Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Pinhole?
Автор: Spartan   
Дата:   08-10-05 11:18

Здравейте!Има ли в този форум занимаващи с примитивна класическа фотография /pinhole,camera obskura/ и желаещи да се свържем и обменяме мисли и радости по тая краста!?Сига вече мегапиксели,линии на линеен милиметър, суперпрограмни скъпотии и снобско фукане колко пари сме дали.Ако някой се радва на нещо,което сам си е направил и с него все пак е успял да да постигне някаква обективност и експресивност нека се обади на v111h@abv.bg-Веселин.С най добри чувства към почитателите на хайтека!!!Благодаря за вниманието![smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Pinhole?
Автор: optima   
Дата:   08-10-05 11:22

davai vreme E da vastanem sreschy Mpixel.=0?8H5B5 BC: URL =0 A=8<:0B0[shtrak]

Автор: Стоев   
Дата:   08-10-05 11:24

аз съм от дижитализираните

ето една темичка за пинхоли:

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=198890&t=196219&phorum_uriauth=

[beer] [shtrak]

Автор: lukcheto   
Дата:   08-10-05 21:10

Да чудесен начин на "снимане" е :)Мой съвет е да си направиш кутийка не дигитално :)

Автор: spirit   
Дата:   09-10-05 11:41

И аз съм сред мераклиите за пинхол, но само на дигиталния го направих, та пак опират нещата до пиксели :-). Лукче, то хубаво с кутията, ама ако ми кажеш и реактиви от къде да си взема в Бг... :-(

Автор: rolla   
Дата:   09-10-05 13:20

Добре де,дайте някой линк с "направи си сам",ама да е точен и всичко да е описано а не "с еди-какво-си може да експериментирате",искам всичко точно,размери,ъгли и т.н. пък ако сглобя някоя кутийка и тя проработи тогава вече ще експериментирам.

Автор: P_H_V   
Дата:   09-10-05 13:35

https://photo-forum.net/static/forum/2017-03/cmom5782.JPG
https://photo-forum.net/img/175/__1121463263_PINHOLECAM.jpg

https://photo-forum.net/images/__1121463263_PINHOLECAM.jpg

Автор: athom   
Дата:   09-10-05 13:48

Аз пък си направих Федхол [smile]
И различни приставки за различни фокусни разстояния.

И съм доволен.

[beer] [shtrak]

Автор: eXile   
Дата:   09-10-05 15:00

rolla, една кутия от обувки, окантена по краищата за да не пропуска светлина (се не се наканвам да снимам моята пинхолка, уффф...), една изпязана дупка в едната страна, върху дупката - алуминиево фолио, продупчено с игла (по-малка дупка - по-остро изображение).
Нищо по-лесно.
Проблемът е как да се държи хартията изправена.
Единия вариант е да я опреш на срещуположната страна на кутията. Но товагава фокусното разстояние ти е фиксирано.
Другият начин е да си направиш поставка за хартията, която така и не седнах да измъдря и да може да движиш приставката по дължината на кутията.

[smilie21]

Автор: rolla   
Дата:   09-10-05 15:40

ОК,ама разстоянието от отвора до хартията свързано ли е с големината на отвора.Ако мръднеш хартията не трябва ли да промениш и отвора.
P_H_V не можеш ли да дадеш някакви размери[beer] ,на отвора е даден,но на разстоянието до хартията,на самата хартия,габаритните размери на кутията...,ако постава хартията огъната в специална стойка кое разстояние трябва да меря-от центъра на хартията или от ръбовете?[smilie11]
Иначе изработката като гледам е супер елементарна[smilie7]

Публикацията е редактирана (09-10-05 15:40)

Дата:   10-10-05 00:17

ами не съм гледал размери. просто взимаш лист фотохартия и тръгваш от неговия размер. а за разстоянието до фотохартията - то затова на схемата има държател за нея - да можеш да я местиш напред-назад, но в повечето случаи ще е близко до отвора, иначе малко трябва да увеличаваш времето за експозиция. картонът е достатъчно гъвкав материал, та можеш да кривиш хартията в определени граници. но всичко става по опитен път - ти сам ще си усетиш нещата. само първоначално гледай да имаш достатъчно осветени обекти, защото ако нямаш необходимото количество светлина, трябва силно да увеличаваш експонирането. всъщност наистина най-добрият съвет за пинхолене, който получих, е да не му се глася много, а просто да се пробвам.

Дата:   10-10-05 00:26

athom-е, я разкажи за приставките. аз съм пробвал с една езакта, но не се получи нищо особено, и със зорки, но нещо образът заемаше много малка част от кадъра.

Дата:   10-10-05 00:35

PHV, направих си различни "запушвалки" на байонета на Фед-а...ако го запуша равно с него, фокусното разстояние е около 30мм...направих и за по-големи фокусни разстояния...трябва да го снимам...

Заедно с разпечатката от Пинхоле Дизайнера вървят неразделно [smile]

Дата:   10-10-05 00:43

е, това, което аз се опитах да направя със зоркия, беше запушвалката да я набутам колкото се може по-близо до пердето, но я направих само от станиол, който криво-ляво закрепих за резбата....[smile]

Дата:   10-10-05 01:19

Е нема.
При мен минималното фокусно разстояние е именно 30.
За по-къси разстояния ще трябва с кутии и аз да се оправям [smile]

Автор: ecobo   
Дата:   10-10-05 09:44

Ако искате качествени пинхол-кадри с дигитален ЕОС, грабвайте това

Дата:   12-10-05 16:13

Браво приятел,но целта на пинхола е не да постигнеш мизерни резултати със свръхтехника а що годе добри резултати със примитивна техника!Виж по-горе във темата.Привет!

Дата:   12-10-05 16:25

Знаеш ли,от малкия опит който имам разбрах че най-простия ,достъпен и резултатен "направи си сам" е не да правиш кутийки а да вземеш един примитивен стар фотоапарат най вече 9х6,6х6 или 4,5х6 с ролфилм 120 формат.Най добре е затвора му да е зад обектива - аз например използвам българския "Еделвайс".Махаш му обектива и започваш да експериментираш с дупчици върху медна или месингова ламарина.Не ги пробиваш с игла или бургия а правиш малка ямичка с център и след това от обратната страна изпилваш полека с финна шкурка върху трупче или диамантепа пиличка докато получиш размера на дупчицата,предварително изчислен с програмата PinholeDesigner_2.0.en.Поле закрепваш планчицата с отвора на мястото на обектива на заложеното в програмата фокусно разтояние...и давай!

първа  назад  1     всички  напред  последна