Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Голем смях !
Автор: borovinka   
Дата:   22-06-04 12:00

Ето тук.

Отговори на това съобщение
 Re: Голем смях !
Автор: zigi   
Дата:   22-06-04 12:53

borovinka, az pretencii otnosno tehnicheskata chast na spora niamam, no mi pravi vpechatlenie kak GenaDP, koito mai e chovek na opredelena (ne puberska) vyzrast izpolzva dosta interesen ezik, koito ne podhojda nikak na vyzrastta / i statusa mu (prepodavatel bil mai)....
Chudnichko mi stava niakak si....
Ta che e goliam smiah - goliam e :))) Ama povoda za smeha e malko sporen.

Ха!
Автор: GenaDP   
Дата:   22-06-04 14:09

Значи според теб излиза, че след определена възраст трябва да загърбя половината речник, а?

Боровинке бре...
Дата:   22-06-04 14:10

...кво се дивиш толкова? Както казват хората - майката на глупаците е винаги бременна...

Автор: Prakticar   
Дата:   22-06-04 15:33

:)))
Свеж полъх в скучния делник.

Дата:   22-06-04 15:44

GenaDP, to e hubavo chovek da si obogatiava rechnika, ama izrazi ot tipa na citiram "Абе гъз...; Абе уй сплеснат....; Не можа ли да ти вдене тъпата кратуна за кво иде реч; Абе лайнарче тъпоумно; лапай чурата и се потапяй...." (da me proshtavat chitatelite)i t.n. ne smiatam che sa dostoina chast ot rechnika na chovek s niakakvo polojenie v obshtestvoto :) Ta ot tazi gledna tochka - da- namiram za normalno chovek kato premine opredelena (15-godishna)vyzrast da pozabravi tazi poovina ot rechnika si;)

Nishto lichno :)

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   22-06-04 15:45

zigi , то и junior е преподавател. Представяш ли си!? Затова младежта изперка тотално. Въпреки, че Младши е по-възпитан,не изпада в цинизми и простотии, а само в нелепости и утопии, дето даже е чел на книжка...на една такава книжка, с каквито ще пълнят тоалетните след 20-30 години, като сега с тези за 15 конгрес на БКП например.
А там техническата част - ми повече от логично е, че като развалиш опт.схема на един обектив с допълнителен положителен мениск,(за което е прав младежа) непросветлен и некоригиран резултата ще е трагичен в макрото - защото в макрото за разлика от други дялове на фотографията, се гони перфектната разделителна способност. Разбира се, че опт.схема и корекции на обектива отиват на вятъра, в толкова по-голяма степен, колкото по-голяма е опт.сила на мениска (пък го пише и във всяка книжка за фотография). Това е най-аматьорския метод, по аматьорски и от този, да обърнеш с гривна обектива, за да снимаш макро (продават такива гривни за нормалните обективи на практика и пентакон например - тип обърнат анастигмат). Аз не ги използвам. Светлосилата (при използване на проксарни лещи)почти се запазва, но трябва да се свива блендата здраво, и въпреки това само централната част може да е приемлива горе-долу. На оптика ходя да ми изрязват само НД филтри и подобни по размера на гривните на строшени филтри, но не и нещо с опт.сила, дето да слагам пред обективите.
Онова момче, не разбира - но похвално точно е описало, какво става като слага такива неща отпред на обектива, не е жалко да не разбираш, жалко е когато разгонваш такива хора, влезли да научат и споделят нещо.
В макрото се използват пръстени + макрообективи (острорисуващи контрастни обективи, коригирани за къси предметни разстояния при малък относителен отвор) - всичко друго е играчка, като да правиш портрет с макрообектив:))

Дата:   22-06-04 15:52

Mobby, prav si i oshte kak... Az kakto kazah - niamam pretencii da razbiram, ta v tazi vryzka blagodaria za detailnoto opisanie... chovek moje da nauchi neshto.[smilie24]
Nevejestvoto ne e porok - pyk i chovek kato ne znae - pita. Drug e vyprosa kak mu otgovariat... [smilie2]

Автор: junior   
Дата:   22-06-04 15:53

Моби, отново ме провокираш ненужно... А колкото до това какви книжки съм чел и доколко ще бъдат използваеми след 15 години, ти едва ли можеш да знаеш... До сега не съм говорил изобщо за научната си специалност...

Дата:   22-06-04 16:04

junior - дай някое заглавие на книжките които четеш или къде ги пише тези обратни тези зад които все заставаш или даваш за пример. Ако не съм ги чел, ще търсим такива, които съм и аз и ти. Ако искаш да го направим диспута в друга тема /или майла/, за да е коректно и да не изместваме тази тук. Ок?

Автор: machine_head   
Дата:   22-06-04 16:13

re moby:

http://www.mplonsky.com/photo/article.htm

разгледай горния линк, човека използва точно техниките които ти наричаш "аматьорски".

Резултатите са му впечатляващи....

Дата:   22-06-04 16:32

machine_head - Plonski ми е добре известен от доста време. Разглеждал съм му не само този линк, но и страниците във photo.net , photoforum.ru и др, където също участвам. Коментирали сме си взаймно макроснимки. И биографията му ми е известна.
Бъди убеден, че от доста време се интересувам за техниката, която използва, и че не я афишира току така. И аз използвам оптика пред обектива (различна, и не я афиширам току-така), за големи макроувеличения - това не означава, че слагам отпред един 2 диоптров + мениск от оптика. Чети внимателно, най-добре която и да е книжка по въпроса.

Автор: TPECHAT   
Дата:   22-06-04 16:42

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Cat=32&Board=euro2004&Number=1941777360&page=0&view=collapsed&sb=5

[beer]

Абе бай DICK,
Дата:   22-06-04 17:00

...где си виждал проксарни лещи, специално коригирани за някакъв обектив бре, тикво? Туй, що продават Хама напр., можеш и сам да си го спретнеш в някоя оптика. Бишков съвсем точно обясни как се прави. А скодоумия от рода на "taka che proveri si v literaturata kakvi leshti sa podhodqshti za zenita i ne si igraj na rqzane na krivi stykylca" могат само да развеселят народа. А теб явно те впечатляват, ама за това съм писал в една друга тема, та не ме карай да се повтарям...

Автор: junior   
Дата:   22-06-04 17:17

Моби,
https://photo-forum.net/joro/emoticons/AvatarSmileyFencing.gif
Охооо...[smile]

Какво означава обратни тези??? Според мен са прави(лни)те тези...

Щом като искаш можем да проведем няколко дискисии - за мен ще е приятно.

Тъй като бях казал, че няма да пиша по "подобни" теми тук във форума, а и откритата дискисия тук би се замърсила от чужди/неприятелски/приятелски/НЕНАУЧНИ мнения и аргументи, ти предлагам да дискутираме по е-мейл. А след това ще публикуваме някъде всичко, "чтото дурасть каждого выдна была".

След като ти отправяш предизвикателството е редно аз да определя регламента. Така:
1. Ще дискутираме последователно по пет, избрани от теб теми (защото аз не знам за кои "обратни тези" говориш).
2. Всеки пише по не повече от един мейл на ден (за да имаме време да си вършим и останалите работи и за да не се разпалва спорът емоционално).
3. Приключваме с дадена тема, когато и двамата сме написали, че повече по тази тема няма какво да се каже.
4. Дискусията НЕ се пренася в настоящия форум преди да е приключила, при никакви обстоятелства - нито задочно нито директно.
5. Приемат се САМО научни аргументи.
6. Не се приемат лични обиди и нападки - използването им прекратява моето участие.
7. Ти питаш пръв - junior.37@bitex.com .

Дата:   22-06-04 17:26

Това, че това което продават Хама като проксарни лещи мож да си го спретнеш във всяка оптика е така, но това не го прави по-малко тъпо и аматьорско.
Те Хама отдавна продават и пластмасови филтри, кретенията е широко разпространена, като гледам такива като тебе какво пазаруват. АЗ ПО ПРИНЦИП КАЗВАМ, че проксарните единични лещи са тъпня, ако не можеш да вденеш, а момчето не ми е смешно - то не разбира от оптика вероятно /като тебе/, но знае, че по-добре да си го купи от магазина (за да не му го изрежат криво, вероятно...и тук е прав, ако е педант, точността е различна, вероятно е различна и точността на шлифовката и полировката, а при един двоиноизпъкнал мениск освен диоптъра му има и значение точното съотношение на страните - може да е различно изпъкнал с една и съща опт. сила. Това в оптиката го правят за очила, и съобразяват кривините с удобството на окото и орбитата му, а не с фотографски обектив)- лошо няма, и неправилно дори няма, щом не разбира. Известно ли ти е, че стъклата в оптиките са от различни смески, има оловни /флинклас/ и кронови обикновени, и какви ли не, меки и твърди. Шлайфал съм доста такива като ученик, правех обективи за телескопи, и купувах стъкла от оптиките. Известно ли ти е, че една леща влияе не само с оптическата си сила, но и със състава на стъклото в нея - напр. за корекция на хроматичната аберация?
Друг е въпроса, ако човек е решил да прави арт, и да си сложи вместо обектив въобще едно менискче отпред - чудо. Дори такова бездарие като теб така може да открие себе си във фотографията./пускал съм тема/.

Дата:   22-06-04 17:36

junior , това ми прилича на "главите по присъединяването":)))...ц-ц-ц е те тези шаблони ме.....ок, ще помисля.

Абе дръвник...
Дата:   22-06-04 17:51

...виж кво пита човека - от къде да си намери лещи за Зенит-а. Ти кат си толкоз отворен, продай му един макро обектив за цената на комплект лещи.

Пък момчето кат не разбира от оптика, да не си вре гагата в темата, и да не се мъчи да дава акъли...

Публикацията е редактирана (22-06-04 17:53)

първа  назад  1     всички  напред  последна