Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Снимане в пещера - предпазни мерки?
Автор: Pehata   
Дата:   17-08-05 10:56

В пещерите обикновено температурата е ниска (десетина градуса) и влажността висока (90-тина %). При излизане навън, от рязката температурна смяна очилата (който ползва) се замъгляват за отрицателно време от кондензирали пари.
Въпросът ми е дали същото става и с оптиката на апарата и ако има опастност да си прецакаме техниката - какви предпазни мерки могат да се вземат (освен да се ходи по пещери през зимата). Благодаря![smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Снимане в пещера - предпазни мерки?
Автор: vladimir666   
Дата:   17-08-05 11:07

Аз досега с техниката не съм имал проблеми 1 Ти за благоустроени пещери или за стандартните говориш ? Ако се налага да проникваш пропастна пещера изникват още проблеми с опазването на техниката !

Автор: VanDark   
Дата:   17-08-05 11:08

Правило първо-избягвай да сменяш обективи,аз свалих веднъж обектива и после два месеца неможаха да ми изчистят матрицата напълно[smilie7] Оптиката се замъглява за отрицателно време така ,че носи кърпички с които да си почистваш обектива.В чантата с фото техниката задължително сложи нещо което може да поема част от влагата.Кофти се снима в пещера,условията не са много благоприятни[smilie5]

Автор: Prakticar   
Дата:   17-08-05 11:11

Естествено, че същото става и с оптиката на апарата. Ходенето само през зимата не помага, зашото се наблюдава същия ефект, но в обратната последователност – влизаш от външна температура минус10 градуса във пещера с температура плюс 10-12 градуса и относителна влажност около 90%. Пак се запотява. Та мерки трябва винаги да се вземат. Задължително е да има филтър на обектива, апаратът само в калъф (и по възможност да не се вади от него), след това в здрава и плътна найлонова торба. Като влезеш, чакаш половин час да се темперира преди да го извадиш, като излезеш също чакаш да се темперира. Внимавай да не дишаш срещу апарата, че пак се запотява.
Освен влагата, проблем е и мръсотията и праха. Предвиди си чисто парцалче за забърсване. Както вече са ти писали, забрави за смяна на обективи и филми и по начало няма нужда да влизаш със скъп и сложен апарат.

Автор: todorov   
Дата:   17-08-05 11:30

Практикар, това дето го каза си е точно така, обаче: ... време за обиколка на Снежанка напр. 20 макс 30 мин. Дяволското гърло /не че има какво толкова да се снима/ пак - 15-20 мин. и после 15 мин. изкачване до изхода. Ягодинската пещера - повече от километър "търчане" - един статив не можеш да извадиш и т.н. Да не говорим че там е забранено да се снима. И т.н.
Задължително стативче, дълга експозиция /понякога 8-10 секунди/ и се получават някои не лоши снимки, кото тая например:
https://photo-forum.net/i/174745&USER_ID=3154
Има и мръсотия има и прах, Практикар е прав - елементарна техника. Последно снимах с Канон А-1 /макар че съм снимал и с цифрака преди/ и с два флектогона 35/2,4 и 20/2,8.
Кофтито е, че няма много време ... М-дааа!
Успех!

Автор: 5kan   
Дата:   17-08-05 11:51

влажността на въздуха на места е и доста над 90% (е, рядко достига 100, щото почва да тече)
има опасност и при работа със светкавица, особено ако не е със синхро ниско напрежение
ако времето за проникване не е ограничено (туристическа обиколка), по-добре да се остави апаратурата да се темперира преди да се извади от чантата - тогава по-рядко и по-малко се кондензира влага

а на излизане - пак да постои по-дълго в чантата за ново темпериране

Публикацията е редактирана (17-08-05 12:26)

Автор: elmo   
Дата:   17-08-05 11:57

Предпазна мярка №1 - баба Меца да не си е в къщи, защото тогава оптиката и техниката ще са ти най-малкият проблем![smilie5]

п.п. Не ми обръщай внимание, шегувам се със сериозни неща...ама Стоев нещо се губи...[beer]

Автор: Стоев   
Дата:   17-08-05 12:35

Не съм се загубил бе [ezik]
Аз изплаках за снимане при гадни условия у темата за журналистическите карти....
Същото като пещера е, само водата беше в повече и ми капеше на главата [smilie2]
За влажност не ми се говори....
А една снимка съм качил у профила си, макар че по-друг повод...[smilie5]
Иначе един час стоях вътре и не забелязах особени проблеми с фотощрака 20Д, освен че се наложи да го рестартирам веднаж....

Автор: ceco   
Дата:   19-08-05 12:00

Прав е 5kan, трябва да се изчака 15-20 минути, за да се темперира техмиката. Кодензът е неизбежен при голяма разлика в температурите (от студено на топло). А и тук-там в пещерите капе вода (което е по-неприятно). Един UV-филтър на обектива никога не е излишен.
Аз имам няколко пещерни снимки в профила, но повече има тук. За хубави пещерни снимки (като тази) си трябва статив, външна светкавица ... и повече време, разбира се. Успех! [shtrak]

Публикацията е редактирана (19-08-05 12:20)

Автор: newdiletant   
Дата:   19-08-05 12:33

абе не си разваляй апарата по пещери, лоша работа[smilie3] някои препоръчват да се пъха в презерватив[smile]

Автор: Стоев   
Дата:   19-08-05 12:40

Де го този презерватив, да го нахлузя на обектифче дето филтъра му е 77мм? [ezik]
И у ветеринарната аптека няма[smilie10]

първа  назад  1     всички  напред  последна