Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Макро обективите?!?!
Автор: hose   
Дата:   06-06-05 12:36

още не съм имал възможност да хвана някой в ръка и питам как се съотнасят милиметрите - 100 200............. към увеличението?

макро лещите са в диоптри

на колко "диоптъра" се отнася да кажем 100мм в макро обективите?

мерси

Отговори на това съобщение
 Re: Макро обективите?!?!
Автор: n1x0n   
Дата:   06-06-05 12:41

Диоптрийните лещи се слагат на различни обективи, на всеки от тях ти дават различни стойности.
Иначе има 50мм Макро със 1:2 увеличение, има 50мм със 1:1, има 65мм с 5:1 - не може да се направи такава пряка връзка между диоптри и фокусно разстояние, според мен.

Автор: 5kan   
Дата:   06-06-05 12:43

ами питай google
има много инфо и на различни езици

Автор: Bilbo   
Дата:   06-06-05 14:35

hose, нещата при фотоапаратите не са съвсем така. Фокусното разстояние на даден обектив само по себе си не определя мащаба. От значение е също разстоянието до обекта.

Така ако имаш обектив с ФР=100мм, а разстоянието до обекта е 0.5м, получаваш мащаб 1:5. Иначе казано размерът на "нарисувания" от обектива обект е 1/5 от оригинала. Ако въпросният обектив позволява фокусиране от 50мм, то мащабът ще е 2:1, т.е. обектът ще се изобрази в двоен размер.

Затова за един макро обектив освен фокусното разстояние от голямо значение е и минималното разстояние, на което той може да фокусира. Освен това макро обективите се изработват специално с цел елиминиране на различни изкривявания и деформации, причинени от снимането на такова близко разстояние, но това е отделна тема.

Дата:   06-06-05 19:01

ок....
ясно че не може да се направи директна връзка - за това сложих кавичките
минималното разстояние е от огромно значение и за нормалните обективи - не знам защо реших че по default макро обективите имат много "късо" минимално разстояние, от порядъка на 1-2 см

не ми се пита гугъл защото докато стигна до инфото ми се ебава майката - има купища какво ли не - няма да се учудя ако ми излезът и макро пишки на заявката[smile]
реших че няма да затрудня този който е наясно да драсне 2 реда

Автор: Junior   
Дата:   06-06-05 19:05

не ми се пита гугъл защото докато стигна до инфото ми се ебава майката - има купища какво ли не - няма да се учудя ако ми излезът и макро пишки на заявката[smile]
реших че няма да затрудня този който е наясно да драсне 2 реда

ти си голем търтей бре.... я почвай да четеш без повече обяснения.... ебати фотографа... само да си щрака знае...

Дата:   06-06-05 19:18

Junior - 100% ходя пеша повече от теб [smile]
а и не виждам проблем да питам - нали за това е форума?! [smile]

айде почвам дългото търсене то се е видяло[smilie11]

Дата:   06-06-05 19:38

Ти май нещо не питаш като хората, hose. Кажи какво точно те интересува, защото от питаното до момента ти беше отговорено в общи линии:
- зависимост няма между мм и увеличение
- съотношение мм - диоптри няма

Автор: PeshoP   
Дата:   06-06-05 19:58

Fokusno razstojanie na dadena leshta v metri
F=1/D D-dioptri
primerche 2D leshta fokusno 0,5m (50cm)
100mm macro (i kakavto i da e)obektiv = 10 D

Iztochnik: Uchebnik po fizika 7 klas (ne se maytapja) [cool] undefined

Njakolko stranici po natatak kak se smjata fokusnoto razstojanie na sistema ot leshti (sbor ot dioptrite, ako njama razstojanie mejdu tjah) i kak se smjata mashtab (razstojanie ot obekta do obektiva/razstojanie ot obektiva do filma resp. matricata).
Sashto taka e mnogo interesen razdela: Priroda na svetlinata i Nachalni poznanija po optika ot uchebnika po Prorodoznanie.
[beer]

Публикацията е редактирана (06-06-05 19:58)

Дата:   06-06-05 20:01

n1x0n - има различни макро обективи - 85мм, 105мм, 200мм

какъв е смисълът на тези милиметри в случая?
сега видях че има дори и зоом макро обективи:

http://club-nikon.org/links/special_lens.htm

при нормалните обективи това е абсолютен показател за "приближение" - условно го пиша, широкоъгълните са "отдалечаващи" иначе [smile]

сега видях че на въпросния зоом най-малкото му фокусно разстояние е 0,3м - и ако не може да фокусира по отблизо, как снимаш малки обекти?! просто не ми е ясно какви са им параметрите и как работят [smile]
мерси пак за инфото

Публикацията е редактирана (06-06-05 20:04)

Дата:   06-06-05 20:17

Ми най-грубо казано ако с един 50мм макро получаваш 1:1 от 20см. разстояние, то при 100мм това се случва на 35см., а при 200мм на 50см.
И при трите обектива получаваш 1:1 увеличение, просто при всеки от тях това се получава при различна дистанция до обекта - в зависимост от фокусното им разстояние.

От там нататък си избираш кое те устройва най-много: като пари, като възможност да го ползваш и за други неща и т.н.

Автор: PeshoP   
Дата:   06-06-05 20:50

Verno dosta grubo kazano :))
50mm obektiv mashtab 1:1 se poluchava ot razstojanie 100mm
saotvetno 100mm pri 200mm, 200mm pri 400mm

Horata predpochitat sredno dalgofokusnite macro obektivi (100-150mm) predimno zaradi po-goljamoto razstojanie do obekta (za jivotinkite da ne se plashat) kakto i zaradi svarzanoto s tova namaljavane na perespektivnite deformacii.

Автор: Prakticar   
Дата:   07-06-05 07:53

Като снимаш едно цвете с 50мм макрообектив се навираш на 20см от него и понякога сам си правиш сянка, гънеш триногата на три че да слезе до земята, самия ти лазиш като гущер и си кривиш врата. Който има 200мм макрообектив същия мащаб го получава с 50см предметно разстояние, не си прави сянка, много по-удобно се работи.

За n1x0n:
Автор: Lighter   
Дата:   07-06-05 09:34

Определение за диоптър:

Реципрочната стойност на фокусното разстояние на лещата (обектива) в метри.

Пример:
50мм (нормален обектив) има фокусно разстояние изразено в метри - 0.05м
Според определението:
1/0.05=20 Диоптъра
[shtrak]

Дата:   07-06-05 11:39

значи първо мерси

завършил съм физика - така че мисля учебника не ми е нужен - но признавам формулите не помня наизуст [smile]

а и ние учим доста различна оптика от тази която практически се ползва тук - но това което знам меко казано ми помага [smile]

искам само да кажа за лазенето и т.н.- според мен е неизбижно - не за друго ами ъгъла под който снимаш е различен и често пъти по-добър

мерси на всички[smile]

Автор: alienguru   
Дата:   07-06-05 12:20

Все още прекалено отскоро се занимавам с фотография, затова ще ви помоля да ме извините за глупавия въпрос

Защо да не си взема макро пръстени вместо макро обектив?[smilie11]

Дата:   07-06-05 12:32

PeshoP аз много уважавам и теб и учебника ти по физика от 7-ми клас, но нека си говорим с факти! Ето ти минималните снимачни разстояния на доста обективи, които постигат 1:1 увеличение при въпросните минимални разстояния:

Minolta 50mm D дава 1:1 на дистанция 19,5см.
Pentax D-FA 50 дава 1:1 на дистанция 19,5см.
Sigma 50mm дава 1:1 на дистанция 18,8см.

Canon 100mm дава 1:1 на дистанция 30см.
Nikon 105mm дава 1:1 на дистанция 30см.
Pentax D-FA 100 дава 1:1 на дистанция 30см.

Canon EF 180mm дава 1:1 на дистанция 50см.
Sigma 180mm дава 1:1 на дистанция 46см.
Tamron SP 180mm дава 1:1 на дистанция 47см.

Гледам че посочените от мен цифри, които ти оспорваш, макар и груби, са в пъти по-точни от дадените от теб.

Колкото до съпоставяне на милиметри и диоптри... тук има доста по-светнати в оптиката от мен хора - те да кажат уместно ли е сравняването на 1 леща със 1 променлива оптическа система от няколко лещи, каквато е един макро обектив.

За мен лично 100мм е най-удобно за макро работа, дава прилична дистанция до обекта, без да е излишно тежко и без опасност от размазване при по-ниски скорости както е при 180-200мм. От друга страна 50мм макро /поне Canon 50/2,5/ е префектен обектив за портрети и студийна работа, освен че е доста добро макро.

Автор: Prakticar   
Дата:   07-06-05 13:24

Не се карайте за глупости.
Посочените формули са вярни, но те се се отнасят за "тънка леща". За добро или за лощо обективите не са само една леща, нито пък са тънки.

Дата:   07-06-05 19:22

n1x0n - мерси, мисля че ми стана вече ясно
ще е грешно ли ако се каже че всъщност макро обективите са добро варио?! т.е. имат доста добро приближение

аз предполагах обратно - че ти дават да се приближиш повече....
[smile]

Дата:   07-06-05 19:43

Ще е грешно, [smile] при вариото основната идея е че имаш променливо фокусно разстояние на обектива, докато при макрото просто имаш възможност да фокусираш на по-близки обекти.

"Приближението" се определя от фокусното разстояние, не от макрото.
Един обикновен 100мм обектив "приближава" точно колкото и един 100мм Макро, но макро версията ти дава възможност да снимаш обекта от много по-късо разстояние /30 cm./ спрямо обикновения 100мм /90см./.

Дата:   07-06-05 19:54

n1x0n - ама 30 см са си страшно много всъщност?!?!

да кажем при 50мм нормалния обектив можеш да влезеш на 20см от обекта, но не е макро?! тогава при 50мм макро обектива трябва да можеш да снимаш от 10см, дори и 5 см?!

Автор: IDA   
Дата:   07-06-05 20:19

Стига сте теоретизирали! Нали важното е човек да може да прави добри макро снимки? Разбира се, макрообективите са добър вариант, но едно че са скъпи, са и тежки и големи. С една или две макролещи навити отпред на стандартния обектив се постига същият ефект, а изкривяванията са пренебрежимо малки. Аз снимам с един стар китов обектив ЕF 35-80, който ползавам и за повечето други снимки, а за макро му навивам една или две макролещи в зависимост от желаното увеличение. Лещите са малки и леки и винаги ги нося с апарата. Когато видя интересен макро обект, само ги врътвам отпред на обектива и съм готов. Който не вярва, че става и то много добре, нека погледне макро кадрите в моя профил. Всичките са правени така.
Пожелавам успех на всички макро маняци!!!

Автор: liani   
Дата:   07-06-05 20:49

IDA [shtrak] [beer]

Автор: vikely   
Дата:   07-06-05 21:08

IDA какви по точно макро лещи изполваш?[smilie11] [smilie10] Дай малко инфо!

Автор: IDA   
Дата:   08-06-05 10:46

Vikeli, бях ги купил на един търг преди много години, когато още нямаше цифрова фототехника. Едната дори е доста надрана, но това въобще не пречи. На едната пише "Sigma", а на другата вече не помня, но беше някаква куча марка. Не мисля, че има голяма разлика между макролещите или особено значение каква използваш. Щом резбата и размера са съвместими с тези на обектива, ще свърши работа. Ако не, ще трябва да си намериш някой стругар да ти извърти един преходник на струга.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна