Автор: sokkon
Дата: 02-08-05 11:50
Отново малко по темата.. Не съм маниак на чистите матрици, но минаха около две години отткакто снимам с 10Д-то и започнах да забелязвам прах по матрицата. Опитах аз да изчистя сензора и след поне 15 опита резултата беше почти същия Използвах дървена шпатула, която сам си изработих, хартиени салфетки Canon и Canon-ска течност за почистване на оптика. Съдейки по вида на останалите петна си мисля, че разтвора, който съм ползвал е оставил следа след изпаряването си. Имам следните въпроси:
1) Pinko писа, че използва Метанол 99.99%. От къде точно да го купя? Моля ви за точни отговори. Чух за магазин на "Цариградско шосе" и "Тарас Шевченко" (срещу комплекса на БАН). Някой да знае дали все още съществува?
2) Мисля този път да изпозвам френските кърпичките "Pro Phot Cleaning Tissues", с които по принцип чистя обективи. Малко се притеснявам от това, че самите те са влажни и би могло да се получи някаква реакция между етанола и течността, с която са импрегнирани.. В случай, че не са импрегнирани с метанол, то след изпаряването му, би следвало част от течността отново да остане върху матрицата?
3) В някои сайтове се споменава, че чистенето се извършва от единия край до другия край по дължина на сензора и обратно с шпатула обхващаща цялата ширина на сензора, а в други - с по-тесни шпатули, но с две минавания със застъпване около средата на сензора.. Кой вариант според вас дава по-добри резултати?
Предварително благодаря на всички отзовали се!
|
|