Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Многопикселни снимки с обикновен апарат?
Автор: inmitev   
Дата:   20-05-04 13:54

Здравейте на всички!

Искам да попитам какво ви е мнението по "сглобяването" на един кадър от няколко отделни снимки. Нямам предвид панорама, а просто начин да се направи по-детайлна снимка при липса на достатъчно висока разделителна способност на цифровия апарат.

Днес публикувах един свой опит за такъв кадър тук. Оригиналният кадър (без рамката) е около 4800х2900 точки и е сглобяван от 9 отделни снимки. Снимано е с Canon A80.

Та въпросите ми са, каква е приложимостта на този начин на снимане? Има ли други подобни публикации във форума?
Ще се радвам да чуя мнения по темата, евентуално да споделим опит, проблемни ситуации и други подобни.

Отговори на това съобщение
 Re: Многопикселни снимки с обикновен апарат?
Автор: night   
Дата:   20-05-04 13:58

http://www.tawbaware.com/maxlyons/gigapixel.htm

Автор: joroD   
Дата:   20-05-04 14:00

tova koeto se vijda e perfektno!

Дата:   20-05-04 14:13

night: - виждал съм тази страница и преди. Може би оттам и желанието да се опитвам да снимам по подобен начин. Естествено, нямам техниката, с която е снимано и обработвано изображението там, но всеки се простира според възможностите. По-скоро ми е интересно някой тук от форума дали е правил подобни опити и при какви ситуации.

Автор: night   
Дата:   20-05-04 14:33

да ти кажа добре си го сглобил, не си личи изобщо!

Автор: Pho   
Дата:   20-05-04 14:36

[smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: Ronson   
Дата:   20-05-04 15:01

Темата е много благодатна :)
Ето тука два опита:
https://photo-forum.net/i/11272&USER_ID=36
https://photo-forum.net/i/1147&USER_ID=36
По принцип сглобяването можеш да го правиш на ръка или с някой софтуер за панорами. Номера е като снимаш, да внимаваш с блендата, скоростта и положението на източника на светлина, така че да не ти се преекспонира/недоекспонира част от кадъра. Такива ми ти неща [smile] важното е да опитваш. В един момент ще налучкаш вярната посока. Последното изречение е по принцип, не конкретно за теб :)

Автор: asahi   
Дата:   20-05-04 15:46

Да издам една малка тайна на наш Жоро. Веднъж му искали еди-колко си мегапикселна снимка, пък неговия апарат ги докарваше наполовина. Тогава той събра две картинки и отреагирал адекватно. Сега ако покаже снимката на Рилския манастир 4 в 1 ще е добър пример.

Автор: Митко   
Дата:   20-05-04 17:15

Аз съм експериментирал с "панорама" функцията на Олимпуския софтуер. Резултатът не беше нищо особено, но явно се хареса на модератора на клуба и темата е закована отгоре повече от година
Снимката е сглобена от 10бр. по 1.1МП

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   20-05-04 17:39

Що си направил бре момко:)) перкал си панорамата с най-широкоъгълния обектив :))

Аз пък мисля, как да ги докарвам до 22 Мп.пчеличките:) ама от друга страна, една пчеличка 1х2 м. ще уплаши и цял слон, а и няма да може да хвърка волно! А от трета страна, не знам дали е нужно...или пък 22 пчелички по 1 Мп. правят разярено ято.. Мдааа.

Автор: Krassy_office   
Дата:   20-05-04 17:42

Има смисъл на голямо теле да снимаш някой долина с рекичка, есенни дървета, цяла панорама, да съединиш до към 20-25 мп. и да си направиш фототапет вкъщи [smilie19]

Не знам за пчеличките, Майоре...
Автор: GenaDP   
Дата:   20-05-04 23:12

...ама бръмбарите трайно са се настанили в куфалницата ти...

Автор: Стефан   
Дата:   21-05-04 01:36

Аз правя много панорами, но обикновено заради панорамите, не с цел да вдигна резолюцията. Но съм си мислел и за този аспект, дано да се сетя да пробвам някой път с някой изглед който си заслужава. Night хубаво се сети за онзи линк, защото е наистина екстремен пример [smile]
И на Жоро 4х2MPix-елната снимка на Рилския манастир е много добър пример - виждал съм я в офиса му (или по-точно в галерията му замаскирана като офис [smilie3] )
Има и една друга възможност в тази насока - на мен вече няколко пъти ми се случва като снимам да не мога да побера оптимално нещата в кадър и после като си гледам снимките да се окаже, че без да съм го планирал мога да комбинирам 2 кадъра като изрежа малко от единия за да допълня другия.

Дата:   21-05-04 08:44

Явно темата наистина се оказа благодатна.

Благодаря на asahi и Стефан за споменатите примери. За съжаление, не съм виждал снимката на Жоро, пък съм и още новичък във форума, не познавам всички...

Ronson: Не бях проявявал особен интерес към астрофотографията, затова и не се бях сетил за тази област на приложение. За начина на снимане - спазвах правилата за осветеността (снимах на ръчен режим), ама бях оставил баланса на бялото на автоматичен![smilie22] Та се видях в чудо после, докато оправя цветовете. Е, човек се учи, докато е жив!

първа  назад  1     всички  напред  последна