Автор: kirilius
Дата: 13-04-05 18:55
... колко сложно звучи само...
Въпросът ми е следния:
Имаме си една картинка, съвсем топла, таман излязла от апарата. За да стане за гледане, обиkновено се налагат някои малки корекции: махане на шум, Levels, Brightness, Saturation, Color balance, Unsharp Mask, Crop/Resize, ...
Понякога се налага и нещо по-сложно, като корекция върху даден selection само, наслагване на различни ефекти/корекции чрез layers, правне на монохромно изображение (по един от многото начини), blending и др.
Може ли някой, дето разбира повече, да сподели малко опит за последователността на гореизброените операции.
Сама по себе си всяка операция ми е ясна. Това, за което не съм намерил инфо по книжките е какво става, ако разбъркаме последователността им. Например какви отрицателни/положителни последствия може да има прилагането на Saturation преди Color balance или обратното.
Ето редът, в който обикновено аз си обработвам снимките:
1) Махане на шум (с Neat Image, Noise Ninja или нещо подобно) - рядко ми се налага
2) Levels (Auto или ръчно)
3) Lightness (gamma)
4) (2) и (3) обикновено са достатъчни да заменят brightness & contrast, слагам ги за пълнота само
5) Saturation
6) Color balance - рядко ми се налага след до сега изброените операции
7) Почистване на боклуци с Clone tool
8) Локални корекции със Selections
8) Локални корекции с Layers
9) Някакви други ефекти - нямам вкус към тях
10) Unsharp mask
11) Resize
12) Пак Unsharp mask
Може ли да се подобри качеството на крайната картинка чрез разместване на горните?
https://photo-forum.net/joro/emoticons/EmoticonWall.gif
Публикацията е редактирана (13-04-05 18:58)
|
|