Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 MONTAJITE
Автор: LINDA   
Дата:   21-06-05 12:52

Predlagam, kogato stava duma za foto konkurs, da ne se priemat montaji, a samo snimki.
Viarno, che moje da pravim interesni kolaji i experimenti s cel izraziavane na niakakvo hudojestveno vijdane, no podobni tifeznati i plesnati obekti, koito celiat da zabludiat zritelia za neshto, koeto ne sashtestvuva, mogat da imat miasto v reklamnata fotografiq, no ne i v hudojestveni konkursi:

https://photo-forum.net/i/140919&OFFSET=3&CATEGORY_ID=28&PERIOD=30

slagash nebe ot liatna vitosha, zemia ot proletni rodopi i sarna ot zoo-to i eto ti priroda na Balgaria. Da, stava za niakoia evtina reklama, no misleh che govorim za fotografia vse pak, ne za grafichen design...

edin uvajavash sebe si konkurs ne bi priel podobni grubi kolaji.
edin uvajavasht sebe si fotograf, ne moje da izleze s tazi izriazana sarna i da specheli konkurs, posle da ja sloji v izlojba i da kaje: "az zasneh tova, tova e Balgariq"[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: MONTAJITE
Автор: svetal   
Дата:   21-06-05 12:56

Линда монтаж или не снимката според мен отговаря на конкурса и е една от най добрите.Ако можеш направи и ти такъв монтаж а пък ние ще гласуваме за него[shtrak]

Автор: behemoth   
Дата:   21-06-05 13:00

от конкурсите не се трият колажи - пък и никога не може да си 100% сигурна дали е монтаж освен ако не прегледаш оргинала внимателно а тогава не е ясно дали ще разбереш.

а който иска да спечели с монтаж негова си работа...

Автор: LINDA   
Дата:   21-06-05 13:03

behemoth, vsashtnost si prav,
koito iska da specheli s montaj, to si e za negova smetka, drugia pat niama da mu poviarvat

Автор: J0R0   
Дата:   21-06-05 13:10

В ерата на цифровата фотография няма как да се разбере дали едно изображение е манипулирано или не е. А пък и все пак тук не става въпрос за научна или репортажна фотография, че да е толква съдбовно.
Преди няколко години имаше случай, в който репортер взе някаква награда за снимка от войната в Ирак (или Афганистан, не помня), а после се оказа, че снимката била сглобена от няколко кадъра "за по-голяма динамика и драматизъм".

Мисля, че важното е една снимка да е добра и въздействаща, а пък истинността нека да я оставим за други сфери - науката, криминалистиката и т.н.

Автор: volokin   
Дата:   21-06-05 13:24

После същият репортер го уволниха. В случая снимката беше умишлено моделирана, за да манипулира, ако не се лъжа беше за Таймс, ама не съм сигурен. Във всеки случай го уволниха и много добре си спомням. Обаче тук става въпрос за репортер, който трябва да поднася информацията обективно и безпристрастно, тоя се беше увлякъл...
Относно колажите, зависи, има такива които наистина подсилват идеята, има такива граничещи с посредственото. Има и такива които е невъзможно да бъдат направени иначе, като например тези на Robert & Shana ParkerHarrisson, макар там да няма грам фотошоп, и всичко да е със стари аналогови средства.
Та Линда категоричното отричане на този вид техника не е правилно, но също така аз лично не бих направил монтаж на неща, които биха могли да бъдат видяни в природата, макар да са нужни доста повече усилия за това, а именно, чакане, чакане, чакане до настъпване на необходимото събитие...
Все пак въпрос на вкус [smilie3]

Автор: Stoyan_5   
Дата:   21-06-05 13:45

Линда,
Моля, пиши на български!
Сигурно зачекваш интересна тема, ама не искам да се чекна да чета така.[shtrak]

Автор: linda   
Дата:   21-06-05 13:51

voolkin, в никакав случй не отричам този вид техника, аз самата съм графичен дизайнер и по цял ден правя монтажи и колажи, но не мисля, че това е фотография, или поне не е сериозно...представи си конкурсът на Canon например да си позволи да награди колажи, вместо снимки

Автор: Amigo   
Дата:   21-06-05 13:55

Донякъде съм съгласен с Линда. Преди време бях попаднал на фотографски сайт, където имаще определени изисквания, които по принцип трябва да се спазват в такива случаи и препоръките и изискванията бяха само за обичайната обработка на яркост, контраст и цвят.[cool] Жалко, че не я сейвнах тогава тази страница[smilie8] А иначе съм голям почитател на ФШ![smilie24] [beer] [shtrak]

Публикацията е редактирана (21-06-05 13:56)

Автор: J0R0   
Дата:   21-06-05 13:59

Мисля, че журитата на конкурсите в България не се интересуват коя снимка с какъв метод е направена.
тази снимка миналата година взе бронзов медал в раздел артистична фотография на Националния преглед на Фотографска Академия.

Дата:   21-06-05 14:00

И аз мисля, че истинският фотограф е този който по малко прибягва до монтажи.
Така се изкривява истината.
Може да се направи някакъв монтаж просто за шега и толкова.
Фотошопа на мен ми служи само да си оправя цветовете, контраста и да кропна ако има нужда.
[shtrak] [shtrak] [shtrak]

Автор: designwerk   
Дата:   21-06-05 14:01

linda - не е хубава да слагаш такива творби под шапката "графичен дизайн".
Достойнствата и целите са различни.

Дата:   21-06-05 14:01

Има и още един момент обаче.
Днес ми хареса една творба на Емсаго.
Сърфист излиза от рамката в горната част на кадъра.
Много е въздействащо.
Този монтаж го оправдавам, като отчетам, че той не изкривява истината.

Публикацията е редактирана (21-06-05 14:02)

Автор: nanapak   
Дата:   21-06-05 14:06

Линда, протестираш срещу колажи, които си "разобличила" - тоест, срещу недостатъчно добре направени колажи (оценката във ФФ не се взема предвид).
Един професионално направен колаж (когато не става дума за умишлени отклонения), ще ти бъде МНОГО трудно, дори невъзможно, да го "разобличиш" - освен ако не си присъствала на оригиналните изходни снимки.
Ако Мастерал беше изпипал гамите, ракурсите, осветление, сенки, композиция и т. н. - наистина както трябва, нямаше да разбереш, че е колаж.
Не може да се изключват колажите от фотографията, още повече, те изобщо не са ново/фотошопско явление - правени са с класически технологии далече преди наше време.
По-добре би било, ако се отвори приказка за това, как по-добре, и най-вече по-грамотно (осветлението и перспективата са си бая сложни НАУЧНИ дисциплини) да се правят колажи! [smilie25]
[smilie24] [beer] [shtrak]

Автор: 5kan   
Дата:   21-06-05 14:07

като си припомням, че "фотография" е съставена от ФОТОС и ГРАФОС (да ме простят педантите, ама нямам гръцка азбука), все си мисля , че всичко що е рисувано със светлина (пък ако и да е без фотоапарат) се отнася към фотографията
друг е въпросът какво на кого харесва - затова са конкурсите и форумите
тоталното отричане не е начин да се скриеш от явлението
а за цитираната снимка мнението ми е(ама не искам да ви насилвам да го споделяте), че звучи фалшивичко, едно малко кич-че, пък и нещо не ми се връзват светлините и сенките

Автор: dau   
Дата:   21-06-05 14:22

Ами и аз не съм фен на монтажите и мисля че в повечето случаи развалят фотографията, т.е. лъжат зрителя, но всеки сам си решава за него си! Като не ти харесва не гласуваш друго не може да се направи!

Автор: volokin   
Дата:   21-06-05 14:42

Линда, влез и потърси моля те посочените от мен автори по-горе (като това далеч не са единствените) и виж дали това е графичен дизайн, виж дали би го нарекла фотография, и после да коментираме.
Относно конкурсите, не си права, има конкурси които се ечелят точно от такъв тип фотография, дори си спомням два случая, единият беше преди години от немското списание Колор Фото, та там един бе монтирал в градския басейн цялата зоологическа градина, това за мен си остава много добър колаж. Вторият бе наскоро в конкурса на Агфа ''нощтна фотография'' или нещо от сорта, там третото мясно (макар и според мен слабо) беше заето точно от такава снимка, някакъв руснак мисля, беше монтирал 11 снимки за да направи една уличка с малко къщи и една лапма, а и един гьол имаше, та така...
Все пак погледни посочените от мен автори, интересно ми е какво ще кажеш за тях...[smilie3]

Автор: zafteto   
Дата:   21-06-05 14:55

Stoyan_5 - освен в раздел "фотожурнализъм" не виждам защо е целия тоя шум около 'изкривяването на истината' [smilie18] [smilie10] а ти? [smilie8]

Дата:   21-06-05 14:58

zafteto,
то е така, ама не ми е все едно дали ще се снимам до някоя известна личност, или ще си направя монтаж все едно, че съм сниман с нея.

Автор: Frida   
Дата:   21-06-05 15:00

"podobni tifeznati i plesnati obekti, koito celiat da zabludiat zritelia za neshto, koeto ne sashtestvuva, mogat da imat miasto v reklamnata fotografiq, no ne i v hudojestveni konkursi"

Хахахах! Линда ми счупи главата. Ти да си възпитавана случайно в ерата на соцреализма? Хахахах! Да заблуждават зрителя?!?!?! Миличка, ще ми обясниш ли точно кой те е излъгал, че художественост и реализъм са едно и също нещо да му издърпам ушите.

Да не говорим, че това, което си пуснала като линк е чиста проба кич!

Публикацията е редактирана (21-06-05 15:01)

Дата:   21-06-05 15:06

Stoyan_5 - ами то и това май отива към репортаж, не за него говорим [cool] undefined
не че темата не се е поизтъркала вече де [smilie25]

Автор: designwerk   
Дата:   21-06-05 15:09

Preporuchvam GORESHTO na vsichki protivnici i zastupnici na "kolata" da vidjat eto tova:http://www.sb-showcase.com/Exceed_Your_Expectations.html

Дано не ви се стори "оффтопик"

Дата:   21-06-05 15:12

добре де, тези са направени кадърно,
но това почти вече не е фотография а компютърна графика

Автор: i_viper   
Дата:   21-06-05 15:13

До някъде съм съгласен с Линда. Нямам против колажите, било то в конкурси или където и да е. Това си е вид похват.

Но когато говорим за фотография на природа някак си колажа не ми се връзва.

Дата:   21-06-05 15:17

ама защо колажа да трябва да е непременно пипнат перфектно? невинаги целта му е да лъже и прикрива, може да е достатъчно въздействащ точно без да е фотореалистично вписан в средата. ?

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна