Автор: bs6247
Дата: 23-04-05 20:36
Георги ,
ами аз от много години снимам с такъв филтър. Също така от много години използвам очила "Полароид ".
С просто (емпирично) наблюдение съм забелязъл , че ефекта и при фото-филтрите и при очилата е един и същ.
Дълго време си живеех с това убеждение , но след като отворих подадените линкове от теб - взех да се замислям....
....изчитайки внимателно всички формули - постепенно изпаднах в дълбоко разочарование от своето невежество и ме налегнаха тежки въпроси за заблудите с които преминава и без-това не-празничния ми живот.
Само , че - за разлика от теб - аз ще се опитам да ти обясня от къде идват моите заблуждения:
Относно :"очилата полароид са със същия филтър?
не само че не е филтър, но не е и същия."
ето първото обяснение което ми попадна :
http://www.polaroid-bg.com/
Обърни внимание на схемата ,показваща "многослойната технология на лещата "Полароид".
ето какво пише :
многослойна технология на лещите Полароид - продукти със запазена търговска марка
1. Високо резултатен поляризиращ филтър
2. UV филтри, блокиращи 100% вредните UV лъчи до 400 нанометра
3. Подържащи лещи за сигурност и стабилност
4. Уникален защитен слой
Точка 1 е "нашата точка".
Това за очилата.
А относно разликата м/у линеар. и циркулар. пола освен " " можеше да потърсиш и някаква информация - и да я споделиш със "живеещите в заблуда".
Аз споделих моята информация . Потвърждение можеш да намериш и в този пост #26 от посочената от ПоларБеар дискусия.
а именно :"Видове филтри: линеарни -- по-простития тип. Проблемът с този тип филтри е, че крайният резултат зад филтъра е пак поляризирана светлина (да си спомним, че филтърът премахна останалата светлина) -това създава проблеми с модерните измервателни системи за яркост (exposure meter) и автоматичния фокус в TTL камери (напр. SLR тип) -- които от своя стана са базирани на "beam splitting", което пък се прави с помощта на разделяне на светлината с различна поляризация.
циркулярни: направени са от линеарен филтър зад който стои допълнителна "quarter-wave scrambler plate", която пък "разсейва" светлинната ориентация наново и я прави що-годе равномерно случайна -- това решава проблемите между линеарния поляризатор и beam split-ерите.
"
Може разбира се и да питаш някой....
Интересно - сега като преглеждах нагоре темата попаднах и на по-ранния ти пост където споделяш:
Разбира се не съм чел и грам по въпроса, и е възможно да говоря глупости. Важното е за мен, че си намирам ефекта и си го ползвам доста често този филтър.
.....ами няма какво да кажа и аз освен : ![[smilie11]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie11.gif)
|
|