Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Финалът на кометното шествие
Автор: markishky   
Дата:   31-05-04 12:54

За тези които се интересуват, сега в последните вечери на май на запад ще се появи кометата Т7 Linear и едновременно (с бинокъл) ще са видими и двете комети - Q4 Neat, която се вижда от 5-ти май и която вече стана по-слаба, и T7. Това ще бъде последната им "сцена" преди да са станали недостъпни даже и за мощна оптика. Т7 до сега се виждаше трудно вече 2 пъти, този е третия и ще бъде малко по-благоприятен. За повече подробности - на адрес: http://geocities.com/astronomyforamateurs/C_graphy.htm

Напомням и за пасажа на Венера, сега на 8-ми юни. Той ще започне в 08:20 ч. официално време /първи контакт/, когато Венера ще започне да навлиза в очертанията на слънчевия диск. В 08:39 ч. е втория контакт - тъмното кръгче на планетата ще се вижда изцяло на фона на Слънцето в югоизточния му край. В 11:22 ч. Венера ще премине южно от центъра на Слънцето, на около 2/3 от радиуса на диска му (считано от центъра). В 14:04 ч. вече излизащата Венера ще се "допре" до контура на Слънцето отвътре /трети контакт/ и напълно ще излезе от очертанията му в 14:23 ч. /четвърти контакт/. Не забравяйте, че трябва да се сложат слънчеви филтри пред обективите! С просто око явлението няма да е достъпно - ще е нужен поне далекоглед със защитен обектив. За фотография - поне 2 метра фокусно и пак с филтър отпред.

Публикацията е редактирана (01-06-04 16:31)

Отговори на това съобщение
 Re: Финалът на кометното шествие
Автор: IVU   
Дата:   31-05-04 13:14

iskame snimki :-)

Дата:   31-05-04 14:56

Ее, за сега имам само няколко по-стари на http://geocities.com/astronomyforamateurs/Comets.htm и други, които още не съм изкарал. Работя с филми и не винаги може всичко веднага...

Автор: RAMZE   
Дата:   31-05-04 17:59

Пасажа на Венера го чакам с нетърпение!

Автор: Ronson   
Дата:   31-05-04 20:31

Една поправка - пасажа е на 8 Юни [smilie3]
Иначе дано времето е добро, че както се задъни последните дни...

Дата:   31-05-04 20:49

Това с дупката в картона не се бях сетил.Така поне спряха да се топят окулярите!

Автор: bulgar4e   
Дата:   31-05-04 21:02

na 8 uni pred NDK. Tam 6te sa ot AAS (Astronomi4eska asociacia - Sofia). Pokaneni ste na druzno snimane. A posle po tradicia ima piene na bira[beer] .

Дата:   31-05-04 21:40

Дай някакъв час!Все пак трябва и да се работи през деня.

Автор: Ronson   
Дата:   31-05-04 21:55

RAMZE, ти все пак давай по-полека с окулярите, щото дори и с по-малък отвор, температурата в главния фокус пак се покачва доста :)

Дата:   31-05-04 22:00

До 8-ми ще съм намерил слънчев филтър.

Дата:   01-06-04 10:19

Само филтър, иначе ще направиш дупка я на затвора, я на ретината в окото и...

Дата:   01-06-04 21:40

Намерих си от старите очила от затъмнението 1999г. Пропусканетона филтъра във видимия диапазон е 0,0032%-поне така пише!С такава плака гледам през монокъла,НО съм на кантар да я лепна пред телескопа.Пробвах и със филтър за електрожен,но дава двоен образ.Ако тези дни не стана ЦИКЛОП ,ще пробвам да изкарам някоя снимка след 8 юни!

Дата:   02-06-04 09:09

Ми добре, по принцип филтрите за визуални наблюдения обикновено са по-плътни от тези за фотография, щото ако снимаш през филтър за гледане, трябва да се слиза към по-бавните скорости на апарата, особено ако вдигнеш големи фокусни - над 2 метра и светлосилата падне много. Така може да се наложат експозиции от 1/60 например или даже 1/30s и трябва да се мисли за допълнителна стабилност на установката. И без това повечето апарати ритат достатъчно силно... при дълги фокуси - съвсем зле става! Затуй за снимки - малко по-светли филтри но пък пази очите!

Публикацията е редактирана (02-06-04 09:11)

първа  назад  1     всички  напред  последна