е ползвал да разкаже и покаже, та да са ни ясни всички плюсове и минуси на двете серии.
По такъв начин, че на всеки да му станат ясни предимствата и недостатъците въобще на такава покупка, както и кой модел от двете серии е - по и кой-най.

Отговори на това съобщение
 Re: Канонет или Яшика?
Автор: volokin   
Дата:   24-11-05 12:11

Юнга, имал съм два модела на Яшика, и все още лежи един разглобен на масата ми.
Кое ми харесва: Изключително остър обектив, мисля спокойно може да се мери с най-![smilie24]
Много тих затвор (естествено, щото всъщност затваря само бленда, затвор в истински смисъл на думата няма. Когато поостареят обаче издават едни скимтящи звуци, според мен предизвикани от разхлабените контакти.
Изключително здрав откъм корпус, ясно си личи и по тежината [smilie18] !
Друг голям плюс, даже най голям е, че автоматичниятму режим може да ти държи отворен затвора в продължение на няколко минути. Сравнително точно се справя с чернобели, снимал съм от ръка през 12 часа полунощ на улично осветление и се справя отлично.
Недостатъци:
Голям! почти колкото един компактен огледалнорефлексен!
Тежък, тежи може би повече от един Ф100 или поне такова чувство ми създава, ама то е ясно както по-горе писах фул-метъл-джакет!!!
Не е лесен за ремонт, прилича на руска машина, измислена и закърпвана, личи си че технологиите тогава не са включвали така нареченота модулна конструкция и вътре макар и прост като изработка е една кабелна салата и миш-маш механика.
А забравих друго предимство, светлосилния обектив 1,7/45мм [smilie24] [smilie24] [smilie24] Всъщност обективът му е най-силната черта![smilie24]

Дата:   24-11-05 12:24

ей това си струва! [smilie24] [smilie24] [smilie24]
http://cgi.ebay.de/Konica-Auto-S3-Kompaktkamera-Objektiv-38-1-8_W0QQitemZ7563566766QQcategoryZ26071QQrdZ1QQcmdZViewItem
Аемон-а искаше да си продава Никона, като видя що за острота в този апарат [smilie3]

Дата:   24-11-05 12:33

volokin, кога ще отвориш една тема за Leica, защото с каквото и да снимаш, все Leica му е на ума на човек?
Имам MG1.Единствените ми забележки са, че уплcтненията показват признаци на умора и май ще се наложи след време да търся решение, както и това, че обективът е F 2.8, вмекто F 1.7.
Иначе, аз съм малко по-голям и предпочитам апарата да тежи. Реките пластмаси ме създават чувство, че ще ги загубя всеки момент, защото не ги усещам.
По - често търся острота при снимането и с ISO 400 държиш на F16 или 11 и щаракаш, щракаш/то щракане почти не се чува, ама така се казва/.
И добър DOF предлага обективчето та като си го нагласиш , може да снимаш и по скалата.
Специално MG1 ,рядко се качва над $10-15 и проблемът с батерията е лесно решим. При мен това стана с един адаптер за 5лв и батерия GP за 3.20лв.
Все пак обаче, ми се иска да имам Yashinon, на който да пише F1.7 и да снимам спокойно на по -тъмно или от ръка при ситуации които си споменал.
Канонетът обаче си има свои предимства и нека оставим другите да ни разкриат какви са те.

Автор: ionix69   
Дата:   24-11-05 12:41

Съдейки по постовете ти, виждам, че в теб живее колекционерският дух... Така че ще ти отговоря: "И двата, дядо Попе..." [smile] За съжаление нямам Яшика /търся от година и половина/, но съм си играл с един изключително запазен GSN и трябва да ти кажа, че усещането е много приятно, а какъв звук само - "клик" [shtrak] "клик" [shtrak]
Иначе имам QL17 и QL19 - всички суперлативи, които си прочел за тях верни. Много ми харесва това определение за тях: "working horse". Виж и тукhttp://www.photoethnography.com/ClassicCameras/index-frameset.html?Fed3.html~mainFrame

Дата:   24-11-05 12:44

Да, наистина си струва, но до тука е към 130лева и ще го дигнат още на края.
Пък и EBAY е трудна работа за българските другароподаници понякога.
Вярно е и това, че и като подарък не се намира.

Дата:   24-11-05 12:50

ionix69, я разкажи малко за твоите.
Има ли например някаква възможност за ръчни настройки, как е въпросът с батериите, за какви недостатъци причинени от времето да гледаме и т.н?

Дата:   24-11-05 13:14

И QL17 и QL19 имат два режима на работа - автоматичен Ав /приоритет на скорост/ и ръчен. Предимство пред Яшиката е, че можеш да навиваш филтри и меренето ти остава коректно - няма нужда да компенсираш.
Батериите не са никакъв проблем - има ги във всяко фото.
Като си купуваш такъв апарат най-важно е да се увериш, че му сработва затвора на всички скорости, защото ремонта му е доста скъп. След това проверяваш и дали светломера кореспондира с диафрагмата - при една и съща скорост, но различни осветености дали ти дава различно f-число. Почти в 100 % от случаите трябва да се смени изолацията на капака, но това не е скъпо. Настройването на телеметъра и почистването на визьора също не е проблем - Наско на "Дондуков" е много добър техник и коректен човек. Разбира се гледаш и всичко останало както при другите фотоапарати - външен вид, чиста ли е оптиката, калъфа е голам плюс - наличието му означава внимателно и грижливо отношение към апарата [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Автор: icikonti   
Дата:   24-11-05 13:19

ionix69 я кажи като си имал тези канонети ,я сподели нещо за тях , ама на български....,че се интересувам от такова фотоапаратче.Това 28,19,17 в имената им се отнася до светлосилата на обектива им или...?Някои ,например -28 са произведени в Япония , а май тези 17 са в Тайван или другаде? Има ли разлика в изработката им ?Някой споделя ли разлика и в копията получени от тях?
Мераклия съм за такова чудо , но не мога да реша кое от всичките![beer]

Дата:   24-11-05 13:23

мога да ви донеса малко изолация към Нова Година, само трябва да се разберем на кого да я дам и да си режете, прекрасна материя е, като оригиналната и точно толкова дебела!

Дата:   24-11-05 13:26

ionix69,искам да разсея една заблуда.
На Яшиката се навиват филтри.Дори в момента съм с UV.
Тези ръчни които споменаваш, пълни ръчни ли са?
И каква е точно леснодостъпната батерия?
Благодаря!

Дата:   24-11-05 13:32

Ами ще черпим. Ще кажеш какво струва и после ще черпим.Дано и паламуд да остане до тогава, че там където си едва ли има точно това.

Дата:   24-11-05 13:32

филтри се навиват, обаче понеже мери откъм корпуса и трябва да се коригира, това мисля имаше предвид, т.е. клетката на Яшиката е на корпуса а не вътре в обектива!

Дата:   24-11-05 13:33

При мен е на обектива.Ето тук е описано:
http://www.butkus.org/chinon/yashica_mg-1/yashica_mg-1.htm

Публикацията е редактирана (24-11-05 13:38)

Дата:   24-11-05 13:42

Разликите между QL17 и QL19 са две:
1)обективите освен по светлосила са различни и по фокусно разстояние QL17 - 40 мм/1:1.7, а QL19 - 45 мм/1:1.9;
2) Проверката на батерията: QL17 - с лампичка, QL19 - стрелката на светломера във визьора застава в определено положение.
Има и още една малка разлика - при QL17 можеш да разбереш дали има филм в апарата без да зареждаш затвора - има едно малко прозорче, което е червено или сребристо /с или без филм/ - все пак е High-end model[smile] [smile] [smile]
И двата са произведени в Тайван.
QL28 няма ръчен режим - само ауто.
Сетих се за още една много важна за телеметричните апарати подробност - при QL17 и QL19 няма опасност да снимаш и след това да видиш, че не си свалил капачката на обектива - просто светломера при липса на светлина "заключва" затвора [smilie25] [smilie25] [smilie25]

Дата:   24-11-05 13:46

Е след това което си написал и за което благодаря, везните определено клонят към QL17.

Автор: icikonti   
Дата:   24-11-05 13:49

Благодаря , ей сега почвам да наддавам
https://photo-forum.net/static/forum/2005-12/fdjb5073.JPG
http://cgi.ebay.de/Canon-Canonet-QL17-GIII_W0QQitemZ7564717820QQcategoryZ26068QQrdZ1QQcmdZViewItem
[beer]

Дата:   24-11-05 13:53

Е ,ако ти падне някоя Електро на добра за теб цена, не бива да я пропускаш - обективът наистина е много, ама много добър, а по всички ревюта споменават перфектното мерене на апарата - както каза и Волокин идеален за нощна улична фотография...

Дата:   24-11-05 14:22

Я да питам аз, че сега май е удобен момента.
Правил ли е далекомерни Пентакс или е останал само с XA ?

Автор: stenly   
Дата:   24-11-05 16:57

Според мене канонета има 2 основни предимства ръчния режим и по-малките размери.Може да се каже,че 40мм ми пасва по-добре от 45мм, но и двата обектива са прекрасни.Много ме е яд дето си продадох 17-ката...
Сега даже ще си проявя едно фимче от яшиката!

Автор: stenly   
Дата:   24-11-05 18:28

Аз да питам има ли някои тук дето е ползвал "обективите" за яшиката ГТ. Как са като качества?

Автор: alexstudio   
Дата:   24-11-05 19:00

Канонет-а е прекрасна камерка-не знам дали знаете ,но това е най-масово произвежданата 135мм камерка за всички времена,мисля че са произведени над 1,3млн.бройки(може и да бъркам точната цифра).Върховия последен модел е QL17,който имам щастието да имам.Колкото и да е
странно,но е перфектен за репортаж.Замерването му е безупречно,фокусирането адски бързо и без грешки.Малък недостатък е електронния затвор и ниския праг на скалата ISO-до 800 ASA.Е,тогава човек минава на ръчен режим и сам си прави корекциите.Мин. му фокус е 90см.,а обектива е супер рязък.Камерката е лека,а голяма колкото Смяна примерно.Невероятна и горещо я препоръчвам-особено за почивка от тъпото дигитализирано снимане...[shtrak]

Дата:   24-11-05 23:10

и сега понеже ме подсетихте, най-накрая я сглобих тая Яшика ГС Електро, като и резнах лампичката за чек на батериите, а стрелките за over/under exp. им смених лампите с диоди, демек вечни. После я попремерих с Лайката и трябва да кажа, че съм изненадан, почти не се отличава от нея...
Та по празниците, ако Wanted не се обади, щото той май ми беше писал преди, че е мераклия, някой може и да и стане господар.
Сребърна на цвят, корпуса и по нищо не се отличава от този на нова, демек, състояние 1А, както обичат да квалифицират немците.
Та значи, няма само лампичка за "check battery" [beer] [beer] [beer]

Дата:   24-11-05 23:21

Както вече писах по-горе, търся Яшика Електро 35 от 1.5 год. Ако Wanted не я ще я взимам - io_nikolov@yahoo.com /това, че ти я предлагаш ми е достатъчно за да добия представа за състоянието на апарата/

Дата:   24-11-05 23:29

хаха, г-н. Николов да не си ми двойник?[smilie3]
Недей така, може и да съм лъжец и мошенник, във всеки случай на харизан кон зъбите не се гледат, не я продавам а подарявам, стига wanted наистина да няма интерес към нея, щото това беше май отдавна [smilie3]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна