Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Относно MC Flektogon 2.8/20 ...
Автор: Julius   
Дата:   30-05-05 03:21

Понеже има различни версии на този обектив, някой може ли да ми каже защо препоръчват повече multi-coating (MC) версията, но БЕЗ електронните контакти /направени специално за някои фотоапарати Praktica/?

Отговори на това съобщение
 Re: Относно MC Flektogon 2.8/20 ...
Автор: karavelov   
Дата:   30-05-05 04:09

MC e покритие на стъклата, коетонамалява вътрешните отблясъци на обектива. А когато с с 20мм обектив, това е бая проблем. Също така, намаляването на отражението значи и по-светъл обектив - не се губи отразената светлина. От друга страна няма флектогон 20/2.8, който да не е MC. Тези без многослойно покритие(MC) са с f4. А това за електронните контакти не го знам.

Автор: dekov   
Дата:   30-05-05 07:34

Контактите нямат нищо общо с оптическите свойства на обектива.Реално няма проблеми и с механиката,това е само един потенциометър който предава стойностите на диафрагмата по електрически път, без да се налага да се затваря диафрагмата при измерването ( само при определени модели Практики) и визьора остава светъл през цялото време.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   30-05-05 12:49

Flektogon 2.8/20 е един 9 лещов обектив, а Flektogon 4/20 10-лещов (доколкото си спомням).
Освен това е много широкоъгълан /в голям процент от кадрите дори слънцето ще е вътре/.
При такава комбинация, ролята на MC покритието е много важна (много по-важна, отколкото на един 4-лещов Sonar например)
Имам Flektogon 2.8/20 MC и се държи много добре, дори с/у слънцето. Снимал съм преди и с Flektogon 4/20 и нямам спомени за отблясъци/рефлекции/слънчеви зайчета или дифузия в кадъра.
[smilie7]
При зоом-овете също е много важно MC, защото там има и 14-16 лещови системи, но там обикновено с доброто просветление не се справят и в много скъпи обективи и много добри фирми.
Ролята на просветлението (слоевете) е много голяма. Те биват различни, за всяко различно стъкло по вид - така е при Leica. С това са известни. Дори японските зоом- за Leica R , когато ги правят, химикалите за просветлението идват в готов вид от Германия (фирмена тайна на Leica)[smilie7]

Дата:   30-05-05 22:02

Благодаря за коментарите. Понеже вчера се сдобих с такъв - MC, electric, но попаднах на това, което доста ме учуди! Но така или иначе обектива е перфектен и аз съм много доволен, макар че ми излезе малко по-скъпо!

..."If you want to get this lens to use it, make sure you get the version
with multi-coating (MC) and without the electronic contacts."...

Публикацията е редактирана (30-05-05 22:18)

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   31-05-05 00:33

Julius - последният ред те смущава явно.
Незнам, аз не знаех, че го правят и във версия електрик /което не те касае, ако нямаш Практика ПЛС например/.
Може да са объркали думите нещо, или пък да имат сведения, че MC - то при electric е друго /което ми се вижда съмнително/.

Автор: El_Fuego   
Дата:   31-05-05 00:38

Carl Zeiss Jena Flektogon 4/20
Carl Zeiss Jena Flektogon 2.8/20

Дата:   31-05-05 01:30

Така е написано, че аз оставам с впечатление, че electric версията е едва ли не по-некачествена от другата /на която е и снимката/. По-скоро обаче май е някаква препоръка, тъй като ако нямаш такава Практика наистина е безмислено да купуваш версия electric. Но на пазара на втора /че и на трета/ ръка все пак няма голям избор.

Публикацията е редактирана (31-05-05 02:13)

Дата:   31-05-05 01:43

А иначе за МС покритието и аз съм убеден, че е еднакво и при двата варианта! Просто въпроса ми беше за този потенциометър, за който dekov обясни. Сега вече ще спя спокойно! [smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна