Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Питане за филтър UV, POL, GRAD
Автор: PeterPAN   
Дата:   16-11-05 13:21

При снимане много често прегарям небето, а по някога и други светли участъци от снимката( а иде зима и сте се снима предимно в бяло) , поради това реших да си взема някакъв филтър.
Колебая се между Поляризационен Циркулярен и Градиентен сив.
Нямам опит в използването на филтри, имат ли някакви настройки в смисъл да се регулира по някакъв начин процеаса на филтрирана и т.н..
Ще съм благодарен ако пратите снимка с и без филтър, гледах в някакви сайтове примери ма неможах да добия ясна представа затова питам тези които имат практически опит!

Какви други филтри биха ми били от полза, примерно за пейзажи и т.н..

Отговори на това съобщение
 Re: Питане за филтър UV, POL, GRAD
Автор: begemot   
Дата:   16-11-05 13:30

Ако за теб не е проблем, че статията е на руски ето ТОВА определено ще ти бъде от полза. [shtrak]

Автор: kaff   
Дата:   16-11-05 13:32

за прегарянета на бели участ..... нема филтер има бленди..... пала филтер ти затъмнява небето прави го по синьо очертава облаци чисти бликове, градиентния се полз.... при разлика в осветеноста когато небето ти е по светло он долната част на кадъра се ползва градиентен филтер. в профила ми почти всички пейзажии са с пола и някой и с градиентен [smilie24]

Автор: PeterPAN   
Дата:   16-11-05 13:40

А водата с какъв филтър си я снимал?

Дата:   16-11-05 13:47

пола или никакъв просто бавни скорости и бленда над 16 колкото има..

Автор: icikonti   
Дата:   16-11-05 13:59

PeterPAN "При снимане много често прегарям небето, а по някога и други светли участъци от снимката" - определено само сив градиентен ще ти свърши работата , ако снимаш само цветно!!!Ако е ч/б ще ти свърши работа и друг градиентен , но по-плътен , като плътната част остава за небето.
Аз мисля да си правя такъв от стар Кокин , като го напръскам с черен спрей!Поради близостта на филтъра до предната леща , няма да се отразява кой знае колко на качеството на копието/впоследствие/.Гледам , че са доста скъпи тези сиви градиентни и , че ги няма много.Май в България е абсурд да се снабдиш с такъв от марката Lee , които ги ползват някои майстори на пейзажа със средноформатните и широкоформатните си машини.

Дата:   16-11-05 14:16

icikonti
просто няма начин с спрей пробвал съм и с маркери и с кво лине ма влошава качуството

Автор: icikonti   
Дата:   16-11-05 14:24

не зная още - ще пробвам[beer]

Автор: Ted_74   
Дата:   16-11-05 16:37

kaff, пола филтъра ти cir или liner?

Дата:   16-11-05 16:45

имам и двата линеара е по силен ма ми лъже малко меренето и фокуса но като свикнеш не е проблем цирколара по слаб но нямам проблем с меренета

Дата:   16-11-05 16:47

tnx

Дата:   16-11-05 16:50

забравих линеара ми е на кокин а циркол... на сигма ма ме дразни и ще поръчам никонски

Дата:   16-11-05 16:58

kaff, това според теб Tiffen LPL 49mm
ще стане ли на Flektogon 2.4/35 - имам в предвид резбата + диаметъра.

Така като меря диаметъра на обектива - 49 мм е.

Автор: tihov   
Дата:   16-11-05 17:25

Вместо Кокин можеш да си направиш градиентен филтър като снимаш на ролфилм на пълен безфокус една бяла хартия въррху кято е поставена в горнийа край на кадара черна хартия

Дата:   17-11-05 08:17

Ted_74

ако и двата обектива са на 42мм невиждам да има проблем ако не е повредена резбата разбира се.

първа  назад  1     всички  напред  последна