Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 За имената на снимките
Автор: explorer   
Дата:   04-10-05 12:07

Абе чудя се какво ги прихваща някои хора да слагат имена на снимките си на английски? Дали си мислят, че снимката става по-стойностна като и праснеш едно име на английски, някак си така, по-"cool" им звучи... може би дори тайно в себе си се срамуват от родния си език? Да не говорим, че твърде често английския на такива хора не е на необходимото ниво.
[smilie18]

Не говоря за случаите, когато самата снимка е снимана в чужда страна и е подходящо да има име на съответния език, примерно снимка от Париж да носи френско име, например "tour Eiffel", това само подчертава атмосферата, или за редките случаи, когато заглавието не може да се преведе на български, примерно "deja vu".

Отговори на това съобщение
 Re: За имената на снимките
Автор: Splendente   
Дата:   04-10-05 12:20

Обикновено заглавията са ми на английски, когато не ми е включена кирилицата, или когато снимката е правена в чужбина, или когато не се сещам за еквивалент на български, или когато просто не ми звучи на български. И изобщо....май си моя работа как ще кръщавам моите снимки. Аман от псевдо патриоти и псевдо фенове на Кирил и Методий.

Автор: dau   
Дата:   04-10-05 12:23

Експлорер и аз това съм си го мислил отдавна :)
Ама викам да си мълча че знам какво ще стана :)
Сега те изядоха :)

Защо теб ника ти е на английски като е дума която си има превод на български :) [beer]

Автор: krassimire   
Дата:   04-10-05 12:23

Да, и аз се хващам понякога как ми звучи "innosent" някак си по-така от "невинен/на".

Една снимка я кръстих "static", и после я преправих на български, но май пак ще я върна на английски, щото българските преводи хич не ми звучат.

Автор: glorious   
Дата:   04-10-05 12:25

английски=international, твойта кирилица си я разбираме има няма няколко десетки милиона..
твоя ник защо е на английски?звучи май по-"cool", a?

послеслов:
без лоши чувства.

Автор: Darksorrow   
Дата:   04-10-05 12:25

Красимире, иносънт може да ти звучи невинна, ама не се пише така..

Дата:   04-10-05 12:26

dau, ника ми е модела на любимата ми китара, Gibson Explorer (и не само де).
[smilie18]

Автор: samara   
Дата:   04-10-05 12:27

и мен ме дразнят имената на английски, мой си проблем разбира се[smilie8] ....и все пак ме дразнят, това е български сайт, нали ![ezik] [beer] [shtrak]

Автор: nrk   
Дата:   04-10-05 12:28

Ми радват се хората - точно както казваш - по-куул звучи :) То май почти всички имаме подобни залитания...

Но мисля че е по-добре едно заглавие да си е точно на мястото, отколкото да е задължително на български, английски или разни други там..

P.S. Спленденте, как знаеш кой е псевдно патриот, псевдо фен и тн и тн... по какво отсъждаш, критерии някакви ли има, що ли???

Автор: nemchev   
Дата:   04-10-05 12:30

пък и нали ще има английска версия на сайта...та да ръзберът иноземците[smilie18] [smilie18]

Автор: Avi   
Дата:   04-10-05 12:33

аз пък се чудя що се занимавате с дребнотемие, вместо с нещо полезно.

Автор: PLAGIATO   

не бе, името си е име. нормално е да сложиш заглавие както го чувстваш. ако имам снимка която плаче за японско заглавие що да не и сложа йероглиф отдолу[smilie11]

Ами обикновено за такива неща пропищяват ментетата, които първи се записват за участие в томболата за Зелена Карта. [smilie5] Иситнския патриот се интересува от далеч по-сериозни теми.

Автор: Prakticar   
Дата:   04-10-05 12:38

Отдавна се каня да повдигна този въпрос.
Преди време бях захапал един добър фотограф от форума защо заглавията му са на английски. Отговори ми, че е заради дългия престой в чужбина. Склонен съм да приема такова обяснение. Ама 99% от пускащите снимки тук са си българи, живеят в България и публикуват в български сайт. За тях извинение няма, освен ако не приемем, че творците са крехки души и малко снобизъм им е жизнено необходим.

Автор: nrk   

Splendente ,

Аааа, значи за да си патриот, трябва:
1. Да живееш в България.
2. Да се интересуваш от " далеч по-сериозни теми"

Merci :)

Splendente, за твое сведение, живял съм 6 години в Германия, и 8 в Америка. В момента живея в България. Не се мисля за "истински патриот" и не се опитвам да се правя на такъв.

Автор: Avi   
Дата:   04-10-05 12:42

Prakticar написа:

> Отдавна се каня да повдигна този въпрос.
> Преди време бях захапал един добър фотограф от форума защо
> заглавията му са на английски. Отговори ми, че е заради дългия
> престой в чужбина. Склонен съм да приема такова обяснение. Ама
> 99% от пускащите снимки тук са си българи, живеят в България и
> публикуват в български сайт. За тях извинение няма, освен ако
> не приемем, че творците са крехки души и малко снобизъм им е
> жизнено необходим.

е аз по-снобарско пък изказване от тва не бях чел скоро. "извинение" ???? да дължа на някой извинение за тва как си кръщавам снимките? ю гота би кидин ми...

Дата:   04-10-05 12:43

explorer, тогава какво те притеснява толкова? Всеки сам си преценява как да кръщава снимките си. Не виждам защо е необходимо да се налагат някакви критерии.

Автор: krassimire   
Дата:   04-10-05 12:43

"innosent" кво значи тогава?
Щото тъпия Word не ми даде грешка, и аз се усъмних и проверих, и му повярвах.

Автор: besso   
Дата:   04-10-05 12:52

krassimire , innocent означава невиновен , а щом има 2 н-та звучи добре и на двата езика . а щом едно заглавие звучи добре произнесено на глас , няма значение на каква азбука е изписано и на какъв език .
[smile]

Автор: svetalcho   
Дата:   04-10-05 12:55

Понякога на английски защото:
1-да речем нямам кирилица в този момент, а не върви да напишеш Dokosvane ...по-добре си е да е Touch....само пример
2- защото ми е дошло заглавието на английски и не се сещам точния превод на български или пък точния му превод не звучи добре или смешно
3- Има много от нас които живеят и снимат в чужбина...за пример ако живееш в Германия съм сигурен, че по-лесно ти идват заглавията на немски отколкото на български.
4-Темата е излишен патриотизъм...всеки автор си решава сам как да представи творбата си
5- ае наздраве[beer]

Автор: sasi   
Дата:   04-10-05 12:57

Tova kak otdelniat avtor si krashtava snimkite si e lichno negova rabota! Tova e kato da te pitat zashto si krashtavash deteto Nicol, a ne Nikolinka.... mi tova ti e "na sarceto" - tova i izbirash!
Norvejcite sa 100 pati po-golemi nacionalisti ot balgarite, no oshte ne sam chula niakoi da se oplakva zaradi tova che mnogo chesto se izpolzva angliiskia, dori naprotiv - gordeiat se s poznaniata si (80% ot norvejcite govoriat perfecten angliiski). Zamislete se malko predi da pishete i predi da sporite.

Автор: luboar   
Дата:   04-10-05 13:45

английски е работен език по света, знаеш.

Автор: elrisha   
Дата:   04-10-05 13:47

да си пишат както им харесва, ама да ни ми гледат в моя двор и да ме упрекват ,че си пиша заглавията на български,щото им звъчало тъпо![cool]
Обаче решение има - пишеш веднъж на английски, веднъж на български хихиххии[smilie5] После се появява някой да ти обясни,че заглавието не се връзва със снимката...а,бе,нема оправия:))))))))

Автор: Mimic   
Дата:   04-10-05 13:51

Наскоро се сблъсках и аз с този проблем ... знаеш ли какво упражнение е за човек, който няма кирилица, да си напише заглавието на български?

Във формата за качване на снимки няма вградена кирилица и затова какво се прави - отваря се произволна тема от форума и във формата на поста се въвежда текста, след това копи/пейст във формата за качване на снимки ... е ако това не е баси и упражнението ела ми се обади ... ке си ги пишем както ни е угодно [ezik] [ezik] [ezik]

първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна