Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За "другата" цифрова фотография.
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   22-04-04 12:47

Отварям една дискусия, в която ще има много "за" и много "против" и до консенсус няма да се стигне, но съм сигурен, че самите разисквания ще ни обогатят и ще бъдат от полза за всеки от нас, чиито фотоапарат не прашясва. Към това ме провокираха много снимки, все добри изпълнения, особено на фотографи между нас със стаж и опит, които са постигали добри резултати и в класическата фотография, и в новата цифрова лаборатория , за сега с име Photoshop. Намирам техните мнения под снимките за особено ценни и интересни, но откривам темата тук, за да не се получават големи коментари извън основната тема на снимките /под тях/.
Ще ми се да поставим акцента на дискусията не върху матрицата или филма, като първоносител на изображението, а върху самата последваща цифрова обработка на кадъра, нейните възможни и допустими граници, бъдещето на фотографията.
За фотографа с опит, новите реалности могат да предложат нови простори. Ако е овладял компютърната техника, той е заменил писалката с пишеща машина. Вече не търси редки фотоматериали, филтри, големи апарати, не диша химия, не се бави с резултата...с няколко думи, твори на бърз оборот, защото няма проблеми с фотоизкуството. Много неща от архива му, които не са могли да покрият високи критерии и търсеният от автора естетически облик, вече оживяват и изглеждат прекрасно.

Дали по-лесното постигане на резултати няма да убие част от търсенето, от мисленето, от разсъжденията на тъмно върху снимката докато я чакаш да излезнат всичките и проби? Няма го вече туткането, големите стативи и камери, неизбежното чакане..съкращава се времето за общуване с модела, натюрморта, природата...а така се получаваха някои доста добри незамислени и непредвидени кадри, когато усетиш познание дошло при самия процес на общуване..
За новака. Факта, че е взел в ръце една камера, която прави всичко сама след като я насочиш и избереш програмата, направо тушира всякакъв вид творчески усилия /а той не ги е изградил преди/. Прави ми впечатление при пейзаж, че направо слиза от автомобила, и снима напред прекрасния пейзаж, но с пътя в предния план - една толкова груба грешка в една толкова цветна и хармонична снимка!? След това със стълбовете и жиците /докато се научи да ги премахва с фотошопа, защо да търси друга гледна точка/ След това научава, и почва да вкарва я клонче в преден план, я нещо друго "под залеза", защото посещава някоя ИТ галерия, и масово хубавите снимки са такива. А кога ли ще изобрази този район само с няколко снимки - с ръцете на селяка, с окото на животното, с кората на дървото, с дрехите на детето? Не, че липсват такива кадри /добри/, но те са доста малко. С натрупването на хубави иначе, но повтарящи се идеино снимки се получава т.н. народному от нас синдром "японски турист".
От друга страна, преодоляната техническа бариера представя пред зрителя и авторите нови трудности и изисквания - сам да отсее и намери в прекрасните багри, къде освен това има някаква вложена по-дълбока идея. Преди това беше по-лесно - ако правиш хубави и големи снимки, то ти задължително си минал през трудната школофка на класическата фотография, и щом си продължил да го правиш - значи можеш.
И сега малко разсъждения върху друг аспект. Всяка добра снимка е ценна, поне за автора си. Той е бил там, потрудил се е. Съпреживял е момента, събитието. Сега добрият фотограф пак е на почит, търси се, има работа, упражнява си уменията. Търси, намира.Какво ще стане в бъдеще? Фотошопа ХХХ версия, /като олицетворение на машината/, ще обработва база стотици милиони снимки.В него ще са заложени стотици милиони сюжети, съобразени с психиката ни, с духа на различни времена и народи, с модата ако щете. Тои ще може да направи оригинален шедьовър дори без базисна снимка /да ме прощават майсторите на ФШ, ама ще изглеждат като момченца пред това/. Тои ще разполага с данните реално време от милиони ВВВ камери, снимащи милиони точки по света /независимо от резолюциите им, просто като идея/. Фотографа ще влага в снимката само скелета на идеята си за нея, всичко останало ще му предложи, и ще му изпълни програмата. Няма ли това да бъде краят на фотографа.
Сега в шахмата има конфузна ситуация - до скоро огромния опит и познания и оригиналните творчески търсения правеха човека световен шампион. След всяка негова партия /на ЧОВЕКА/, резултатите се базираха, и анализираха от компютъра. Не остана 1 партия на високо ниво неанализирана. Вече за компютъра е лесно да се справи със всеки шахматист, колкото и талантлив да е той. Не е ли това края? Не навлизаме ли, като бай Ганьо в дверите на друга цивилизация, неразсъдлива, но съвършена?
Сега войника не може да види погледа на жертвата, и може да натиска копчетата като на пиано.
Любен Дилов преди 20-ина години беше написал една книжка...спомням си, че имаше подзаглавие "Из разказите на моя компютър". Накратко. От профсъюза им раздали по един говорещ супер бърз ПС, дето им анализирал творчеството, и вече може да му нахвърли с 20 думи скелета на сюжета...и след минути принтера му бълва доста съвършенния разказ.
Разказвам всичко това, без да заемам страна...но споделям някои опасения. Аз също в снимките си прилагам каквото мога от новите плугини и често ме мързи да нося на терена филтри, които ги има и в програмата /пък откакто ги има в програмата...в магазина напук учудващо стъклените започнали да струват майка си и баща си!!!/, но незнам дали е добре. Ползвам компютъра и за писане, и за шах...ама ми поомръзна. Предпочитам да направя партия вече със жив човек само, колкото и да е по-бавнонапредващо.
Ще са ми интересни и вашите мнения.

Отговори на това съобщение
 Re: За "другата" цифрова фотография.
Автор: emmmo   
Дата:   22-04-04 12:56

Тези въпроси си е задавал всеки един от нас. За съжаление, струва ми се, че процесът е неуправляем и от нас не зависи нищо. Остава като овце да тичаме след технологиите, за да не изпаднем от борда.
Имаше една хубава мисъл:
"Ако се оставиш на съдбата - тя те води. Ако и се съпротивляваш - тя те влачи!"
[smilie2] [smilie2] [smilie2]

Дата:   22-04-04 12:59

Така е, разбира се. Въпроса е, дали на всички ни харесва..и дали бързия напредък винаги е положителен.

Дата:   22-04-04 13:15

Мен лично не ми харесва особено. И бързият напредък не е положителен. Точно обратното.
Стара истина е, че технологичното развитие изпреварва духовното.
Затова всичко ще става все по-лесно и все по-повърхностно.
Може да съм черноглед, но така виждам нещата. Нали знаеш оня виц за песимиста и оптимиста. Песимистът викал: "По-зле не може да стане!", а оптимистът викал: "Може! Може!"
[smile]

Автор: markishky   
Дата:   22-04-04 13:25

"...в дверите на друга цивилизация, неразсъдлива, но съвършена?" Aми точно там е лошото, че не всичко съвършено е разсъдливо или като че ли по-уместно казано - човечно! Незнам защо си мисля, че един /съвсем хипотетично/ свръхсъвършен човек, в какъвто и да е смисъл, просто не би бил човек. Изкуството е наш продукт, при това предназначен също за нас, т.е. то е отражение на вътрешната ни същност и ако то стане така "автоматизрано" и "съвършено", значи нещо със самите нас не е наред! Нещо губим или дори вече напълно сме изгубили! Организацията в един мравуняк или кошер е твърде съвършена, но аз поне не бих искал да съм безлична мравка или пчела в съвременен вариант - управляван от машини, творейки с помощта на машини и възприемайки изкуството пак чрез машини... което между другото отдавна е факт!

Автор: J0R0   
Дата:   22-04-04 13:37

Споко, няма да стане така. Това са сюжети от фантастиката, реалността е съвсем друга.
Музиката, като по-бързо развиваща се мина вече по тоя път.
Към средата на 80-те, когато Жан Мишел Жаер и Вангелис бяха в апогея си, меломаните си задаваха същите въпроси.
Това обаче се оказа доста стерилна музика и няколко години по-късно тенденцията беше точно обратната - UNPLUGED. Всеки който се мисли за музикант да покаже на живо и без електроника какво може.
В крайна сметка нещата си дойдоха на мястото и хората днес предпочитат музиката, в която преобладават акустичните елементи.

Вероятно и визуалните изкуства ще извървят същия път.

Автор: Ivan_A   
Дата:   22-04-04 13:55

"...а върху самата последваща цифрова обработка на кадъра, нейните възможни и допустими граници..." - "Много неща от архива му, ... , вече оживяват..." - та това не е ли достатъчно ценно?!
Убеден съм, че всичко ново /в областта на фотографията/ е за добро!
Та тя е толкова по-достъпна сега!
Достатъчно е да имаш ВИЖДАНЕ!
Няма я тази граница от трудно и бавно усвоими знания и умения - т.е. има предпоставки за повече добри неща.
Дали тези предпоставки ще се реализират в "шедьоври" - зависи, както винаги, от този зад камерата.
И както винаги е било, от многото снимащи, единици ще са най-добрите.
Това не пречи да изпитваме удоволствие от самия процес - това също не е ли достатъчно?!

Дата:   22-04-04 14:33

И Иван е прав!
Ами сега!?
Остава само да кажа: "По-горе билото, майстори!"
[smilie24]

Re: За
Дата:   22-04-04 14:46

То е ясно, че мненията ще са разни..но ме учудва, че по-младите в случая са по-консервативни, а по-старите по-големи оптимисти https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley25.gif
Процесът има и хубави и лоши страни...или само хубави, а Иване? Ако въобще се състои в този вид. Бъдещето ще покаже.
Жоро е либерален във форума, но за да стане това /като в музиката/, може само ако има някаква явна или скрита цензура https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley25.gif , или да се снима само на пленери, и първичните изображения да се дават за оценяване.:)..шегувам се. Явно автоцензурата на зрителя/клиента ще определи пътя.
Все пак два негативни аспекта още. Снимка със супер небе, ситуация рядка...диапозитив. Автора се стреми да го остави автентично, без много да го пипа. Зрителят казва - много шоп много чудо тука бре /защото не знае дали е истинско/..а и кое е истинско и кое не? Худ. ф-я открай време предлага и неистинското, то повече се харчи, защото е по-необикновено..
И друг пример - какво ли ще стане с различните фотоматериали и фотографите, дето ги ползват? Няма да има откъде да си ги купят,/дано не съм прав/ пък ако снимат цифрово, някои друг ще трябва да им ги обработва, и може би по неговия вкус.

Публикацията е редактирана (22-04-04 15:01)

Дата:   22-04-04 14:57

Mobby, за мен повечето са хубави!
Най-лошото е цената на добра камера+сносен компютър - у нас за по-младите все още е висока!
Но и преди години добрите камери бяха МНОГО скъпи за по-младите.
Дали има други лоши страни? Сигурно има, но не считам, че за сериозно занимаващия се са важни.
За теб, например, кое е толкова лошо - конкретно, а не по принцип?

Дата:   22-04-04 15:00

Защо? В музиката да не важи само за концерти това правило?
Просто хората се насищат на съвършенство и търсят нещо по-човешко като усещане.
На мен ас ми противни парчета с автоматични барабани иманно поради тая причина, че са съвършено точни.
Един барабанист забързва и забавя ритъма според настроението си и неговото настроение се превръща в настроение на песента и то може да бъде усетено от слушателите.

Виж какво прави младото поколение, Авел снима с пинхолки, копира по класически технологии и въпреки това резултатът е много добър. Точно защото изображението му няма нищо общо с това от цифраците.

Дата:   22-04-04 15:15

JORO, мислиш ли, че Aвел с цифра няма да прави добри неща!?
Ако поиска?
С каквото и да е - той го може!
Дарба!
Други - с каквото и да е, по-малко можем.
Дарба!

Дата:   22-04-04 15:32

Ivan_A
Всичко се унифицира, глобализира. За големите камери и хубави обективи няма матрици, пък и да пригодиш нещо..един Зонар по друг начин рисува върху матрицата, няма тази дълбочина и почерк, като при филма.
В друг постинг питах Жоро, какво портретно като оптика се предлага за неговата Сигма.
Също прав си, че техниката става скъпа и недостъпна, и лишава доста фотографи от възможности. Освен това е трудно да я поддържаш по села и паланки, без ток и записвачка.
Добрия фотограф обикновено не е добрия оператор на ФШ. Процеса става колективен, поне в бизнеса...а резултата пазарен продукт, а не творчески. Едни правят снимки на терен, други ги обработват в студио...накрая автора си търси ще си познае ли снимката, първообраза.
Погледни една семейна снимка отпреди години - може да е една, но е докарана. Сега повечето хора, с достъпността на разните апарати дори една снимка, от стотиците снимки от сватбата си не могат да покажат.
Лъскави и прелъскави изображения ни заобикалят, реални и нереални, измества се нашата представа за някои изображения, хубавото минава между кича. Има хора, които не знаят дали един пейзаж е истинси или не, защото не им се е случило въобще да излезнат от дома си до това място, а представата им за него е формирана от такива изображения.
От друга страна, без обработка е почти невъзможно да заснемеш такова място /пирамидите например/, защото то не изглежда като на постера, а хиляди тълпи на групи го обхождат.

Автор: XIZOR   
Дата:   22-04-04 15:35

Ivan_A, "Други - с каквото и да е, по-малко можем."

Ne znam, dali imash predvid sebe si s tova izre4enie.
Ne se 4etkam ili maznya!
Snımkata tı ORISIA tolkova mnog me vpe4atlıö 4e dano ne se surdıh sı ya napravıh desktop ıtem ılı kak beshe tam. Abe kato si pusna komputara neya gledam. Danoi nyamash nishto protiv.(tazi snimka za men e sudurja vsi4ko....da sum maximalist..po4ti vsi4ko)

Tozi POSTING me kara da se zamislya (ne 4e ne sum si mislil za tova MoBBY) poneje az sum ot mladite (ne znam ve4e mlad li sum 30 g.) i golyamo jelanie da dam nyakakvo mnenie, no shte omolya za turpenie , 4e nezavisimo ot tova, 4e rabotata mi e svurzana s pisana na kumputar,za tova koeto e si pisal MOBBY mi trybva bial list i himikal.

Дата:   22-04-04 15:48

Моби Дик, виж тук:
https://photo-forum.net/index.php?TEMPLATE=test
има почти всички обективи на Сигма (и не само)
Умножавай по 1.7 и гледай дали става за портретен.

Дата:   22-04-04 15:59

Кефят ме разсъжденията на Моби Дик. И аз си мисля подобни неща, само че ме мързи да ги напиша.

Брей...
Автор: GenaDP   
Дата:   22-04-04 16:03

Ченгето пак изпълзя от леговището с познатия рефрен "от Лайка, Цайс и филма по-велико нема"...

Еми като не ти харесват новите тенденции, снимай си с кутия от обувки - зер някой ще ти пречи? Ко си се завайкал?

Дата:   22-04-04 16:10

XIZOR, естествено, че имам себе си предвид!
Тази снимка е правена почти нашега - с Olympus XA-филмова, миниатюрна добра камера.

Моби, прав си, но само по принцип!
Конкретно за теб те попитах - нещо да ти пречи в момента да снимаш с ПЪРВОКЛАСНА филмова камера - всякакъв формат! На смешни цени са в момента! Всеки бивш по-богат любител "бяга" към цифрата и разпродава.
Ето, дори това е + за "традиционалистите"/не влагам лош смисъл/.
Снимаш на негатив, сканираш - къде е лошото?
Липсата на тъмнина, влага и "чудото, когато изображението се появява от НИЩОТО върху белия лист"?
Дори носталгия не изпитвам към това време!

Дата:   22-04-04 16:26

Иване, за конкретните неща си прав.
Но мен ми харесва това, че Моби Дик гледа на целия процес, който тече в момента, по-отвисоко, опитва се да обобщи и да открие закономерностите и най-важното - какво се случва на човека и на изкуството от цялата тая работа.
И неговите разсъждения не се отнасят всъщност само за фотографията. Те са общовалидни и отразяват целия ни начин на живот.

Дата:   22-04-04 17:26

emmmo , да, точно така. Процеса е глобален, във всички сфери в които някои от нас се интересува и надзърта /поглежда/:)

конкретно:
Ivan_A , да, прав си. В личен план това ми е много добре. Нямам проблеми с новата фотография, с филмовата още по-лесно..всеки разпродава, направил съм си и лична колекция. Дори много познати фотографи са ми дали филмите си из фризерите, като са минали на цифрово. Ситуацията е супер в личен план..всеки си продава Канона,Екзактата,Пентакона и хваща НП и се кефи на безплатните снимки.
Отдавна снимам и на среден формат, но като младеж беше трудно - един Велтафлекс..ОРВО ЧБ/КОЛОР/ХРОМ, Пентакона когато се добера до него в школото, и това беше средния формат.
Сега освен в лабораторията, снимките правя и през компютъра, скенера, принтера. Познавам колеги, които са очаровани от този процес, и от факта, че нито мъкнат техника, нито висят в лабораторията. Прагматизъм, занаят, и аз там правя което е по угодно и удобно...но..
аз съм консервативен човек..и не отхвърлям доброто старо, преди да има по-добра аналогия. Когато снимам за удоволствие, ползвам всичко, което ми е угодно за целта.
Това конкретно в личен аспект..значи трябва да съм доволен? Но аз горе не говорех в личен аспект.
Иване, и ти снимаш с Д10, но не си зарязал филма, нито широкия нито лайката. Може би и само поради факта, че отде ще намериш нещо свръхшироко за цифровия? Виждаш, че още не му е дошло времето да хвърляме старите апарати:))
Но филм или матрица - без значение. Идеята ми беше да обсъдим аспектите и бъдещето на цифровата обработка в худ.фотография...това, което показваме във форумите и изложбите.
За нея в професионален аспект отговор имам ясен - тя има ограничено място.

Автор: junior   
Дата:   22-04-04 19:12

Моби (и емммо) днес вие описахте (може би без да знаете) т. нар. "Мокийски порочен кръг". Това е зависимост произлизаща от закона на Муур и се свързва с факта, че всяко следващо поколение компютърни потребители има все по-повърхностни компютърни знания и умения...

Аз съм склонен да се съглася...

Re: За
Автор: kaschiyski   
Дата:   22-04-04 20:09

Cifrovata fotografia i konvencionalnata shte si varvqt zaedno oshte dulgo vreme, dokato se poqvi neshto treto koeto shte se prisaedeni[smile] .Cifrovata fotografia vnasq izkluchitelen konfort pri horata koito se snimat po sedenkite. Konvencionalnata shte bude vishia pilotaj, vse pak horata sa anologovo ustroeni sushtestva i analogovoto useshtane im e po blizko.
Az vse pak mislq che nqma mnogo razlika v nachina na obrabotka na izobrajeniata, v kraina smetka istinskata snimka e na hartia, drugoto e demo ili kartinka

Osven analogiata s muzikata shte dobavq i "cifrofite" chasovnici, golqm hit otchitat se tochno, koi normalen chovek v dneshni vremena nosi cifrov chasovnik. Mnogo po trudno e da mu se otchita vremeto

Oshte edin primer: Az ucha elektronika i ednoto uprajnenie go pravq s komputer posle na drugoto pravq shushtite neshta samo che s konvencionalni sredstva.

primeri mnogo, budeshteto shte pokaje

Публикацията е редактирана (22-04-04 20:46)

Дата:   22-04-04 21:12

"... бъдещето на цифровата обработка в худ.фотография"..." "За нея в професионален аспект отговор имам ясен - тя има ограничено място."
Моби, сигурно прекалено ограничено възприемам темата, но АБСОЛюТНО НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН!
Убеден съм, че точно в худ.фотография и е мястото!
Дотолкова не съм стгласен с теб, че предполагам, че нещо не съм разбрал, макар,че няколко пъти прочетох мнението ти.
Спирам.

Дата:   22-04-04 21:51

Двете изречения са за различни неща. В худ.фотография и е мястото на обработката,на мен тя в момента ми е само хоби. Второто изречение е за научната фотография, където работя, се работи само с оригинал, рядко се изисква или налага обработка а и тя не е с цел покриване на естетически критерии, а чисто фотографска визуализация и повече информативност ,яснота , специални техники. Снимката е документ, метод на изследване. Филма е все още по-верния приемник.Фотографията е доста по-широка сфера от арта.

Дата:   22-04-04 22:24

Така съм съгласен![beer]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна