Автор: speedlite
Дата: 29-01-05 16:22
Cristo:
Не поради конструкцията на байонета, а поради конструкцията на преходника (можеш да провериш какво съм написал тук: https://photo-forum.net/forum/read.php?f=2&i=1945&t=1928&phorum_uriauth=#reply_1945).
Преходникът M42->K се закрепва към тялото, а не към обектива, като се удържа от една не много здрава пружинираща пластинка. Последствията от това са:
1. За да свалиш преходника, трябва да изчоплиш пластинката от една тясна цепнатина с нокът или с остър предмет. Адски неоперативно е, особено в полеви условия.
2. Преходникът не се фиксира неподвижно, а "трака" с ход около 2 мм, което създава усещане за нестабилност, особено ако обективът е по-дълъг.
3. Ако закачиш по-тежък обектив, трябва да го придържаш непрекъснато с ръка, защото иначе тежестта му пада върху пружиниращата пластинка и може да я деформира (при мен стана така с Helios-40-2)
Преходникът M42->EOS, от друга страна, се закрепва към обектива, като го превръща от резбови в байонетен. Преходника представлява монолитно парче метал без никакви пластинки, които да се изкривяват под тежестта на обективите.
Нека сега да сравним едно просто действие - сваляне на резбови обектив от апарата и смяната му с байонетен - при двете системи
при Canon:
а) натискаме лостчето на байонета и резбовият обектив пада заедно с преходника
б) поставяме другия обектив
при Pentax
а) развиваме резбовия обектив
б) бъркаме с нокът или остър предмет и натискаме пружинката на преходника
в) едновременно бъркаме с пръст отвътре (няма друг начин), за да завъртим преходника така, че да може да излезе
г) вадим преходника
д) поставяме байонетния обектив
Извод: Преходникът на Canon спестява на фотографа действията "завиване-развиване" и работата по същество не се различава от работата с байонетни обективи. Преходникът на Pentax не само че не спестява завиване и развиване на резбовия обектив, ами и поставянето и свалянето на самия преходник са пипкави, и на фотографа му се налага да извършва много повече действия и да държи в ръцете си повече предмети.
Разбира се, всичко това аз го знам от собствен опит, но според доцент Абаджиев то е една "глупава легенда". Вервай му!!!https://photo-forum.net/joro/emoticons/simp0064.gif
Публикацията е редактирана (29-01-05 16:27)
|
|