Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Технически данни на човешкото око .....?
Автор: lumix   
Дата:   20-09-05 19:29

За лентовите и дигиталните апарати има много информация, но ми е интересно къде е човешкото око като ТТ данни:
- диапазаон - ИСО....?
- колко МП е ..."Матрицата" ...?
- динамика...???
- скорост на фокусиране ....?
- ДОФ ....
- .............и т.н.
Естествено става въпрос за средно статистическо око ....:-)! Който знае нещо и има инфо нека сподели ....ако му е интересно!

Отговори на това съобщение
 Re: Технически данни на човешкото око .....?
Автор: nemchev   
Дата:   20-09-05 19:34

учебник по физика...раздел оптика....има отговор на всичките ти въпроси...пък и сайтове дал господ[smilie24]

Дата:   20-09-05 19:44

.....nemchev, ако не ти е интересно не влизай в темата! ....ако имаш нещо да кажеш кажи го! ...

Автор: Airborne   
Дата:   20-09-05 19:48

лумикс, ако се замислиш, ще видиш какви глупости си написал
ИСО: за по-простичко исото е число, което свързва количеството светлина (Лукс), минаващо през бленда ф/х и със определена скорост, за да експонира лентата. според теб, ако си отвориш очите и пак ги затвориш за 1/10та примерно, ще видиш ли нещо на тъмно? няма! окото компенсира с дълга експонация, ако щеш. "исо"-то му е все пак е несравнимо ниско като става дума за апарати.
по същия начин и матрицата: ако отвориш за секунда и затвориш, колко информация си побрал? окото по-скоро би могло да се сравни с видео камера в това отношение.
скорост на фокусиране- при мен е по-бързо от ЕФ 50/1,8 сложено на 20Д. не знам дали всички са така. фокусирам и на тъмно, впрочем (ако успея да видя нещо).
и това, което виждаш се обработва от мозъка, така че зависи колко ти е добро това устроиство. бих казал, че се нареждам някъде м/у Пентиум 233 ММХ и ДиГиК 2.
динамика: по това отнешение окото размазва и най-доброто устройство за момента. ако се не лъжа, из луминъс-ландскейп.ком бях попаднал да физическото изражение на този неравен двубой. мисля, че апарата виждаше контраст 1:1,000, а окото 1:1,000,000 или нещо подобно.
друго не се сещам, но все пак говорим за различни устройства- системи. я ти ми кажи кое е по-сладко : най-сладката ябълка или ягодата?

Автор: avalanche   
Дата:   20-09-05 19:48

Ретината (матрицата) е многослойна (няма да се впускам в подробности...), а рецепторните клетки са пръчици и колбички с различна концентрация в различните части на ретината. В най-задната част - макулата - те са с най-голяма концентрация - само кобичките - и там е зоната на ясното виждане (периферията не вижда ясно). В макулата няма и кръвоносни съдове, които да пречат на възприятието.

Фокусирането при човек се нарича акомодация и е неволеви и много бърз процес - не знам дали има еквивалент като скорост при техниката. При него чрез промяна на дебелината на лещата фокуса се насочва точно в макулата.

Относно ИСО-то - окото (ретината) може да възприеме от 0,0000001 милиамберта (функция на пръчиците) до 10 000 000 000 милиамберта без да се увреди. Друг е въпроса че има време на адаптация....

Абе мога още много да говоря, ама май няма като окото [smile] [smile] [smile]

Дата:   20-09-05 20:00

...благодаря на avalanche ....много задълбочено ...мен по ме интересува някакво сравнение ....око/фотоапарат ...този въпрос ми ми хрумна случайно ....и прост нахвърлих ей така няколко харектеристики...
.........
..........
Airborne ....ако ще казва нещо ...казвай го ...не се самоизтъквай ....никой не те пита с какво снимаш, но ти незабравяш да го изтъкнеш всеки път ...20Д та 200д ....аз снимам със сапунерка ..." Не голяма хвалба да вдигнеш 200км/ч ...с Ферари ...я го направи с Трабатнтче" .../цитат на форумец/ !

Дата:   20-09-05 20:12

Струва ми се, че е малко трудно да се направи такова сравнение - принципите са различни, резултата е различен.... зрителният анализатор при човека (който е око + зрителни пътища + мозък) е уникален и сложен ... а и като цяло е измислен от майката природа за възприемане на динамични обекти (а не статични както при фотоапарата).

Ако се задълбоча и погледна в книгите мога да ти намеря статистики за окото.... ама е много различно.

Когато ти се повреди апарата - това може да е на ниво оптика (при човека еквивалента е перде - катаракта - или рефракционна аномалия - носиш очила) или на ниво матрица (при човека глаукомата уврежда ретината, например). И до там ....

При човека обаче нивото на увреждане може да е и зрителни пътища и / или мозък (тумори - двойно виждане; шизофрения - зрителни халюцинации)... и куп други "повреди"...

Абе сложно...

Да пием бира викам [beer] [beer] [beer]

Автор: Стоев   
Дата:   20-09-05 20:13

avalanche[smilie24]

не отдавна имаше тема, дето май Волокин беше дал повечко инфо (да прощава Автора, ако е друг и бъркам)

Автор: IChertov   
Дата:   20-09-05 20:15

Ми Лумикс.. да наистина в учебника по Физика раздел Оптика за Седми клас го има.. има и за оптични уреди.. аз изкарах 6 миналата година.. :))) ама все едно де един мой съученик направи доста дълъг доклад.. ако успея да го измъкна ще ти го постна.. :)[beer] [beer]

Дата:   20-09-05 20:19

IChertov - ще е чудесно ако го намериш - много ми е интересно да го погледна [beer]

Автор: volokin   
Дата:   20-09-05 20:19

Люмикс, това с ИСО-ТО е малко наивно, окото не е филм с фискирано ИСО. Ако те интересуват оптичните му качества са много слаби, разделителна способност около 6 чифта линии на милиметър, светлосилата му я смятахме в един спор с Никсъна, не си спомням обаче колко бешс, ама ако влезеш в някой медицински сайт да му видиш големината и тази на макс.отвора на зеницата не е трудно да си го сметнеш сам.
минимално разстояние на фокусиране си го измери сам...[beer]

Публикацията е редактирана (20-09-05 22:13)

Дата:   20-09-05 20:20

.....avalanche да пием ....нищо против!!! ...Ама ти прекалено научно го даваш ....наистина имаш големи познания....аз исках просто да се направи някакъв паралел око/апарат ....като ТТ данни ...доколкото е възможно! ...Естествено че зад окото седи "процесор" ...който те кара да "виждаш" ...дори когато окото не вижда ....той си го допълва ....:-) ....то и за това "страхотна" гледка ....регистрирана от апарата ...после нищо не струва! ...:-)

Автор: pinko   
Дата:   20-09-05 20:22

Като оптична система и резолюция окото е пълна скръб, ама е свързано с най-мощния компютър, познат в природата, та затова резултатите са приемливи[smilie11]

От гледна точка на оптика и резолюция всяка Скина в пъти по-добра[smilie5]

Публикацията е редактирана (20-09-05 20:23)

Дата:   20-09-05 20:24

pinko - не бих го нарекъл пълна скръб... иначе като цяло си прав [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: Airborne   
Дата:   20-09-05 20:26

лумикс, ако не беше толкова невеж да си държал някога лентов апарат, щеше да знаеш, че има различни тела!!! в тази връзка, исках да наблегна на факта, че 20Д-то ми е многократно по-бързо от лентовия ми 500Н! простено ти е!

Дата:   20-09-05 20:26

volokin прав си ...ИСО-то ей така го сложих ...като ТТ данни ...но ме интересува окото в какъв диапазон работи ....все пак ...щото аз /дори и с очила/ виждам доста работи ....които 1600 ....дори не регистрира .../пак повтарям, че знам че мозъка допълва голяма част от липсващата светлинна информация ....но....?/

Дата:   20-09-05 20:30

Именно пълна скръб е оптичната система, еднолещова конструкция с безброй променливи, като еластичност, прозрачност и възрастово оцветяване на лещата, състояние на стъкловидното тяло, състояние на роговицата, абе секи обектив на апарат за 20 лева е по-добър[smilie5]

Резолюцията е смешно ниска, смехотворна направо, обаче очната ябълка прави сканиращи движения и това оправя нещата[ezik]

Автор: Pehata   
Дата:   20-09-05 20:34

Окото е едно от най-интересните "периферни устройства" на организма. Ще опетам да ти щракна нещо по-подробно от физиологията. Което, междувпрочем, го няма във физиката от 7-ми клас - nemchev ръси некви вицове. Airborne също се е изказал неподготвен в стремежа си да се заяде, но ще прочете и ще се научи.

Дата:   20-09-05 20:37

pinko ...а динамиката ....или и тя е продукт на "процесора" ....не че не логично де!

Дата:   20-09-05 20:39

Съгласен съм, pinko ... [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Но все пак си оставам на мнението, че е неудачно да се сравняват.

Airborne - "я ти ми кажи кое е по-сладко : най-сладката ябълка или ягодата?"[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   20-09-05 20:41

lumix, говоря за самото око, не за последващата обработка на информацията

За лентовите и дигиталните апарати има много информация, но ми е интересно къде е човешкото око като ТТ данни:
- диапазаон - ИСО....?
- колко МП е ..."Матрицата" ...?
- динамика...???
- скорост на фокусиране ....?
- ДОФ ....

Нали това се пита?

Иначе самообучаващия се компютър отзад е наистина супер добър[ezik]

Автор: roscko   
Дата:   20-09-05 20:41

незнам, ама като пийна малко и вади баси и бокето, ма и фокуса го няма[beer]

Автор: jester   
Дата:   20-09-05 20:43

Динамкиката е малко относително нещо при окото, тъй като при разглеждане на една сцена, окото се адаптира към конкретната яркост, която е във фокуса му и по-този начин дори в една сцена с 1 000 000 степени на яркост ние пак можем да ги различим. На практика обаче едновременните степени на яркост, които можем да различим са хилядократно по-малко.

Автор: volokin   
Дата:   20-09-05 20:44

Относителното изменение на интензивността на светлината, към което окото може да се приспособява преминава един милион пъти ![smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   20-09-05 20:45

В едно съм убеден - че дори да вържеш най-великата оптика с най-мощния комп.... няма да получиш резултата ЧОВЕШКИ ЗРИТЕЛЕН АНАЛИЗАТОР [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна