Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Размисли за изкуството и халтурата
Автор: J0R0   
Дата:   19-03-04 13:44

Снощи към полунощ срещнах Авел на улицата. Приказвахме си. Показа ми нови снимки, които се надявам някога да видим тук. Уникални работи.
Снимал ги бил с кутия от сирене по метода pinhole. (За тези, които не знаят какво е - в кутията се пробива малка дупка, която изпълнява функциите на обектив. Колкото по-малка е дупката, толкова по-голяма е дълбочината на рязкост). В кутията на задната стена се закрепва фотохартия.
Гледах ги тия кадри и си викам - ей, това е, който си може, си може. Фотография наистина се прави с главата, а не апарата.

Някой снимат с кутия от сирене и правят изкуство, други с апарати за по над $ 1000 и правят халтура. В тая втората категория поставям най-напред себе си, да не се обиди пак някой.

И си викам, ебаси, за какво е цялата тая борба за мегапиксели, линии на мм., лазерни автофокуси, бързи обективи...

Разбира се с pinhole не можеш да снимаш футболен мач, но пък какво общо имат снимките на футболисти с изкуството.

Отговори на това съобщение
 Re: Размисли за изкуството и халтурата
Автор: markishky   
Дата:   19-03-04 13:48

Верно, изкуството във фотографията се прави с главата, но тя фотографията отдавна вече не е само изкуство! Превърнала се е в бизнес за едни, в средство за запазване на спомени за други, в помощно средство в занаята за трети и пр. и пр. Затуй е и борбата за мегапикселите, само лошото е, че тая борба като че ли някак приглушава стремежа ни да творим изкуство. Преди доста време някои в клуба /май още като бяхме в Дир-а/ беше казал, че понякога техниката кара фотографа да се суети около нея, а не да твори...

... та да си довърша. Направерте следния опит /който иска де/. Оставете скъпия апарат и вземете нещо, с което сте се учили на времето - ако ще и Смяна-8М да е! Някак си тръпката като че ли е по-различна! Всичко си правиш ти, решаваш сам, вместо "умната машинка" и тогава като че ли наистина си фотограф-творец!

Публикацията е редактирана (19-03-04 13:51)

Автор: Japanese   
Дата:   19-03-04 15:36

ami daite mu na Avel neshto skapo i ste vzeme oshte po hubavi neshta da pravi spored men ..techinkata razviva iraznite sredstva i tezi koito imat idei taka ili ianche ste gi osashtestviat tia samo moge da podpomogne no vse pak moge da napravi tezi idei po komunikativni bez znachenie dali e kutia ot sirene ili 2000$ obektiv ..[smilie7] photografia se pravi i s galavata i s aparata :)..aparata i kutiata za sirene sa sredsvoto koeto glavata e izmislila ..umna glava :)

Автор: dreamweaver   
Дата:   19-03-04 15:46

Хайде, започва се един дълъг топик, в който всеки говори и не чува, какво му казва другия.
Спомням си, в един подобен по-стар топик Марайчето каза нещо, и никой не й обърна внимание:
"Не прекарвайте през ушите онова, което влиза през очите".
-Защо да говорим за онова, което се вижда?
-Има ли значение с какво е снимано, като ми харесва?
-Занаят ли е или изкуство, и каква е разликата?
Това в кавичките е от Леонардо. Какво ще кажете за останалото?

Дата:   19-03-04 15:55

az vendag chuh za edna prekrasna gledka :).[smilie7] ...

Дата:   19-03-04 15:55

imash predvid neshto kato : "ne sta i da chuvam za tazi gadna snimka ..." [smilie7]

Автор: GuruMMX   
Дата:   19-03-04 16:40

he he [smilie25] [smilie7] [smilie25]

kojto ima kvo da jade i mu se zanimava s izkustvo snima art,
kojto njama kvo da jade snima halturki i posle misli za art....
he he

ta taka... :) [beer]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   19-03-04 17:58

излезе двойно..чети по-долу :(

"Фотография наистина се прави с главата, а не апарата. " - всичко се прави с глава на раменете..дори забиването във футбола:))...ако я има човек, ще направи карикатурка с въглен, стихче, проза..ако няма молив ще каже 2 думи, ще те погледне дори така...че да усетиш нещо, и че човека има глава на раменете.

Публикацията е редактирана (19-03-04 19:18)

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   19-03-04 18:58

Че халтурата ни залива, пречка се в кадъра, мимикрира, трансформира..това е така...но защо Жоро мислиш, че ако пробием по една тенекия и ще започнем да творим reality art..или защо мислиш, че не са го пробвали 100000 хора..след като не са постигнали нещо с мегапикселите...и въобще какво общо имат мегапикселите - освен с мащаба на копието?
Изказването ти подхожда на меценат, които трансформира определени позиции и интереси.
"Аз чух, че Жоро е видял...и харесах".
Нека видим някое чудо от такава камера, ама точно от такава...пък да говорим..защото дори Ниепс и Дагер - откривателите на фотографията по-късно, са се запознали при елитен Парижки оптик, които им е изработвал обективите за камерите при експериментите. Знаеш ли, как би подскачал от кеф Дагер, ако можеше да вземе нещо по-добро?..но такъв е живота - всяко нещо с времето си. Сега са ни мили творения от онзи период , най-вече с историческата им стоиност, а художествената..можем да видим само някои портрети и пейзажи...а в онези времена също е имало динамика, емоции..но не е имало какво да ги фиксира, освен през призмата и четката на художника.
Авел може да се вдъхновява от такава камера и това да му помага, но това е само частен случай - нека не употребяваме силни квалификации за твореца и останалите халтуристи. Все пак един творец се доказва на различни места /едно от друго/, хоризонти много...и колкото са по-различни, толкова по-добре.
Намира ми се една камера-обскура от 900-ната година 6/9 см.филм (като не можах да я пробутам на Junior:))..цената и се вдига).Найстина, с фикс.лещов обектив е отпред /усъвършенствана:)/, има и 1 скорост. Мислех да използвам това чудо за непринудени снимки /защото единици знаят, че тази кутия е фотоапарат/, но бавната скорост,ниска светлосила, фиксираното р-е за добър фокус 3 м. правят трудно снимането. Пропускат се доста сюжети, а за "искуството на мига", каквото е фотографията е трудно да се говори.
Тръгвам за добри снимки с камера-обскура, а се връщам с такива в лайката:(
Виж, друго си е меха. Доста от меховите камери имат обективи, които с нищо не са се променили в най-добрите им съвременни аналози. Скорости - 1с-1/500, компактни /до 6/9см./, тихи, атрактивни ако го търсиш. Ако не ти е нужен модерен SLR визьор и фокусиране през него, има доста простор пред теб. Такива камери са запечатали за нас най-големите reality ART-ове:)), защото няма по-голям АРТ от същинския живот /не халюцинации/. Голямата война, трагедий и героизъм...всички краиности, на които е способен човешкият индивид, и това в динамиката на времето /нищо, че не е футбол/. Много фотографи са станали жертва в търсене на тази реалност и стремежа си да я отразят. Ако имаше такива камери по времето на древния Рим, представата ни за арт-а и човека щеше да бъде доста по-пълна.

Автор: IKB   
Дата:   19-03-04 19:49

Преди 15 - 20 г. в Ню-Йорк , фотографите бяха луднали да снимат с камери обскура от тенекии, кутии за обувки и други . Доколкото си спомням проблема им беше с експозицията и с финния отвор играещ роля на обектив , но ставаха доста интерестни кадри .../за справка виж списание Б. Фото и други от този период /

Автор: night   
Дата:   19-03-04 19:57

Mobby_Dick, RESPECT! Страхотен постинг.

Автор: hatters   
Дата:   19-03-04 21:08

RE:Mobby_Dick [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: junior   
Дата:   19-03-04 21:49

Абе бях решил да не пиша тук, ама последните 3-4 постинга ме мотивираха.

Аз съм продукт на цифровата информационна революция. За пръв път седнах на персонален компютър през далечната 1981 г. (Имко-2, за невярващите. Още си ми седи в кабинета) и още не съм станал. Само компютрите се сменят, пълнейки ми къщата с ненужен хардуер*. Та имам предвид, че аз съм от ония идиоти, дето си купуват всяка техно-играчка само и само за да покажат класа (и обикновено номерът минава).

Но това не ми пречи да снимам с Olympus Trip 35, модел 1967, и с ORWO 400**. Напротив харесва ми. И знаете ли защо? Защото за мен ПРОЦЕСЪТ е по-важен от РЕЗУЛТАТА***. Един път заснет РЕЗУЛТАТЪТ си има свой собствен живот, който не зависи повече от мен. Но процесът - виж него мога да го възобновявам когато си искам и колкото пъти си искам.

В тази връзка - Изкуството не е и не може да е самоцел или направление, то е процес, а творецът е просто инструмент, посредник. Главата на раменете помага и служи като антена за идеите, които и без друго витаят наоколо осиротели.

Тока разбирам аз нещатата, бидейки повече математик от творец, повече преподавател от математик, повече кречетало от преподавател (особено ако питате Полито) и повече дървен философ о всичко останало.

* Е все пак съм турил една 486ца за рутър и една 386ца за принт сървър

** Касабов, ще го направим тоя пленер, задълже!!!!

*** "The hunt is better than the catch" Lemmy Kilmister

re: Гуру-то. Това твойто прозвуча съвсем като класиката: [smile] [smile] [smile]
"Удоволетвореные МАТ-потребности создают ДУХ-потребности"

re: Stranger abe tuka si misleh da zapochna da pisha v tvoi stil s raazni hedonizmi, artistizmi, shizmi, klizmi i druugi -izmi, ama v tvoia chest se otkazah - za da ti dam vazmojnost da izleznesh ot rolia ...[smile] [smile] [smile] [smile] [smile] [smile]

Автор: aya   
Дата:   19-03-04 23:40

"...ПРОЦЕСЪТ е по-важен от РЕЗУЛТАТА..." - [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Мда...
Автор: GenaDP   
Дата:   19-03-04 23:47

Явно тук се шири мнението, че всичко размазано и на петна е велико изкуство. И че колкото по-древнен е апарата, толкова по-велики са снимките, правени с него. Е, щом казвате...

Автор: Brummaker   
Дата:   20-03-04 00:55

Аз не съм от "тия"... [smilie3]

[smilie5]

Автор: Gafa   
Дата:   20-03-04 00:59

Седя и си дрема тука и си мисля защо още съм тука а не отивам на бира
Та по въпроса защо никой не споменава
фотоапаратъ от типа SKINA ili Photoclip
нима с тях да не може да се твори или какво ???
Като пуснеш на photoclipa повечко шум то не че няма де и се полуяава художествен шум
SKINA та по краищата позаоблено без фокус по средата нещичко блесне ,я какъв ефект .....та такива ми ти работи

Автор: Brummaker   
Дата:   20-03-04 01:18

Всеки дефект-в ефект.....стара история...ха ха ха ... [smilie18] [smilie18]

Тц.
Дата:   20-03-04 01:19

Скина и фото-клип са високотехнологични продукти, с масово разпространение - неща, които изключват възможността с тях да се твори Артъ.

Дата:   20-03-04 01:20

Gena не си прав все ще се намери някоя щура глава да вземе да твори артъ с такива нещица за да те опровергае
и ще твърди че е изскуство и аз до някаде ще се съглася всичко е върос на аритметика

Gafe, Gafe...
Дата:   20-03-04 01:23

...научи си урока, момко.

Артъ се твори със средства древни, архаични, необичайни и т.н., но не и с нещо тъй прозаично като Зенит-ЕМ или ЕОС-3000. Когато направиш мазна снимка с пинхолка, това е Изкуство. Когато сътвориш същото с фото-клип, това е несполучлив опит за снимка.

Питай Жоро, ако не верваш...

Дата:   20-03-04 01:26

РРРРрекламмммаа
Купувайте си фото-клипове за да си правите несполучливи опити за снимки
Гена как го каза само стоя и се смея
взимам си поука за съжаление нямам тия артикули в колекцията си а и не съм особено запален по артъ

Автор: junior   
Дата:   20-03-04 07:34

"Ignorance is blessed!"

Автор: plam   
Дата:   20-03-04 07:53

а наздраве! ;)
https://photo-forum.net/static/forum/2017-03/rrjo9853.JPG
https://photo-forum.net/images/plam_1079761925_nazdrave.jpg

подкрепям мнението на Mobby_Dick и Brummaker

Re: Gafe, Gafe...
Автор: PolarBear   
Дата:   20-03-04 07:58

Абсолютно съгласен с GenaDP, този път дори и с начина, по които го казва ;)).

Съгласен съм и с Brummaker i Plam.

Имам принципен въпрос по темата: от самото начало нещата се разделиха на изкуство и халтура. Е да, ама не. Малко хора правят Изкуство, доста правят халтура, но най-много правят една фотография, която няма нищо общо с халтурата. В нея винаги скромно, ненатрапчиво, без самоизтъкване присъстват естетическите позиции на автора, в нея няма кич, дори и да изобразява залези...какво е тя? Мисля, че този въпрос е важен, най-малкото защото именно нея правят най-много автори тук. И те не трябва да се чувстват като "халтураджии".

А и уговорката, която Жоро прави в началото е невярна - в неговите снимки се долавя доста от Изкуството, макар и да не се налага да се чуди човек какво точно има на тях...нямат нищо общо с халтурата.

Публикацията е редактирана (20-03-04 08:30)

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна