Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Fotografia ili Art?
Автор: render   
Дата:   10-05-04 18:48

Sajaliawam che moje bi towa e mnogo dywkana dosega tema za photoshop.

interesno mi e mnenieto wi po wyprosa dali tozi sait se publikuwa fotografia ili neshto podobno w sferata na izkustwoto. Naistina wyprosa e obsht i zasiaga towa kakwo e wsyshtnost "fotografia" no ne mislia iasno da e obosobena razlikata mejdu dokumentalnite neobraboteni snimki i produktite koito az moga nai to4no da opredelia kato kompozicia ot pikseli(ot edin do 490000) v format .jpg.[smilie19] ta wijdam tuk publikuwani snimki koito prosto niamat nishto obshto s nito edno ot znacheniata koito wijdam w poniatieto fotografia. i wapreki towa sa oceniawani i publikuwani na edno i sashto miasto s snimki wse pak zamisleni predi da bydat snimani, ili pone snimani:) znam che niama otsiawane towa koe se publikuwa i koe ne, no pone moje da ima podrazdelenie kym albuma neshto kato "dokumentalni" ili neshto podobno kydeto da ima neobraboteni snimki w koito fotografa kogato shtrakne kopchenceto si nosi pylnata otgowornost che towa e bilo to4no towa koeto e iskal da snima i da pokaje. ottam natatyk ne moje da se sloji to4na granica kyde zapo4wa obrabotkata i kyde swyrshwa...
towa ne e dori konkretno predlojenie a prosto sa mi interesni mneniata wi po wyprosa?[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Fotografia ili Art?[smilie10]
Автор: Krassy_office   
Дата:   10-05-04 18:53

Много архаично мислиш....
Всеки цифрак си има малък Фотошоп вътре в него, ако трябва да бъдем точни, така че няма смисъл да обсъждаме темата!

Дата:   10-05-04 21:13

tai li? znachi da si kupia cifrak a? sega ako mi kajesh che obrabotwash sled kato naprawish snimkata? bassi a az se macha s golemia Photoshop[smilie10]. imam edin priatel deto dori prawi magii na towa TFT... selektira s lasoto s onezi malkite butoncheta. ama izliazlo li e ot aparat ne se broi za obrabotka [smilie25]

Дата:   10-05-04 21:58

render, виж ми снимките от прифила на
Krassy и
Krassy_office
там си пише ако е обработвана или не.
Мога да снимам и без обработки, и със.
Въпроса е в кой от случаите по ти е кеф.
[smilie19]
Един истински фотограф трябва да се справя по всякакъв начин. Друг е въпроса, че понякога кара по прекия път.
Важен е крайния резултат!
[beer]

Дата:   10-05-04 23:07

Abe bazikam se zaradi "arhaichnoto mislene"[smilie7]
Ideiata mi e pone ako ima obrabotka da se utochniawa, zashtoto spored men ne moje da se srawniawa snimka na ulowen moment, primerno, sys snimka na dwa ili poweche momenta s pretencii che sa edin. ima i drugi podobni sluchai w koeto prosto e nesavmestimo pristystwieto na dwe takiwa snimki w edna i syshta kategoria a da ne goworim che uchastwat i w konkursi koito zawisiat ot glasuwane. Zatowa ne mislia che e wajen samo krainia rezultat. Ta ti hubawo si pishesh dali ima obrabotka ili ne, ama powecheto si dawat po prekia pat i osobeno kogato towa ostawa nezabeliazano niakak e kofti za tezi, koito karat po dylgia.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   11-05-04 03:37

Рендер, некога мноооо отдавна имаше цели раздели във фотографските книги как се правят маски , юмруци , разни намазани с вазелин стъкла , изохелия, псевдосоларизация и какви ли не още техники за промяна на изначалното (девственото) изображение. Тогава се прекарваше по цели часове под/пред увеличителя и подобни "манипулирани" снимки се класираха на конкурси и изложби у нас и в чужбина без някой да прави на въпрос техниките чрез, които са копирани снимките. Сега това се прави с Фотошоп и подобни нему програмки. Тези техники се прилагат от световно известни фотографи и на никой не му е дошло на ум да ги критикува за това. Ти разбира се имаш право на лично мнение , но дай това право и на другите[smile]

Автор: Krassy   
Дата:   11-05-04 03:40

[smilie24] [smilie7] [smilie24]

Автор: asahi   
Дата:   11-05-04 10:51

Рендер, ако пишеш на кирилица ще ти чета постингите.

Дата:   11-05-04 16:19

asahi(асахи) zashto po diawolite nicka ti e napisan na latinica
Просто ми е калпава клавиатурата и нямам буквички за кирилица а с фонетичната постоянно се обарквам, но щом настоявате... все пак ще има сбъркани букви, ще ме извините

Господин:
Не ми е хрумвало да критикувам това, че някой използва "техники за промяна на изначалното (девственото) изображение", може би трябва отново да прочетеш какво съм написал. Изнервя ме фактът, че в конкурсите за фотография участват и се съревновават снимки, колажи, и неща които не знам как да определя (някакъв вид изобразително изкуство, което според моите разбирания не бих определил като фотография) и то в една и съща категория. Не ми "е дошло на ум да критикувам" авторите за това, че използват Photoshop(фотошоп хахах), a za towa че доста често го скриват и по този начин ощетяват както останалите автори, така и хората които гласуват.
Аналогично би било състезание по вдигане на тежести, в което поради научния прогрес и свободните правила е позволено използването на всякакви приспособления. Но не ме дразни това защото естествено е според правилата и е вид креативност.Нито ме дразни липсата на категории, толкова колкото, че се оказва нормално всеки да вдига тежестта си в тъмна стаичка, където никой не вижда какво използва а накрая за него да бъде гласувано без да се знае дали е,и какво е използвал.
Извинете ме за тромавия пример и аналога между щанги и изкуство[smile] ... беше първото което ми хрумна.
Та не ви карам да си издавате тайните, но поне ако всичко за конкурса е в една категория поне да е задължително упоменаването ако има някаква по специална обработка, и особено когато това не е очевидно.
А това, че такива неща аз лично не ги окачествявям като фотография( мисля, че трябва да му се измисли ново име), щом искате ще си го пазя като мое мнение което няма да се мъча да аргументирам повече.

Автор: asahi   
Дата:   11-05-04 16:34

Благодаря за жеста. Чета те гладко и с удоволствие.
Никът ми е на латиница, защото е от времето, когато кирилицата не вирееше в интернет. А и на български нищо не означава.
Относно дискусията, която си подел: Щом има рисуване със светлина за мен е фотография. Винаги можеш в едно "произведение" да различиш добрият входящ фотографски материал и последвалата обработка. Ако има взаимодействие м/у двете резултатът е добър, харесван, въздействащ и на зрителя не му минава през главата идеята "Дали, аджеба, това е минало през Фотошоп или така си се е получило?" няма никакъв проблем. Виж, ако една калпава като идея снимка е замацана прекрасно едва ли ще ти спре дъха.

Дата:   11-05-04 16:42

render, момко!
Ти някога, навремето, снимал ли си да речем ДВОЙНА ЕКСПОНАЦИЯ (Multiply, Overlay или Screen blending във Photoshop!), Преекпонирал ли си кадъра нарочно или с филтри или други похвати да си забивал тъмни или светли тонове (Gamma или Contrast compensation пак в тоя прозд Photoshop!), проявявал ли си си сам лентата, експонирал ли си си сам изображението, като от време на време прикриваш с ръка части от снимката, за да промениш неравномерно яркостта на снимката (Mask edin пак в тоя пусти Photoshop!), тинирал ли си пак при това прояваване със филти светлината, за да получиш цвят сепия (Colorise на тоя луд Photoshop!), монтирал ли си изрезки от цветоотделки в/у лената, за да покажеш надпис или рамка (Да споменавам ли пак тоя Photoshop?)... и в този дух могат да се дадат толкова много примери...
В кое време живееш мой? [smilie7]

Дата:   11-05-04 16:49

това означава ли, че мога да публикувам в конкурса даречем с 3d визуализациите си, в някои случаи, не може да се различи че няма нищо общо с фотоапарат. или поне ако го направя няма да му викам фотография.
въпрос на разбиране:)

Дата:   11-05-04 16:54

Няма синтетично генерирана картина, която да не бъде различена от реалната.. поне засега. [smilie19]
Публикувай кавото искаш, това е нещо, създадено от твоите ръце и съзнание, независимо как. Просто го сложи в категория 'експеримент' [smilie7]

Дата:   11-05-04 17:01

хмм.. не казвам че точно моите не би различил ама ще се разровя и ще ти покажа няколко...ще чакам да ми покажеш каде точно би я различил.
Колкото до категорията съм съгласен. очаквам да го кажеш и на други, а с още по голямо нетърпение очаквам това да стане и категория от конкурса, а не само към форума.

Дата:   11-05-04 17:13

Радушно подкрепям идеята, макар че с rendering не съм се занимавал от 5-6 години, откакто зарязах Ray-tracing-a... [smilie19]

Дата:   11-05-04 17:23

нямах предвид че търся сцена за изява на 3д моделите си [smilie5] брех как ми извъртя думите. ееей май нарочно все ме разбираш погрешно...
иронично..ок ...ама като намеря рендерите и като се наложи да им тарсиш кусури, ще те видим ние тогас.[smilie18]

Дата:   11-05-04 17:33

krassy: http://www.3darrival.com/DreamHC/Download/DEKOR2b.jpg towa e samo kato za na4alo...ima niakoi kusuri...ama kaji wse pak mnenie

Дата:   11-05-04 17:42

[smilie7]

Не ми показвай такива неща, не са база за сравнение....
Ако ще са обекти, то нека са с 'фотографска' стойност.. натюрморт например [smilie19]

Автор: joroD   
Дата:   11-05-04 18:02

shto se izmukvash po tuch liniata...

porcelancheto si e extra

Дата:   11-05-04 18:04

а сега и с фотографска стойност. ...виж какво си казал:
Автор: Krassy_office
Дата: 11-05-04 16:54

Няма синтетично генерирана картина, която да не бъде различена от реалната.. поне засега.

е отсега вече има.
за никаква фотографска стойност не си казал.
а какво значи фотографска стойност? поне от протеклия разговор разбрах,че не мислите, че нещо с фотографска стойност е задължително да е снимано с фотоапарат.
а ако искаш ябълки - мога да ти намеря.
не виждам какво не им харесваш на чиниите.

Автор: laguna   
Дата:   11-05-04 18:15

Render, ако искаш да разбереш, защо Фотошоп и защо дигитални снимки, купи си да прочетеш изданието на National Geographic "Цифровите снимки", за да разбереш, защо "онези великите" ползват дигиталната фотография. Само един цитат от книгата: "цифровата революция не е погребален звън-напротив, тя означава подмладяване". Не знам на колко години си,
но гледай да се подмладиш. Иначе ще ти бъде "трудно" като гледаш сайта.

Дата:   11-05-04 18:17

Ако ми покажеш рендван БОЛТ сигурно и доктор по техническите науки ще се обърка. Защо ми се показват чаши, и твърде изкуствена мазилка под тях? Това да не би да е творение на природата? Защо трябва да търся естественото в изкуственото...
Зарежете това, няма смисъл да почваме безрезултатен спор. Просто.. творете.
Как? Както ви е удобно [smilie19]

Автор: Niko24   
Дата:   11-05-04 18:20

Ето ви едно тестче: http://www.alias.com/eng/etc/fakeorfoto/quiz.html
[cool]

Автор: joroD   
Дата:   11-05-04 18:23

oo veliki, mersi za suveta i razreshenieto