Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Monitor calibration?
Автор: GenaDP   
Дата:   31-03-04 02:14

Нкой знае ли как върви тая услуга (ако изобщо се предлага), и някой ползвал ли е специализиран пакет (hardware+soft) за целта, или всички тук присъстващи жулят с Adobe Gamma?

Ако някой има лични наблюдения за качествата на даден продукт - да каже. Майор Деянов - да мълчи! (вече видяхме колко разбира от цветове)

Отговори на това съобщение
 Re: Monitor calibration?
Автор: junior   
Дата:   31-03-04 03:18

Гена, Пинко ми спомена за Apple Center и някакви $25... това знам аз..
(иначе и аз жуля Адобето)

Не бре...
Дата:   31-03-04 03:26

...това Епъл ще да е за Епъли най-вероятно, а аз съм на РС.

Но не става дума за чисто софтуерни решения, а за нещо, дет въри комплект с колориметър или спектрофотометър. Каня се да пазаря, ама не знам дали мога да изкарам някой лев с калибриране - та оттам и ще си направя хесапа кво да зема.

Дата:   31-03-04 04:57

Абе да ти кажа май става дума за секакви монитори щото и аз съм на писи... "идват у вас" казва " и с колорметър и спец. софтуер го правят"

Автор: asahi   
Дата:   31-03-04 09:06

Прав е младшия. АppleCenter в Бг са представители на GretagMacbeth. Продават техни продукти и извършват услуги с тях. Миналото лято калибриране на монитор беше 25 евро, на скенер - 35.
http://www.applecenter.net
Ще кихаш, Генаааа!

Що на тях бре?
Дата:   31-03-04 10:26

Аз да не съм гърбав - не мога ли да си купя Eye-One, че на тях ще плащам? После ще си крадна и софт за неколко К$ - и кой кат мен? :)

Дата:   31-03-04 10:36

Ми можеш да си купиш, не си гърбав. За една-две калибрации не си заслужава, иначе трябва да почваш да печелиш от услугата. Ще станеш специалист по color managment, после ще станеш специалист по директно убеждаване на клиенти "що им трябва калибрация и що струва толкова и що не могат сами да се задоволят и че това им върши работа", най-накрая ще станеш психоаналитик. Абе може и да не е този сценария, ама тези , дето се занимават с това минават по този път. Такива ми ти работи.

Хе-хе...
Дата:   31-03-04 10:44

Колориметъра, барабар със софтуерче некакво - чини към $250. Това са 10 калибрации по техни цени... Е, все ще намеря няколко души, дето знаят за кво иде реч, и ще платят някой лев за услугата. Не ща да печеля от това, а просто да ми излезе без пари...

Автор: milen   
Дата:   31-03-04 12:06

po moi spomeni 1000$ za nai eftiniq calibrator za monitori. nie polzvame gretag

Чак пък толкоз...
Автор: markishky   
Дата:   31-03-04 13:11

И като се калибрира така един монитор с тия скъпи техники и чалъми, колко време стои така добре калибриран?

Дата:   31-03-04 13:15

Според монитора. Ако се е "улегнал" държи много. Ей го на - Пинко има един златен ветеран, няма да мръдне с години.
Ако имаш коректен профил с помощта на настройките от монитора можеш да компенсираш донякъде изместването на яркостно/цветовите показатели. Приблизително, де.

Автор: pinko   
Дата:   31-03-04 13:28

Така си е, Асахи, откакто ме уреди с това 20" ЕЙЗО, друга марка монитори не ща и на снимка да погледна, УБИЕЦ е, особенно като се има предвид при какви условия работи(трамваите, знаеш)[smilie11]

Я изрови от твоите хора още едно Ейзо, ама 17" флат, ~50-70$, трябва ми за лаптопа, да си го включвам в Кокаляне, че Мариана писка, не можела на лаптопа да работи.

Дали ще може да се свърже едно добро Ейзо с лаптопа???

Дата:   31-03-04 13:36

То си е късмет бе, Пинко. Само трябва да знаеш кога да се възползваш. Тези "мои" хора се изнесоха незнайно къде. Сега имам други контакти, понякога излизат и по-екзотични работи. ИБМ и Компаг обаче преобладават. Ще ти се обадя ако падне нещо.
На лаптоп е кофти да се гледат картинки. Доп. монитор ще свърши работа. Важна е и видеокартата - доколко вярно ще предава цвета. Нали ги знаеш в лаптопите какви редки чудеса слагат. Моят уж Р4 на 1.8Ghz пък се замисля над очевдидни дреболиики.

Не позна.
Дата:   31-03-04 13:40

Точно на GretagMacbeth - EyeOne, само за монитори, чини към 250 зелени пари.

Маркишки, препоръчва се по 1 калибриране на 10-ина дни. Друг е въпроса колко ще избягат цветовете за това време... Теоретично, след калибровка мониторът запазва точността си няколко часа :)

Автор: pinko   
Дата:   31-03-04 13:43

Хубу...
Той и моя е 1,8 Селерон и се влачеше яко, ама му ръгнах още 256мб Рам и се поразбърза забележимо, все пак 512 Рам не е малко(за лаптоп де)

Мда, но ТФТ картинки не могат да се правят, освен ако не работиш само по данните от фотошопа, ама е бавно.

Видеокартата е някаква Радеон графикс[smilie11]

Дата:   31-03-04 13:51

видео картите Радеон са добри... аз само такива купувам...

Дата:   31-03-04 14:10

Добри са, ама мобилните нещо не се държат като "големите". Аз съм с мобилен радеон и не съм баш доволен.

Автор: Ники   
Дата:   31-03-04 15:24

На едни клиенти (предпечатна подготовка) им викахме от Епъл Център да им направят калибрацията и после си направиха тестове за резултата - според тях с профила на Adobe Gamma излизат по-верни цветовете, отколкото с профила, който им направиха. Критерият е офсетов печат, колко близо до изображението на екрана може да изглежда. (Качествен печат, директно експониране на плака, чисто нова машина, дигитален контрол на мастилото от файла за печат, профили за цветоотделката и компенсации - за конкретната машина). При работа с Adobe Gamma профила съвпада учудващо точно. Разликата с направения с Gretag профил е минимална в интерес на истината, но все пак не е в негова полза.

Странно...
Дата:   31-03-04 15:43

Да не е монитора нещо сговнен? Обикновено при кучи марки се появяват подобни проблеми...

Дата:   31-03-04 18:17

re: Ники
Калибрацията се започва от монитора, за да виждаш правилно цветовете и да си изразяваш творческите (дизайнерските) виждания. След това се калибрират входните устройства, ако имаш такива. Най-накрая се калибрират изходните - принтер, експонатор и каквото там печата. И най-яката CTP с най-добрите мастила и машини няма да ти гарантира точен резултат. За това на тези процеси се гледа всеобхватно, а не на ниво отделен компонент (device). Само един поглед върху калибрационните криви ще ти даде ясен отговор, че с плъзгачи и потенциометри точно цветопредаване не се постига.

Е де...
Дата:   31-03-04 21:48

Ако пуснеш 100% magenta, а тя на монитора излезе зелена - кой е виновен? :)

Има монитори, които посмъртно не могат да се калибрират като хората, с тях някои калибриращи пакети имат проблеми...

Дата:   01-04-04 19:04

asahi: понеже с това се занимавам, ще си позволя мъничко да те коригирам. За да имаш верен цвят на изхода трябва да ти е калибриран всеки елемент, разбира се, прав си.

Обаче всеки елемент се калибрира поотделно. Всъщност калибрирането на каквото-и-да-е представлява измерване на цветните му характеристики и преобразуването им в някаква стандартна цветна система, в която работим, ако щеш AdobeRGB, смешното sRGB, или каквото там използваш за работа. Т.е. цветният профил се изготвя за конкретния екземпляр от конкретното устройство в конкретния момент, както някой отбеляза. В един идеален свят, ако можеше да имаш точни профили на всичките си устройства, щеше да имаш 100% съответствие между кои да е 2, например между снимката и екрана, екрана и принтера, разпечатката на принтера и тази в печатницата. Това е невъзможно, защото различните системи на предаване на цветовете не позволяват 100% преминаване от една в друга. И така, човек прави каквото може. Ако екрана ти е боклук, няма как да разчиташ на него. Ако печаташ на кофти машина, няма да докара цветовете на принтера или екрана. В предпечатната подготовка има един принцип, "Garbage in - garbage out"

Та всъщност исках да възразя, че няма "правилно" настроен монитор. Нищо не ти пречи да си увеличиш от менюто червеното, да намалиш синьото и да го калибрираш така. Просто след калибрирането ще имаш един монитор, който прави "к'вото може". Те някои монитори са си така по рождение [smile]. И ако викнеш пичовете с Gretag те и него ще го измерят и ще ти направят професионално изчислен цветен профил. Което няма да го направи по-хубав. И това как ти е мониторът няма нищо общо с "творческите" ти виждания, освен ако те не са доста екстравагантни [smile].

Поправи ме, ако не си съгласен.

Публикацията е редактирана (01-04-04 19:13)

Дата:   01-04-04 19:05

а, и впрочем казаното се отнася в пълна степен и за мен [smile] Понеже напоследък работя на лаптоп, затова не смея да поствам снимки тук, не мога в момента да ги доведа в приличен вид.

Автор: ivo   
Дата:   02-04-04 08:33

Гена, фирма АДКОМ - София продават продукти на Pantone ColorVision. Аз купих преди половин година от там комплект за калибриране на монитори - хардуер и софтуер, и за принтери - хардуер и софтуер. Цялата джаджа е около 1000 евро. Само за монитори по памет е към 220-250 евро. Джаджата работи на CRT и LCD дисплеи. Тъй като калибрирах освен моите монитори и доста на познати, забелязах някои фундаментални проблеми с много от по-простите монитори (т.нар. бизнес клас) - за верен цвят не може да става и дума. За принтерите системата също е много интересна, user friendly. Към това цялото върви софтуер, който всъщност е скъпото нещо според мен, за създаване на ICC и ICM профили.
Към Маркишки - фирмата препоръчва калибриране на всеки 15 дни, все пак се касе за около 2 минути време на средно бърза система.

За Ivo
Дата:   02-04-04 10:28

Знам ги тея, ама продуктите на ColorVision нещо не се представят твърде успешно, затова съм си харесал нещо на Гретаг.

А от лайняв монитор ако можеше да се изкара истински цвят - кой щеше да си купува от скъпите? :)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна