Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За размера на матрицата
Автор: yavornik   
Дата:   05-11-05 15:20

Прави ми впечатление,че има доста сапунерки с матрица 1/1.8'', дори 1/1.7'' (Fuji Finepix F10 например). Един апарат с матрица 1/2.5'' от типа на Fuji S5500 ili 5600 ili Panasonic FZ 5 с качеството на оптиката си ли прави по-добри снимки, и защо са с толкова по-малки матрици, щом на компактен апарат за по-малки пари слагат по-големи???

Отговори на това съобщение
 Re: За размера на матрицата
Автор: avo   
Дата:   05-11-05 19:00

Никой ли няма мнение?

Автор: boni   
Дата:   05-11-05 19:15

Малки са,защото с такава дълга оптика ако са по-големи апарата е е също доста по-голям.
Разбира се за такава малка матрица си трябва оптика с висока резолюция.

Автор: cvetomir   
Дата:   05-11-05 19:31

Обективите на апаратите от серията FZ, а също и тези на така наречените 8-мегопиклелови сапунерки, са изчислени за малки матрици. Въпреки малкия физически размер на матрицата, тези апарати правят добри снимки /според мен по-добри отколкото ДСЛР-апаратите с китовите обективи/. Малкия размер на матрицата почва да личи при снимане на високи чувствителности -появява се шум.

Дата:   05-11-05 19:37

Основните проблеми на малките матрици са шумът и по-лошата динамика.

Автор: Airborne   
Дата:   05-11-05 19:37

>>според мен по-добри отколкото ДСЛР-апаратите >>с китовите обективи

ще имаш да вземаш- при ИДЕАЛНИ условия могат да се доближат, но да направят по-добри - не съм чувал. [smilie10]

Дата:   05-11-05 19:43

Зависи какво означава по-добри.
8мп такъв апарат ще е с доста по-добра резолюция от 8мп ДСЛР с китов обектив или не скъпо варио ,но ще е по-зле като динамика.
При лоши светлинни условия шумът е проблем вече.Тези апарати не са за снимане при ниска осветеност,имайте го предвид.
Който иска да снима на тъмно,при интересно оскъдно осветление - в църква, на свещи и т.н. трябва да е наясно,че единствения изход е ДСЛР.

Дата:   05-11-05 19:46

Не си чувал Airborne, защото явно не си пробвал. Аз съм тествал и съм се убедил.

Дата:   05-11-05 19:47

Освен това с компактните модели,въпреки стабилизацията ,е трудно ,а доста често и невъзможно да се снима спорт и бързодвижещи се обекти.Стабилизатора обира трептенето на ръката ви,но не спира движението на заснемания обект:) Това се постига само с по-високи чувствителности и бързи скорости на затвора,неща които са неприсъщи за апаратите с малки матрици,където използваемата чувствителност е в диапазона 50-200ИСО. Също така бързината на АФ не е на нивото на ДСЛР.

Автор: Airborne   
Дата:   05-11-05 20:04

cvetomir: не знам ти какво си тествал, но аз съм ползвал 6 месеца Никон 8700 - 8 МП с 8-кратен зоом и трябва да ти кажа, че 20Д с китовия го слага в задния си джоб по всеички показатели, че ако щеш и по размер. За теоретичната разделителна- няма смисъл да говорим, а в категория "динамичен диапазон" - сещаш се [smile]
и въпреки, че никона ми беше 35-280, при 35-80мм се виждаше такова изкривяване, че плоски сгради стават като православни църкви от близо заснети. при над 250мм също става трагедия. не знам колко е качествена оптиката, но аз лично не съм очарован. от там и неприязанта ми към никон.
[beer]
П.С. пробвай да кропнеш нещо от сапунерка и от ДСЛР и после ми разпрявяй кой правел по-добри снимки. освен това китовия на канон (18-55) си става подобаващо остър, стига да знаеш как да го ползваш
[beer]

Публикацията е редактирана (05-11-05 20:06)

Автор: pinko   
Дата:   05-11-05 20:06

Автор: boni
Дата: 05-11-05 19:47

Освен това с компактните модели,въпреки стабилизацията ,е трудно ,а доста често и невъзможно да се снима спорт и бързодвижещи се обекти

Абе и охлюви трудно се снимат - натиснеш спусъка и докато щракне апарата, охлюва се шмугнал в храстите[ezik] [ezik] [ezik]

Дата:   05-11-05 20:33

Ainbore не е трябвало този никон да вземеш, а PRO1 или F828. И от други съм чул лоши отзиви за 8700. Аз ползвам сонито и мога да ти кажа - и спорт съм снимал /вярно на естествена светлина, а не на изкуствено осветление/ и стават и в черква също. Ако дадеш имейл мога да ти покажа. Липсата на високи чувствителности компенсирам с по-отворена бленда - почва от 2,0 ,а на китовия на 300Д, 350Д, 20Д и на другите евтини обективи от 3,5 и нагоре. Като сметнеш, ще видиш, че нещата се изравняват. А и обективите на про1 и ф828 са резки на отворените бленди, докато за китовия и другите евтини и автофокусни не може да се къже същото. Не споря, че ДСЛР апаратите са по-добри, но са по-добри със скъпи обективи.

Дата:   05-11-05 20:50

Да,Цветомире, точно така е .
Китовите доста си мажат на макс отворена бленда.

Автор: avo   
Дата:   06-11-05 14:59

Аз исках само да питам кой апарат би правил( и прави) по-добри снимки - например сапунерка канон с матрица 1/1.8'' или панасоник фз 5 примерно с матрица 1/2.5 или фуджи 5500 с 1/2.7'' ??? Като цени са близки изброените варианти, а като възможности и качество на снимката[smilie11]

първа  назад  1     всички  напред  последна