Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Какво е първото нещо което.....
Автор: jodita   
Дата:   10-10-05 19:18

Какво е първото нещо което: виждате, забелязвате, оценяте при разглеждане на снимка?

Отговори на това съобщение
 Re: Какво е първото нещо което.....
Автор: digit_all   
Дата:   10-10-05 19:40

Truden vapros...
Vseki si ima chubstvitelnost koiato e sumata na mnogo nechta... Vizualna kultura, sobstven vkus, tehnicheski znania... Trudno e da se otgovori. [smilie6]

Автор: тьма   
Дата:   10-10-05 19:50

златното сечение

Автор: athom   
Дата:   10-10-05 19:59

Ами...верно е интересен въпроса.

То именно автора трябва да насочи зрителя към важното в кадъра.
Та би трябвало да забележа това което ми показва автора.

[beer] [shtrak]

Автор: pmartinov   
Дата:   10-10-05 20:05

[smilie24]

ИМА ЛИ ИДЕЯ ?

или е снимка за спомен . . .

Автор: lumix   
Дата:   10-10-05 20:25

....какво се казва със снимката! ....после композиция , качество и т.н. ....!

Автор: scrap   
Дата:   10-10-05 20:54

1.Идея
2.Изпълнение
3.Качество

Автор: SOO   
Дата:   10-10-05 21:01

chuvstvoto

Дата:   10-10-05 22:21

[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: Han_Solo   
Дата:   10-10-05 22:35

първото нещо ли? ами дали ще ме грабне... другото е от лукавого

Автор: Стоев   
Дата:   10-10-05 22:36

1. качество
2. кадриране (налага се да кропя дето ми сваля малко качеството )

колекционерски гледам на нещата и останалото е на заден план.....

Автор: vasil.varbanov   
Дата:   11-10-05 11:08

1. Чувството
2. Идеята
3. МоментЪТ
4. Качеството
5. Изпълнението

6. Ако автора ми е приятел не гледам горните 5, направо гласувам [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: vasil.varbanov   
Дата:   11-10-05 11:13

опс [smilie8]

Публикацията е редактирана (11-10-05 12:50)

Автор: cry   
Дата:   11-10-05 11:59

е Васил 6-то си е похвално [ezik] може ли да станем приятели с тебе ,пък се надявам в последствие твоите приятели да станат и мои приятели[smilie21]

Автор: miroslava   
Дата:   11-10-05 12:24

усещането!!!

Автор: avramil   
Дата:   11-10-05 12:30

посланието![smile]

[shtrak]

Дата:   11-10-05 21:12

[smilie24]

Автор: spirit   
Дата:   12-10-05 01:49

Първо е чувството, което поражда у мен (то е във връзка с вложената идея), после всичко останало - композиция, качество...

Дата:   12-10-05 04:05

Радвам се на активността ви. Моят въпрос е "Какво е Първото нещо което виждате, забелязвате, оценяте при разглеждане на снимка"
Именно акцента е върхю ПЪРВОТО.
Иска ми се да прехвърлим разговора и към това че понякога ПЪРВОТО нещо което виждаме е красиво лице в посредствен портрет или некрасиво лице в изпипан портрет(ако говорим за портрети).Прави ми впечатление, че понякога сме склонни да приемем снимката за добра само защото красивото лице ни създава приятно усещане. И обратното- грозното, некрасивото ни отблъсква и не забелязваме че портрета е перфектен (според "правилата на фотографията" )и единствено пресъздава действителността или това което вижда автора.
Нека поразсъждаваме в тази посока.

Автор: dexter_d   
Дата:   12-10-05 09:49

1) Какво е снимано?
2) Как е снимано: кадриране, контраст, цветове, острота, въобще техническата част...
3) Чувство, послание, пропаганда и прочее шит!

Ако 1) не се разбира, т.е. снимката е мацаница изобразяваща бой на негри в тъмна нощ, гореизброеното отпада и остава да ме грее единствено естетическата наслада на хай-арт снобизма [ezik]

Автор: desislava   
Дата:   12-10-05 09:59

първото което забелязвм е новото...появява се интерес, че пред мен стои нещо, което в досегашния си опит не съм виждала...

(примера,който даде с портретите-ако някой ми покаже такъв на една старица, първото което ще забележа е дали има нещо ново, което се показва...чак тогава ако ме развълнува ще обърна внимание на всички технически и естетически подробности)[smile]

Автор: nanapak   
Дата:   12-10-05 10:44

За уточнението - изобщо не си прав.
Портрет на красиво лице, поднесен некадърно - само дразни. А "грозотата" сама по себе си е интересна, пък и ако е снимана хубаво - О'К [smilie24]
А за основния въпрос - за "първото" - ми е по-трудно да го дефинирам.
Всяка снимка си има акцент, "поанта", както казват някои. Било то основния обект - портретирания, предмета на натюрморта и т. н., било някакъв цветен нюанс, детайл от фона или внушено настроение - няма правила. Дори може акцента да се състои точно в липсата на акцент!
Но в една хубава снимка винаги има НЕЩО, което привлича вниманието.
Друг е въпроса, че първия поглед (като любовта от пръв поглед) често лъже. Има снимки - като ги разглеждаш (изучаваш), откриваш нови и нови детайли, внушения и послания - често много далече от първоначалното впечатление.
Затова (според мене) - не само повече снимане, а и повече гледане на хубави снимки!!! [smilie24] [smilie25] [beer]

Автор: Vinsent   
Дата:   12-10-05 11:22

Добър въпрос, jodita![smilie24] Много отдавна и на мен ми се искаше да формулирам подобена тема.

За себе си мога да кажа, че възприемам снимките, а също така и живописта, графиката, скулптурата по общо впечатлние и много рядко се забивам в подробности. По подобен начин възприемам и филмите, театъра, музиката, дори и хората.
Имам любими картини, които са ме радвали години наред и изведнъж, след време с учудване съм забелязвал някакви подробности в тях.

Начина на възприемане на околния свят (вкл. изкуството)е отражение на логическата постройка на мисълта, т.е. към кой метод се стремим с предимство в разсъжденията си - индуктивния или дедуктивния. Това до голяма степен отговаря на аналитичния и/или синтетичния подход в мисленето. Много често горната биологическа предопределеност дефинира и степента на съсредоточеност или съзерцателност у индивида.

Публикацията е редактирана (12-10-05 11:23)

Дата:   13-10-05 04:58

Мненията са много поучителни и полезни. Радвам се че уточненията провокират някои от вас, защото от мнoгoто наблюдения стигнах до извода че това е критерия на мнозина във Форума.[smilie24] [smilie24] [beer] [beer]

Автор: spirit   
Дата:   13-10-05 11:04

Мда, прав си, че има случаи, в които се заплесваме по обекта. Аз затова казах по-нагоре "чувството". Онова, което снимката поражда като емоция преди да се е намесил разума ми, преди той да се е опитал да потърси причината за въздействащия характер на снимката. Може би все пак има значение и жанра, в който попада снимката. На едно макро, в повечето случаи, няма какво да търсиш по отношение на идея. Там качеството на снимката я прави добра в голям процент.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна