Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Проблемът с оценката
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   01-06-05 12:32

Оценката, разбирането, съпричастността. До каква степен влияе на твореца? Нужни ли са му, или му пречат? Камък на шия, или ракета носител?[smilie8]
Има ли анонимен творец?
(Не визирам фотофорум и оценъчната система. Нека темата се разбира по-общо и метафорично)[smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: Проблемът с оценката
Автор: nsirakov   
Дата:   01-06-05 12:34

Някъде бях чел една мисъл на голям човек (пу да ми се не види и паметта забравих кой беше...)

"Понякога е необходимо да похвалиш и най-лошия си ученик, ако искаш той да продължи да се труди..."

Автор: Amigo   
Дата:   01-06-05 12:34

оценка (от каква гледна точка)- разбиране (на какво?)- съпричастност [cool] различни неща са това, защо така си ги навързал в един въпрос?[cool]

Автор: Frida   
Дата:   01-06-05 12:38

Ако отвътре ти идва да правиш неща, които се харесват на народа, на учителя ти или на някой друг авторитет, тогава похвалата или аплодисментите са ракета носител. Ако искаш да си търсиш сам пътя, похвалите ти пречат защото се опитват да те вкарат в някакъв улей на обичайното или на чуждото виждане. Тогава това пречи.

Дата:   01-06-05 12:45

Frida , това ми харесва. Ама какъв е тоя самостоятелен път, ако не извежда на общия? Възможен ли е? Пътят може да бъде лутаница, забутан, неясен но..трябва да води до някъде, нали?[smilie3]
Какъв е този път, щом не води към храма?[smilie3]
Amigo - еднакви са. Под оценка тогава разбирай оценка с точки, а под съпричастност положителен коментар (като пример...)[smilie3]
nsirakov - а ако няма смисъл ученикът да се труди, а да смени попрището [smilie3]

Автор: nsirakov   
Дата:   01-06-05 12:48

МОбби доста философски е този въпрос.. не съм подготвен да дебатирам по него...[smilie24]

Автор: Frida   
Дата:   01-06-05 12:53

"Пътят може да бъде лутаница, забутан, неясен но..трябва да води до някъде, нали?"
Ами всеки трябва да си го търси сам. Не можеш да очакваш друг да ти прави изборите и ти да се развиваш. Трябва да си издраскаш малко коленцата, да пообиколиш, да направиш грешки. Иначе търкул по улея и хоп при другите бурмички. :)

Дата:   01-06-05 12:56

Ами хрумна ми, като си разсъждавах тука по апокрифите, дето ми се наложи да прочета/препрочета за да съм в час [smilie5]
Там всички нисши създания, че до най-висшите хвалят Твореца! Вероятно това е нормално?[smilie7]
От друга страна, каква стоиност може да има твоята оценка за нещо, дето не можеш да прозреш до края?
Негативната ти оценка пък излиза, че е форма на издигането на твоята особа/ЕГО над произведението на ближния [smilie5]

Автор: Todd   
Дата:   01-06-05 13:04

А бе добре е да се удри по едно рамо .Па даже да е към пропаста :) Кучето че е куче и то се радва кога го похвалиш че е донесло тоягата .Какво като не е свършило кой знае какво . Така мисля аз .[shtrak]

Автор: reza   
Дата:   01-06-05 13:15

1-во трябва да се установи кой е съответният творец:)
всичко е толкова индивидуално, че подобни обобщения и заключения немогат да се правят.

За едни твоят коментар може да е манна небесна, други могат да изпаднат в депресия, пък трети да не се трогнат каквото и да си написал.

Дата:   01-06-05 13:23

reza , ти трогна ли се?[smilie8]
https://photo-forum.net/i/99680&OFFSET=2&CATEGORY_ID=24&PERIOD=0
Оценки така или иначе не можех да раздавам[smilie5]

Публикацията е редактирана (01-06-05 13:24)

Дата:   01-06-05 13:24

аз неразбрам защо човриш снимчицата ми...
толкова ли ти избоде очите?

единственото, което ме издразни много беше анонимността ти..честно казано.

Публикацията е редактирана (01-06-05 13:25)

Автор: joshua   
Дата:   01-06-05 13:27

fLuXuS deBriS!

https://photo-forum.net/static/forum/2007-02/yqpt2127.JPG
http://www.artnotart.com/fluxus/images/gmaciunas-fluxmanifestotexS.jpg

ABOVE: FLUXMANIFESTO ON ART AMUSEMENT by GEORGE MACIUNAS, 1965

http://www.artnotart.com/fluxus/

Дата:   01-06-05 13:28

Ами не може ли човек да види, как е като говори анонимно [smilie5]
Още повече ако си говори така [smilie5]
Всъщност, ако говори по-онака, има ли значение дали го прави анонимно или не [smilie7]

Дата:   01-06-05 13:32

Един човек написал басня.
Хората се удивили на гражданската му смелост.
Самият кмет на града поздравил човека.
Баснописецът благодарил на кмета за създадените в града условия, при които писането на басни е израз на гражданска смелост.

Тоя Кулеков е върха [smilie5]
joshua , дай го в по-народен вид, плииз [smilie3]

Автор: adim   
Дата:   01-06-05 13:37

Това ми е първото включване тук. Иначе имам някой и друг коментар под снимки във форума.
Темата е МНОГО богата на нюанси и предполагам ще предизвика интерес.
Аз бих обърнал, като за начало, внимание на проблема че оценката може да бъде "научна"(близко до обективността) или "емоционална"(близко до субективността) и да бъде еднакво добра или лоша. Повечето хора, бидейки неспециалисти, ще дават емоционално украсени оценки (или никакви). Специалистите (в най-добрият смисъл на тази дума) пък ще имат повече критика в оценката си. Аз лично разчитам и на двата вида оценки за да си сравня аршина. Проблемът е че хората често НЕ АРГУМЕНТИРАТ оценката си, а за автора/твореца това е което е важно - какво другите са видяли, какво ги е привлякло, каква емоция/познанение е предизвикана/предадено.
Май се увлякох...
(;-))

Дата:   01-06-05 13:40

Еми то емоция се предизвиква, и като те погъделичкат [smilie5]

Дата:   01-06-05 13:41

Mobby_Dick написа:

> Ами не може ли човек да види, как е като говори анонимно
> [smilie5]
> Още повече ако си говори така [smilie5]
> Всъщност, ако говори по-онака, има ли значение дали го прави
> анонимно или не [smilie7]
>

...по принцип е добре, когато говориш с някой да го гледаш в очите:) или поне така казват...
тук в очите неможем да се гледаме, но можем поне да се представяме с никовете си.

Ако искаш да наплюеш някой и си зад параван е много малко вероятно да уцелиш.

или пък те беше страх, че може да е на някой твой авер, та затова се покри така:)

Въобще не оспорвам мнението ти..то си е твое..ОК, но надявам се не очакваш и да се съглася с него...:)

Публикацията е редактирана (01-06-05 13:42)

Автор: joshua   
Дата:   01-06-05 13:42

adim, подозирам, че това субективно/обективното-то ще ти докара доста сериозен проблем с дружката stranger, га се събуди [smilie5] може и да ти се размине щом ти е за сефте де

Дата:   01-06-05 13:47

reza , ами аз не обичам да ме гледат в очите, и си слагам тъмни цайси, та само аз да гледам в очите [smilie5]
а ме беше бая страх да не е някои мой авер, та и затова ...още повече, че разпознах стила, та /мисля, че съм вметнал нещо по въпроса, според деликатността на условията де/[smilie2]

Дата:   01-06-05 13:56

ООО:)
значи имам стил все пак:))
пък и си го разпознал:)
извини ме, че незнам писанията ти наизуст..отивам да търся вметката ти по въпроса:)

глей сега...нямам нищо против теб и никога не съм имала, та ако се опитваш да ме дразниш или нещо от сорта...да знаеш, че няма да се получи.
Може и да си бесен, че точно тази снимка е на трето място, но това е то..случва се:)

И на мен не ми харесва президента, но той не се е избрал сам, нали?

Автор: 6tuka   
Дата:   01-06-05 14:02

[smilie7] Хората казват че ученикът най-често сам си намирама учителя,и процесът е е взаимен.
реза,купи ли си апарат вече?

Дата:   01-06-05 14:03

reza , ами имаш стил /погледнах ти профила..махни оня опит за макро обаче/[smilie3]
аз нямам стил [smilie2]
Всъщност снимката не ме дразни особено, ама коментарите ме придразниха /както съм писал/, и то за момента, де се вика.
Не , че не е пълно със стилисти, ама там съм се обадил, кво да се прави [smilie5]
Значи ти отговори на въпроса Има ли анонимен творец?
Давайте и на другите въпроси [smilie7]

Дата:   01-06-05 14:14

:) кой опит, че те са доста и май са все опити:)
ЩА ВИДИШ ТИ ГАТ ми доде убектифа...:)
...ааа...не ме хващай да отговарям на такива въпроси:)...ама ми стана приятно да си бъбрим...та ще се отлесна малко:)

има..разбира се:) нима някой знае със сигурност кой е ТВОРЕЦА?:)
за едни е Господ, за други Аллах..за трети Природата...за четвърти ....ох да не продължавам...ама глей колко време вече Твореца си трае и не казва как му е ника:)

Въобще...ТВОРЕЦ е некво много общо понятие. За нас - фотоидиотите...фотографията е творение..за други пък е "какво толкова, щракнал и хоп-картинка...друго си е да го нарисуваш"...примерно

Дата:   01-06-05 14:22

а...колкото до "Камък на шия, или ракета носител са оценката, разбирането, съпричастността?"....уф..мноооого относително.
Зависи кой дава оценката...:)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна