Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос към разбиращите от оптика и ползващите преходници
Автор: neuromancer   
Дата:   28-01-05 09:24

Имам един Флектогон 20/2.8, който ползвам на ЕОС със самоделен преходник. Обаче се наблюдават следните проблеми:
- като фокусирам на безкрайност, скалата на обектива показва 1.2 м, като фокусирам на 1 м показва 40 см
- на снимките изображението в ъглите и малко в двата края е очевидно замазано, докато иначе е абсолютно рязко
- ако оставя обектива недокрай завит в преходника (малко по-далече от лентата) действителните разстояния започват да отговарят на скалата на обектива, но дали замазването изчезва не знам, трябва да видя снимки
Въпросът ми е дали проблема е в преходника или в обектива - не ми изглежда отварян, но пък може да е от произведените в понеделник.
Мерси много [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос към разбиращите от оптика и ползващите преходници
Автор: djidji   
Дата:   28-01-05 09:33

ми значи за нищо не става флектогона, косни ми го за 20-30лв. да го дам на баба за лупа.... :-)
майтап бе, виж тая статия:
http://www.bobatkins.com/photography/eosfaq/manual_focus_EOS.html

Автор: neuromancer   
Дата:   28-01-05 09:42

djidji, тия неща много добре ги знам, забравих да кажа че Флектогона е на М42.

Автор: thor   
Дата:   28-01-05 10:24

в моя профил ,да не кажа 100% но 90% от снимките ми са правени с EOS DSLR и с механичен обектив закачен за него чрез някакъв преходник от 8mm до 300mm и не съм видял никакъв проблем от никакво естество с тези обективи ,а имам няколко читави EF и EF L обектива и с тях не съм качил нито една снимка правена с EOS DSLR ( но разлика между тях и тези на резба M42 не съм забелязал съществена ,ако снимките са правени при едни и същи условия ) ,трябва да отбележа че всичките ми преходници са ..тоест не са самоделки, снимки имам с руски ,немски,японски обективи като Nikkor,Helios,Pentacon,Takumar и други и т.н. и но проблемо .. ето ти един линк ..на който снимките са правени с EOS 10D и всичките обективи са на резба M42

http://emmanuel.correia.free.fr/objectifs%20M42/m42.htm

така че проблема при теб ,може и да е самоделката ,а може и да е обектива ,пробвай и с други обективи за да разбереш къде е проблема с приказки надали ще разбереш повече от това което знаеш и сега...[smilie6]

Публикацията е редактирана (28-01-05 10:25)

Автор: nanapak   
Дата:   28-01-05 11:30

Нюромансър, ако си дал на стругаря размерите на преходника толкова точно, колкото си писал в поста светлосилата на Флектогона:-) - "сам дурак", дето викаше попа от 12-те стола. [smilie25]
Това е майтап, разбира се, но според описанието ти май преходника ти е възкъсичък?!? [smilie11]
Пробвай да подложиш нещо или най-добре опитай с по-истински преходник (вземи назаем от някой форумец, напоследък всички канонджии се обзаведоха).[smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна