Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Лъжата за мегапикселите
Автор: krassimire   
Дата:   29-08-05 08:58

По-просветените знаят, но за останалите:
Всички апарати (без тези с матрица Фовеон), яко интерполират.

Щом от четири пиксела RGBG правят четири тройки RGB (RGBRGBRGBRGB), т.е. от 4 приизвеждат 12, значи реалните мегапиксели всъщност са посочените, делено на 3. Иначе казано, апарат 6MP реално е 2. И най-интелигентната интерполация не може да замени липсващата информация.

Ето линк, за да не съм голословен:
http://www.dpreview.com/learn/?/Glossary/Camera_System/Color_Filter_Array_01.htm

Отговори на това съобщение
 Re: Лъжата за мегапикселите
Автор: Todd   
Дата:   29-08-05 09:26

:) И кво от това ???
Ще спрем да снимаме ли ???
Или ще си сменим апаратите ???
Много ги мислите тия матрици , мегапиксели и не знам кво си .И винаги се забравя че фотоапарата е оптична играчка а не електронна .
Да не би кога ядеш пържоли да мислиш за биологията на прасето ???
Лапаш и мълчиш !!! [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Автор: Poshtarov   
Дата:   29-08-05 09:26

[smilie24]

Добре е и да изкараме тук един черен списък. [smilie7]

Автор: zoomaniak   
Дата:   29-08-05 09:29

Минете на ленти [smilie5] [smilie5]

Дата:   29-08-05 09:33

Аз затова си пазя едно лентово тяло Pentax MZ10, разликата в резкостта при добър филм е очевидна.

Автор: dobbi   
Дата:   29-08-05 09:50

Благодаря krassimire за линка.

Автор: Airborne   
Дата:   29-08-05 10:34

Лъжата за мегапикселите?!защо да е лъжа?! даже и за тайна не го намирам, ама нейсе. и каква е целта на поста? да ни обеди, че 1Дс Мк2 със свойте 5 Мегапиксела (според първия пост) е многократно по-лош от малкия 48(!) мегапискелов негатив?
дори и единственото нещо на света да беше детайлността на изображението, пак всеки разумен човек би избрал 1Дс Мк2 (защото просто вади по-детайлен образ, това е).
[beer]

П.С. държа автора на темата да ми отговори на първия, а при добро желание и на втория въпрос.
[beer]

Автор: джъмбо   
Дата:   29-08-05 10:37

нещо не си доразбрал ми се струва
една камера от 6мп има релани 6 мп от тях 3мп са зелени сензори 1.5мп за червени и 1.5мп са сини
инерполацията не е чак толкова космическа защото за доизграждането на останалите до 100% липсващи пискели се правят въз основа на инфото от наличните

а това за разликата в резкоста ме съдра от смях

както и да е в момента се правят иновации в дигиталните видео камери от най-високо поколение с ново поколение баерова решетка (а досега бяха с 3 ццд) така че кой знае тази несъвършенна решетка може и да остане на пазара[smilie7]

Автор: Airborne   
Дата:   29-08-05 10:52

виждам кой ги чува сензорите [smilie3]

Дата:   29-08-05 10:58

моя отговор бе за краси[smilie7]

Дата:   29-08-05 11:16

Джъмбо, какво смяташ че не съм разбрал?

Съгласен ли си че един истински цветен пиксел има нужда от три стойности R,G и B?

И доизграждане означава интерполация. Която винаги е само приближение.

Колкото до резкостта, аз нямам Марк 2, сравнявам с 6MP Пентакс. Който със своите реални 2, не се мери по никакъв начин с лентата.

Всички (без RAW) файлови формати са на принципа на RGB пиксела, ако в заглавния блок пише 2000x1000, имаме 2 милиона истински пиксела, съставени от 2 милиона червени пиксела, 2 милиона зелени, и 2 милиона сини. Мониторът също се смята така.

Публикацията е редактирана (29-08-05 11:18)

Дата:   29-08-05 11:31

вземи сега едно мкроскопче и си преброй на пикселите на пентаксчето и ми кажи после колко са.......[smilie18] надявам се можеш да броиш до повече от 2 милиона

Дата:   29-08-05 11:35

Ясно, ти си от тия дето се правят че не разбират

Автор: Mimic   
Дата:   29-08-05 11:35

За матриците нямам мнение по въпроса, но при мониторите определено не е така както казва красимире [beer]

Дата:   29-08-05 11:43

....за краставицата....
та не ми каза колко пикселчета реални преброи на пентаксчето си?????

да речем следното: имаш 3ЦЦД матрица (надявам се знаеш какво а ако не това е нещо като фовеона ама по добро) всяко едно от ЦЦДтата е с по 2 МП - 1900 х 1080 пиксела
такаааааааа като ги отвориш на компа забелязвам че не излизта 3000 х 2000 пиксела а излизат някак си пак 1900 х 1080
бре мама му стара оказва се че имам 2 МП реални

верно с много добро даже перфектно качество зашото за всеки пиксел имам собствено РГБ

а като погледна снимка от пентаксчето яаааааа 3000 х 2000 пиксела - пак реални
тцтцтцтцтцтцтцтцтц странна работа ?!?!?!?
верно не е перфектното изображение но е е тройно интерполирано от 2мп 3ЦЦД [smilie8]

Дата:   29-08-05 11:55

Mimic, баси спамъра си.

Това са единични бели точки (1 истински пиксел) на моя монитор при 1152x864. Даже прилича да имат по две тройки RGB, не една.

https://photo-forum.net/static/forum/2006-01/zsvy9754.JPG
http://www.krasimir.com/downloads/PICT2032a.jpg

Дата:   29-08-05 11:58

Джъмбо, именно, причината изображението от Пентакса да отстъпва по качество е точно факта, че е интерполирано.

Дата:   29-08-05 12:02

ок живей бе
щом само с велвии снимаш [smilie7]

Дата:   29-08-05 12:10

Само видеокамерата ми е 3CCD, така че ще живея с интерполация. Но се замислям дали да не го пусна на по-ниска резолюция, може и да няма загуба на детайл, а шума със сигурност ще намалее.

Автор: dido2   
Дата:   29-08-05 12:11

За файловите формати и пикселите не си съвсем прецизен - ако ти е 2000х1000 битмапа, тогава изображението ти действително се състои от 2М пиксела. Всеки от тях обаче е 24 битов (най-често) и кодира реален цвят по (евентуално) RGB система. Работа на видеокартата обаче е да декодира цвета и да го превърне в тройка пиксели като за монитор. Ако изходното устройство не е RGB този 24 битов цвят може да се превърне или декодира в друга цветова система - приемерно CMY(K).

Т.е. грешката ти е, че разбиваш 24-битовия цвят на дискретни пиксели. Това не е коректно и зависи до голяма степен от цветовото пространство на изходното устройство.

Дата:   29-08-05 12:15

Пич къде го видя спама - казах ти, че не знам как е при матрицие на апарата, но при мониторите пикселите не се умножават по три - всеки пиксел е грубо казано разделен на три части и всяка една от тях излъчва в червено, зелено или синьо и от смесването се получават цветовете. Така, че физически пикселите не се умноватат по три както ти казваш. Това, че са разделени на 3 части не се отразява на резолюцията [beer]

Автор: explorer   
Дата:   29-08-05 12:20

"Интерполират" се цветовете, не резолюцията. Матрицата реално си е с точно толкова пиксели, колкото си пише, само че са "черно-бели".

Дата:   29-08-05 12:23

експи абе я ми пусни един НЕФ от Д1то на info[smilie8]club-nikon.org

искам да видя през РОУ конвертора как може да излезе от чисто любопитсво
все пак д1 е дядо на моята тояга [cool] и ми е интересно с тези огромни пиксели какво става

Дата:   29-08-05 12:23

Ей на и експлорър ти го каза. Пфууу то кат ти излезе веднъж име ... а аз съм толкова сериозен човек [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Автор: explorer   
Дата:   29-08-05 12:26

джъмбо, довечера евентуално, че сега отивам на работа

първа  назад  1  2     всички  напред  последна