Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Проблем със шум
Автор: den_den   
Дата:   11-10-05 12:46

Вчера сканирах първия си негатив. Първото ми впечатление беше изненадващо многото шум, нямам чисто небе, а като зумна малко не ми се разправя кво става[smilie11] . Чувал съм, че сканиран филм е добра алтернатива на голяма матрица, обаче като си гледам резултата имам чувство, че коя да е дигитална сапунерка ще изкара по чисто изображение. Да поясня: филмът е Кодак Голд--100, проявен с оригинални химикали- досега не съм имал проблем там. Един кадър е между 2,5 и 3 МВ. Ще се радвам някой да сподели мнение и съвет.
И още нещо: преди време Пинко разпращаше Нийт Имидж. Ако той или някой от новопридобилите тази програма чете това, би ли я метнал на m_denis@abv.bg ?
Предварително благодаря на всички!

Отговори на това съобщение
 Re: Проблем със шум
Автор: ibk   
Дата:   11-10-05 13:07

http://www.neatimage.com
безплатна е...

Дата:   11-10-05 13:16

сайтът ми иска регистрация, карти, Paj Bal и подобни...

Автор: Стоев   
Дата:   11-10-05 13:22

@ibk,

Version 5.1 of Neat Image /Win is available to registered users

den_den има поща

Автор: ancho   
Дата:   11-10-05 13:23

Разбира се че не е безплатна
Дай мейл да ти пратя

Дата:   11-10-05 13:54

Стоев, благодаря. Сега го дърпам през флашгета да видим кво ще се появи[beer] . Иначе ще ми е интересно да чуя мнения и на други, които сканирват негативи: това ли е нормалното състояние на нещата, къде греша...?

Дата:   11-10-05 15:53

Е, не събрах много мнения по един фотографски въпрос. Виж, ако беше някоя спамерска тема ще събере нам си колко поста за нула време, ама сега хората са заети да се доказват кой за коя галерия е...[smilie25] Иначе форумът е за фотография[smilie19]

Автор: Prakticar   
Дата:   11-10-05 22:13

Чакай малко,
как точно го сканира, на какъв скенер? Във какъв формат? Ама щом файловете са по 2.5 - 3 МВ......
От сканиране до сканиране и от скенер до скенер има огромна разлика. Ако си го дал в някое фото да ти го сканират и запишат на диск и всичко това да струва 3 лева, недей очаква много.
А в това, че правилно експониран филм (дори и негатив) сканиран старателно на добър филмов скенер дава много добър резултат, съм твърдо убеден от собствен опит.

Дата:   12-10-05 00:43

@Стоев
Version: 5.1 (see history of changes)
Format, size: EXE, 1.5 MB

Licence: The Demo edition of Neat Image is distributed as freeware for non-commercial use.

това е в секция download... само да уточня[shtrak]
и аз предполагам, че проблема е в скенера и сканирането, но не съм много навътре за да бъда полезен...

Успех![shtrak]

Автор: Goth_Angel   
Дата:   12-10-05 00:56

Ами и аз съм сканирала негативи, на две места, от едното резулататът хич, ама хич не ми хареса, но беше за около 3 лева, иначе в Хепи Фото беше за 5 лева, но резултатът определено беше доста по-добър (не най-добрият, мисля, но много приличен!)

Публикацията е редактирана (12-10-05 00:57)

Автор: Стоев   
Дата:   12-10-05 00:56

ibk,
аз не съм го и отварял, да уточня [smilie5]

Canon 20D не ми е дал шум досега, дето да се налага да чистя, използвам плугини за мазане у фотошоп KodakDigitalGem за определени фотки, дето са ми поискали да са "мазни" и неостри [ezik] [ezik] [ezik]

Иначе само опитах да бъда полезен де [beer] [beer] [beer]

Автор: ahab   
Дата:   12-10-05 00:59

Сигурен съм, че са те сканирали с омерзение. Тази работа трябва сам да си я вършиш.

Моята Минолта СканДуал4 вади от кадър около 30Мб файл на максимална резолюция. Въпреки, че не е много учена. При кроп 100% зърното се вижда, но след ресайз на снимката до по-малки размери това се оправя. Още по-добре става ако му кажа да направи 3 или 5 паса на един кадър - така изчезва шума, но става ужасно бавно.

Предполагам, че са те сканирали на ниска резолюция и оттам качеството е лошо. Пробвай на друго място.

Автор: n1x0n   
Дата:   12-10-05 01:01

Не бъркайте шум, зърно и кофти сканиране.

Първо, 3МВ е крайно несериозно за добро сканиране, така че според мен основният проблем е в това.

Второ, филма си е филм, винаги има зърно.

Дата:   12-10-05 01:18

@Стоев [beer]

Дата:   12-10-05 07:30

ahab,
понеже не желаеш адреса ти да се вижда, бих те помолил да ми пуснеш едно писмо (моят адрес е виден в профила), искам да те питам нещо.

Дата:   12-10-05 15:27

Чак сега успявам да погледна, тъпият ми доставчик ме остави без нет, та...снощи се консултирах с фотографи на живо и май наистина е кофти скенер. На първо време ще сменя студиото, за сега не мисля за купуване на скенер, по скоро на DSLR[smile]

Дата:   12-10-05 21:03

Благодаря за инфото до тук, ще ми се да си продължа въпроса. Очевидно освен некачествената работа при сканирването, също и файловете са малки. Бихте ли споделили препоръчителен обем, за да не ми дават акъл във фотото, щото на такива съм се нагледал...

Автор: pejzagisto   
Дата:   12-10-05 22:29

Едно време сканирах от диапозитив с Nikon LS-2000 с добри резултати, ставаше перфектно за печат в A3. Изкарваше 26 MB TIFF с около 8.5 Mpix и 8-бита на канал.

Публикацията е редактирана (12-10-05 22:30)

Автор: but4o   
Дата:   13-10-05 12:29

den_den, pri fuji cifrovite mashini na nai-dobrata rezoluciq se polu4ava 23mb bmp fail
3000x2000 grubo kazano (pove4e e po princip). No zabravi za kartina bez shum i zyrno kakto ot cifrov aparat.

Дата:   13-10-05 15:19

Благодаря за отговорите. Ако правилно съм разбрал излиза, че филмът конкурира матрицата само в динамиката май...

Дата:   13-10-05 20:06

Ми то зависи кой филм и коя матрица.

първа  назад  1     всички  напред  последна