Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Pentina помощ
Автор: lamerz   
Дата:   16-04-05 16:35

Здравейте, попадна ми един фотоапарат Pentina (http://www.praktica-collector.de/114a_Pentina.htm)

Поразгледах го, сложиш му един филм Фуджи ИСО 100, отидох в Борисовата градина да поснимам, после във фотото до нас да ми проявят филма и индекс принт да направят и видях, че нищо не е станало.

Когато снимах гледах светломера да е "доволен", не съм правил някакви снимки на тъмно или на много светлина, така че би трябвало да са наред.
На самия филм като че ли няма нищо, тук-там някакво петно или нещо такова, няма и следа от силует и т.н.
Преди да снимам няколко дни го разглеждаш, свалих му обектива, избърсах го, някой има ли идея защо стана така ?
И повече ме интересува дали има къде да го занеса да видят какво му има ?
Някой да е запознат какво може да трябва да м у се почисти или от какво може да е станало така ?
Към апарата не са се отнасяли лошо (на дядо ми е, лека му пръст), така че ми се иска да разбера дали може да снима отново.

Благодаря предварително, ще се радвам на всякакви мнения :)

Публикацията е редактирана (16-04-05 16:40)

Отговори на това съобщение
 Re: Pentina помощ
Дата:   16-04-05 16:39

Сега се сетих нещо, единственото нещо, което не разбрах по апарата беше отдолу една врътка, в интернет пишеше, че е Film Reminder Dial и се оказа, че това е за черно-бяло или цветно.

Нарисувано е "черна точка"-надпис Color-"бяла точка", вижда се на линка горе на последната снимка.
Аз го сложих на черната точка, но ме съмнява това да е причината ?
Не ми се хаби още един филм, заради това няма да пробвам преди вашите мнения :)
Благодаря отново.

Автор: 6tuka   
Дата:   16-04-05 16:48

Сигурен ли си че филмът в апарата се движеше?Транспортът наред ли е?Правилно ли си заредил филма?Моделът не ми е познат,но това се сещам в момента.За това с точката при цветно и ч/б снимане за първи път го чувам и незнам дали е може да е причина.
И още нещо,не е необходимо да хабиш цял филм за проби-можеш да снимаш 4-5 кадъра и да си ги отрежеш и да проявиш само тях,ако незнаеш как да го направиш,във всяко ателие биха ти помогнали и отрязали всместо теб стига да ги помолиш.[smilie7]

Автор: explorer   
Дата:   16-04-05 16:53

Този "reminder" е само за да помниш какъв филм си сложил в апарата, няма никакъв ефект върху снимането.

Затвора работи ли? Пробвай на В скорост затвора трябва да остава отворен докато държиш спусъка натиснат, виж после и на другите скорости как реагира.

Автор: nemchev   
Дата:   16-04-05 17:06

тва за черно-бяло или цветно......без коментар.....аз лично не сам виждал толко умно фотощрачке да ги различава тея неща
ако филма ти е абсулютно светъл значи си проявил чисто нова лента(което е кофти работа)а ако е тъмен и има некакви петна ...значи си го осветил по някакъв начин(което пак е кофти)провери си пак транспрта...може със стара лента на отворен капак....или както ти казаха по-горе...виж си пердето(или ламелите?) и провери как ти се затваря капака....тва от мен[smilie24]

Дата:   16-04-05 17:20

Благодаря за светкавичните отговори :)
За затвора да кажа, че нещо ми се вижда неработещо сега като погледнах.

Аз гледах в книжката на National Geographic как би трябвало да работи това, но там набързо са казали, но по моята логика май нещо не работи като хората.
Махнах задния капак и отпред обектива за да мога да гледам кога огледалото е горе и кога горе от всички страни.

Значи принципно огледалото си е горе (в книгата това е наречено "отворен затвор"), когато "издърпам" лостчето за презареждане огледалото слиза долу (виждам през визьора) и когато щракна пак си се качва горе и си седи там.

Това ми е малко странно, не трябва ли да е наопаки - постоянно да си е затворено, а само като щракна да седи съответното време отворен ?
На B нищо не става.
Като го наглася на по-малко секдуни чувам нещо като таймерче, но това нищо не променя - веднага щом натисна копчето затвора се отваря, аз спирам да виждам и явно това си осветява филма постоянно до следващото презареждане (или както се казва на издърпването на лостчето) ;)
Май нещата вървят на обратно в апарата ?

Дата:   16-04-05 17:31

Не е наобратно, при такъв тип апарати огледалото не се връща автоматично - т.е. би трябвало да виждаш във визьора само когато апарата е зареден.

Абе тъп въпрос, ама ти като изснима филма и после го пренави да го върнеш в касетата, усещаше ли се да има филм докато пренавиваше? Да не би нещо филма да не си поставил като хората?

Дата:   16-04-05 17:56

огледалото си стои нагоре ама пердето се затваря когато му е времето.пробвай го на В и виж дали реаргира.може да пробваш и на по малки скорости дето може да ги засечеш де.абе пробвай смело[smilie24]

Дата:   16-04-05 18:04

при него не е перде, затвора е диафрагмен (leaf shutter).

Дата:   16-04-05 18:05

упсс[smilie19]

Дата:   16-04-05 18:12

Здравейте пак :)
Да, усещаше се лентата, пък и когато я поставях изхабих 2-3 пози за да видя, че се движи правилно като дърпам лостчето.
На самия филм (24 пози) първите 3-4 (които ги осветих при слагането) са много тъмни, след това следват светли, по-тъмни и т.н. пози, като повечето имат някакви мънички петна тук-там, а една снимка (правих я през нощта на най-широка бленда и 1 сек скорост) е излезнало някакво странно, все едно се е разтекло нещо, ако мога така да се изразя (снимката имаше доста светлини, снимах от балкона блоковете наоколо).
Всички други снимки си имат мънички петна, но нищо по което да се познае кое какво е.

Да питам и аз един глупав въпрос, понеже не мога да намеря информация.
Щом затвора седи постоянно отворен (огледалото горе), освен, когато е зареден за снимка, тогава не попада ли постоянно светлината на филма, или работи по друг начин ?

Дата:   16-04-05 18:28

Затвора и огледалото се две отделни неща. Затвора си стои постоянно затворен, отваря се само в момента на снимката.

Нощна снимка на 1 сек. няма да стане, и ако си мърдал, нищо чудно да се е размазала някоя светлина. Нощните снимки се правят на статив и с по-дълги скорости - все пак зависи колко светлини има де. А така, ориентировъчно, да си спомняш на какви бленди и скорости си снимал през деня? Макар че все нещо би трябвало да излезе.

Дата:   16-04-05 18:59

Да, записвах си за всяка снимка на каква бленда/скорост е, сега ще ти ги напиша.
А за затвор-огледало ме обърква нещо.
Значи аз отварям апарата отзад и си поставям окото където трябва да е лентата.
Като седя така виждам през обектива постоянно.
Когато издърпам лостчето (заредя) не се вижда - спуснало се е огледалото, когато натисна копчето пак виждам през обектива (вижда се светлината).
Не трябва ли да не я виждам тази светлина (все пак окото ми е на мястото на лентата) ?

Ето ги стойностите :
Правени са снимките този вторник в Борисовата към 19:20, още беше светло, слънцето залязваше.

Снимах паметника два пъти :

Бленда 22, Скорост 1/60
Бленда 8, Скорост 1/500

После снимах куче с Бленда 5.6 и Скорост 1/500.

После дървета (изцяло жълти и бели): Бленда 16, Скорост 1/60

Момичето с мен на разни поляни:
Бленда 8
Скорост 1/60

Има тук още и накрая снимах петолъчката на паметника с Бленда 5.6 и Скорост 1/500 (бях с гръб към залязващото слънце).

При всичките снимки светломера показваше, че експозицията трябва да е перфектна.
Благодаря за съдействието :)

Дата:   16-04-05 19:00

За да е ясно колко светлина имаше - горе-долу колкото има и в момента навън. По това време се развиваше действието.

Дата:   16-04-05 20:06

еи...кат гледам съотношението бленда-скорост....маи от тва ще да е....аз поне така си мисля.бленда 22-скорост 1/60???при тая бленда трябвало да има яко слънце...а има ли такова скоростта отива към 1/500(примерно)има ли си светломер туй чудо?

Дата:   16-04-05 20:24

Значи аз отварям апарата отзад и си поставям окото където трябва да е лентата.
Като седя така виждам през обектива постоянно.

Хмм... това вече не е добре. Естествено, като гледаш отзад (т.е. окото ти да е на мястото на лентата), трябва да виждаш през обектива само когато натискаш спусъка - в момента на снимката, т.е. докато огледалото е вдигнато и затвора е отворен.

Т.е. излиза, че затвора е постоянно отворен - нещо може би е "залепнал" в отворено положение, клеясала смазка, знам ли. Затвора на този апарат трябва да е една кръгла диафрагма с листенца (подобна на блендата в обектива). Ще трябва да го занесеш на някой майстор да го погледне.

Дата:   16-04-05 20:29

И между другото, явно светломера също трябва да се калибрира, защото ако правилно си нагласил апарата на ISO 100 няма начин надвечер да ти дава такива стойности.

Дата:   16-04-05 20:30

nemchev - уж има, като го местя си сменя показанията, а като снимах го правих според това, което той ми показваше.

explorer - сигурно нещо такова е станало.
Къде трябва да е тази диафрагма горе-долу ?
Някъде към обектива може би ?
И да знаеш къде има такъв майстор на който мога да го занеса в София ?

Дата:   16-04-05 20:34

На линка който си дал, на предпоследната снимка се вижда затвора в затворено положение.

Майстор в София... някой друг може би ще каже, аз знам един, но имам един апарат в него от няколко месеца вече, и още не е намерил време да го погледне [smilie5]

Дата:   16-04-05 20:36

баш майстора[smilie19]

Дата:   16-04-05 20:41

Видях го :)
Слепнало се е, листенцата си личат, но си седят вътре и не се показват.
Ще търся майстор тогава, че не искам само да го отварям (изкушавам се, ама няма нужда ;))

Ще питам пак тук, дано някой прочете, пък ако не ще пусна друга тема утре, примерно :

Някой да знае майстор в София на който мога да занеса апарата ? :)

Благодаря много за мненията на explorer, nemchev и 6tuka !

Дата:   16-04-05 20:43

няма защо.ама за майстор.....не знам за такива...[shtrak]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   16-04-05 20:58

Наско на Дондуков 18 !!! Още в понеделник му го занеси.

Дата:   16-04-05 23:27

Благодаря, ще отида при Наско в понеделник :)

първа  назад  1     всички  напред  последна