Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Покриване ( смекчаване ) на светкавицата
Автор: fastman   
Дата:   04-08-05 17:07

Имам един такъв въпрос: Мога ли да покрия вградената ми светкавица с оризова хартия например. Какъв ефект да очаквам и не е ли опасно това за светкавицата.

Отговори на това съобщение
 Re: Покриване ( смекчаване ) на светкавицата
Автор: athom   
Дата:   04-08-05 17:09

очаквай точно това, което очакваш.
Нищо и нема на сФеткавичката.

Автор: maldito   
Дата:   04-08-05 17:13

пробай де кво чакаш

Автор: asahi   
Дата:   04-08-05 17:32

Няма да се скапе. Може да има забележим ефект само за близки (напр. до 50см.) снимки. За по-далече сигурно ще го забележиш трудно. Внимавай отражателя да не върне светлина към обектива. Като цяло не очаквай чудеса.

Автор: flipbeat   
Дата:   04-08-05 17:34

нищо няма стане,пробвал сам и с наилоново пликче[smilie5] ,но не се получава,йо

Автор: roscko   
Дата:   04-08-05 17:36

kak be tva e na dobriq soft boks, i mnogo dobre si deistva kato mu hvane6 cakata[smilie5]

Дата:   04-08-05 17:37

В мануала пише " не покривай свет. с пръст или нещо друго" - бе де да знам[smilie11]

Автор: rolla   
Дата:   04-08-05 18:04

аз съм я покривал с цветно PVC самозалепващо фолио,или с матово(прозрачно) бе с кво ли не съм я покривал:))Различни цветни ефекти се получават,то нали и без това си има филтри за светкавици,кво ше и стане ако и лепнеш малко фолио

Автор: ceco   
Дата:   04-08-05 18:26

> В мануала пише " не покривай свет. с пръст или нещо друго" ...

fastman, правилно пише ... то е, за да не пострадат очите ти от отражението, на светкавицата нищо и няма. [cool]

Автор: titon   
Дата:   04-08-05 18:37

а пък моята стара Уномат светкавица си има даже три цветни пластмасови ... [smilie11] да ги наречем неща, в комплекта, които се закрепят отпред

Дата:   04-08-05 18:39

Е значи няма риск! Ще пробвам, да видим ква мазня ще излезе...

Автор: Phoki   
Дата:   05-08-05 09:19

На вградената светкавица/Pop-up/нанизвам разрязана кутия от филм/бяла/ и ефекта е добър!За макро снимки слагам между кутията и светкавицата и по две- три лесчета хартия за допълнително омекотяване![smilie24] [beer] [shtrak]

Автор: navy   
Дата:   05-08-05 09:26

Все пак има доза истина.
Не е съвсем здравословно плътното покриване на светкавицата поради отделяната топлина от нея. Това разбира се не бия повредило, по скоро си мисля, че би и намалило средния живот вследствие на малко по-високото нагряване.
Слагането на оризова или каквато и да е хартийка пред светкавицата няма да промени характера и на точков източник, по скоро ще намали интензитета и. Обаче сапунерките пускат префлаш, първо светват, измерват, после светват пак за реалната снимка. Закриването я кара да светва почти винаги на максимална мощност, което пак и скъсява живота.
С трици маймуни трудно се ловят.
Има един трик с кофичка за кисело мляко и станиол, но там не ми се обяснява обстойно. Ще оставя на някой с развинтено въображение да видим каква умнотия ще сътвори [smilie18]

Дата:   05-08-05 12:04

navy, благодаря за мнението ти! Това което казваш звучи логично. А, какъв е тоя номер с киселото мляко ( с кофичката де )? Знам , че те мързи да пишеш, та ако все пак го направиш да знаеш много ще съм благодарен!
Успех на всички![shtrak]

Автор: athom   
Дата:   05-08-05 12:09

Нахлузваш апарата в пълна кофичка с кисело мляко и стоиш и гледаш сеир като праснеш със сФеткавицата.

Дата:   05-08-05 12:24

fastman:)
Изрязва се отвор, съответстващ на формата на 'сапунерката', така че светкавицата да се окаже във вътрешността на кофичката, а обектива извън естествено. После се взема домакинско фолио и се залепя парченце от него на тази част от вътрешната страна на кофичката, която се пада под светкавицата. Парчето е хубаво да е по големичко, но в зависимост от модела на сапунерката се остановява експериментално. Целта на станиола-фолиото е да върне голяма част от светлината към целия обем на кофичката за да се получи по-обемно осветяване. В последствие може да се експериментира с две кофички, захлюпени една към друга, но засега експериментирай с една. Много е важно да не гледаш към самата кофичка по време на снимане защото рискуваш да останеш не много адекватен в близките 15 минути след флаш-а [smilie18]

Дата:   05-08-05 12:35

И все пак винаги, ама винаги -
най-добрия вариант си остава външната светкавица,
дори и най-ефтината!
Стига апарата да има възможност за монтиране на такава [smilie5]
Ако има - не се колебайте. И ако се научите правилно да управлявате тази полезна енергия ще останете много доволни!
Търсете в нета как се снима с външна светкавица и ще видите колко много варианта има!

Дата:   05-08-05 14:32

Апарата ми е ФЗ 20. Имам гнездо за външна светкавица, ама нямам пари сега. Имам нещо друго обаче- стар сет , представляващ нещо като куфарче, има 2 независими свет., които мога да използвам и отделно.Захранват се от мрежата само. Изглездат ужасно ретро, ама са бая яки ( особенно в тандем ).Работят перфекно със стария Зенит. Проблема е обаче, че се синхронизират чрез спецялно кабелче , което включвам в Зенита. Някаква идея как да ги ползвам?

Автор: El_Fuego   
Дата:   05-08-05 15:00

Слагаш това в гнездото за външна светкавица и включваш старите светкавици в него. Можеш да си го купиш от Халите, към 10 лева май беше. Опасността да изгориш апарата от високия волтаж на светкавиците обаче остава...

Дата:   05-08-05 15:00

Трябва ти едно чехълче-преходник, дето се забива на апарата отгоре, ОБАЧЕ:
Едва ли толкоз стара светкавица като твоята ще е с ниско напрежение на синхроконтакта. Препоръчвам ти да намерш някой спец средно ниво по електроника да ти измайстори едно тиристорно "реленце", дето да ти предпазва Панасоничето от своеволията на, предполагам, руските светкавици.

Дата:   05-08-05 15:14

Абе много сложно взе да става[smilie2] ! Де ще го намеря, тоя спец?! Ако има някой от Варна, моля да ме насочи кой може да ми направи подобно реле. Дори да дам някой лев повече, поне ще имам 2 мощни свет., който да разположа където ми скимне. Ей сега гледах в един БГ. сайт да продават чъдъри за по 20 лева! Ако насоча свет. към тях, дали няма да получа ефект, подобен на софт-бокс? Почвам да се паля много от тая идея! За ко да давам 200-300 лева за външна свет., която пак ще ми стои отгоре, над обектива...

П.П Светкавиците са руски да...

Дата:   05-08-05 15:41

Реленце е в кавички, да не забравиш.
Ако си купиш бели чадъри ще пускаш светлината през тях. Турските чадъри са по 5 лева на дребно.
Ако си купиш сребристи, ама отвътре, можеш да отразяваш от тях.
И в двата случая ще ти трябват стативи някакви, дето хем да насочват цялата система, хем да не и дават да пада на земята.
Както си се запалил вземи почети малко за изкуственото осветление да няма изненади после.

Дата:   05-08-05 16:27

Къде да почета? Някой линк... Мисля си и друг вариянт: да си купя 1 софт бокс ( около 60-70 кинта )и да хвърля старите свет. Дали ще свърши работа? Е, ще добавя някой друг отръжател, който модела да даржи... Някъде бях гледал нещо подобно.
Благодаря ви момчета, че ми помагате[beer] .
Сигурно съм ужасно досаден, ама кого да питам?! Дано някой ден и аз да съм полезен някому[smile] !

Дата:   05-08-05 17:08

Пробвай се в Гугъл - setup studio light

Автор: de5   
Дата:   05-08-05 17:49

Не разбрах какъв е апарата ти, но някой дори от любителските имат компенсация на светкавицата тогава хартията е излишна.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна