Автор: mannesmann
Дата: 19-06-04 12:41
Потвърждавам, че практиката в България е пълна противоположност на тази в европейските страни и по-специално в Германия, откъдето имам мнооого положителни впечатление. Учил съм там 4 години и преди коледа бях малко на гости в Reutlingen и понеже имам едно APS Kodak реших, че щом ще давам по 7 Евро за една лента по-добре направо да си взема една дигиталка и да снимам на воля. И понеже сам ламер и налетях на евтините сапунерки и по специално на една Praktika - чувал сам, че са добра марка и правели страхотни снимки аналоговите, нооо дори със Sony CCD което гордо стоеше над обектива се оказа пълен боклук и още на втория ден без никакви проблеми го върнах, като им казах, че "не съм очаквал такова разочарование от Praktika, пък дори и да струва само 100 Евро :)! Продавачката беше много любезна, но ми ударжа 5 Евро за кирливите алкални миньонки, които бяха в уреда - доплатих още 100 и вече имах SONY P72, с което да чукам на дърво нямам проблемни вече над 4000 кадъра. Дотук добре ... (не очаквах да има някакви затруднения), но понеже бързах много и вече си бях купил допълнителна Flash Card и зарядно с батерии Mignon за 70 евро общо и както се сещате картата е несъвместима с Sony, а батериите също, защото на Sony - то са 3ААА и освен това ги имаше в комплект със зарядното. Да си умреш от яд. Как да върна Flash Card която вече беше разпечатана и дори снимано на нея. Но богатия ми опит със покупко - продажби в Германия ме е научил на едно: "ПРАВИ СЕ НА АБСОЛЮТЕН ИДИОТ" ... следвайки тоя девиз залепям опаковката криво ляво и влизам в другия магазин със Sonyto под мищница и право на щанда с карти и батерии ... придавам си възможно най-миловидния вид и почвам да мрънкам: "вижте ся.... вчера си взех апарат и още в същия ден допълнителна карта и батерии, но за жалост се оказа че нито картата нито батериите са съвместими с избрания от мен модел" хахаха Оня човечец ма гледа, цъка, разглежда картата ... пита ме що съм е разпечатал :) ... а аз нали съм идиот и казах че съм се мъчил да е вкарам в слота ама неще .. хахаха и в крайна сметка каза:"ДРУГ ПЪТ КАТО СИ КОПУВАТЕ ПЕРИФЕРНИ УСТРОЙСТВА МОЛЯ ПЪРВО СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ С ТЕХНИЧЕСКИ ГРАМОТНИЯ ПЕРСОНАЛ" ... и ми върна парите ... мухахаххаха
Дали в България това някога ще бъде възможно .... no comment!
По въпроса с предварителните проби знам, че в Германия редовно има акции по презентация на нови модели апарати и в отделни фотошопове из цялата страна напълно безплатно се предоставят за тестване по една две седмици машинки на стойност от 300 до 10 000 Евро.
За жалост у нас най-успешната търговска формула е "cash and carry" , под което родните търговци разбират "плащай и бегай"!
Тry-out & customer service - такова животно нема!
Публикацията е редактирана (19-06-04 16:06)
|
|