Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

forum: Фото базар - Цифрова техника
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Адаптер м42-К
Автор: pabadjiev   
Дата:   29-01-05 13:03

Търся адаптер за обективи от резба М42 на байонет К - Пентакс
Телефон ...... или pabadjiev@abv.bg

Отговори на това съобщение
 Re: Адаптер м42-К
Автор: cristo   
Дата:   29-01-05 13:44

pabadjiev, аз да попитам само, някой ми беше казал, че поради конструкцията на К-байонета, използването на М42 обективи било доста трудно на К тела [smilie11] , по-трудно отколкото на EOS тела
вярно ли е това или са ме плашили нещо [smile]

Автор: HTML   
Дата:   29-01-05 14:06

to4no obratnoto [smile]

Дата:   29-01-05 14:17

Още една от глупавите легенди разказвани он "многознайковците". Еднакво трудно и еднакво лесна е употребата на адаптерите. Губят се някои от функциите на апаратите.

Автор: speedlite   
Дата:   29-01-05 15:19

Абаджиев, аз бях този, който написа, че работата с преходник М42->К е неудобна.

Имам такъв от три години (а ти си търсиш едва сега) и го ползвам постоянно. Виждал съм и преходника за Канон и съм имал възможността да ги сравня. Този който разказва глупави легенди си ти [smilie23] [smilie23] [smilie23]

Автор: murnau   
Дата:   29-01-05 15:28

Imam takuv adapter i e originalen pentaxov.
izpolzvaneto mu e malko po-trudno ot canon-skia, no e OK.

Ima leko neudobstvo pri svalianeto na obektiva.
...
(ne go prodavam)

Дата:   29-01-05 16:22

Cristo:
Не поради конструкцията на байонета, а поради конструкцията на преходника (можеш да провериш какво съм написал тук: https://photo-forum.net/forum/read.php?f=2&i=1945&t=1928&phorum_uriauth=#reply_1945).

Преходникът M42->K се закрепва към тялото, а не към обектива, като се удържа от една не много здрава пружинираща пластинка. Последствията от това са:
1. За да свалиш преходника, трябва да изчоплиш пластинката от една тясна цепнатина с нокът или с остър предмет. Адски неоперативно е, особено в полеви условия.
2. Преходникът не се фиксира неподвижно, а "трака" с ход около 2 мм, което създава усещане за нестабилност, особено ако обективът е по-дълъг.
3. Ако закачиш по-тежък обектив, трябва да го придържаш непрекъснато с ръка, защото иначе тежестта му пада върху пружиниращата пластинка и може да я деформира (при мен стана така с Helios-40-2)

Преходникът M42->EOS, от друга страна, се закрепва към обектива, като го превръща от резбови в байонетен. Преходника представлява монолитно парче метал без никакви пластинки, които да се изкривяват под тежестта на обективите.

Нека сега да сравним едно просто действие - сваляне на резбови обектив от апарата и смяната му с байонетен - при двете системи
при Canon:
а) натискаме лостчето на байонета и резбовият обектив пада заедно с преходника
б) поставяме другия обектив
при Pentax
а) развиваме резбовия обектив
б) бъркаме с нокът или остър предмет и натискаме пружинката на преходника
в) едновременно бъркаме с пръст отвътре (няма друг начин), за да завъртим преходника така, че да може да излезе
г) вадим преходника
д) поставяме байонетния обектив

Извод: Преходникът на Canon спестява на фотографа действията "завиване-развиване" и работата по същество не се различава от работата с байонетни обективи. Преходникът на Pentax не само че не спестява завиване и развиване на резбовия обектив, ами и поставянето и свалянето на самия преходник са пипкави, и на фотографа му се налага да извършва много повече действия и да държи в ръцете си повече предмети.

Разбира се, всичко това аз го знам от собствен опит, но според доцент Абаджиев то е една "глупава легенда". Вервай му!!!https://photo-forum.net/joro/emoticons/simp0064.gif

Публикацията е редактирана (29-01-05 16:27)

Дата:   29-01-05 23:46

speedlite мерси много :)
даже ЕВАЛАТА за такова обяснение, отказа ме да купувам такова нещо

Дата:   30-01-05 13:19

Сори, не съм искал да те отказвам. Заслужава си човек да го има тоя преходник, ама повече за експерименти. Или когато знаеш предварително, че ще снимаш с един обектив и няма да ти се налага да го сменяш. За постоянно ползване не е удобен и аз затова си разпродадох почти всичката М42 оптика. Да живее К-байонета!
[beer]

Дата:   30-01-05 13:31

ама за К-байноте в БГ по трудно се намира оптика
пък и М42 може да се качва послe на EOS с адаптера (300D май се оказва по добър вариант от *istDS като срявнявах тестовите снимки на Стиви) и K-обективите няма какво да ги правя като мина на дигитално, а май няма вариант К за се качи на EOS
а на мен сега ми трябва нещо твърдо на 80-100мм. и се чудя какво да търся

Автор: DR2   
Дата:   31-01-05 09:54

ako imate vazmojnost ot tuk:

http://www.dvdtechnik.com/other/adapters/1853/1853.htm

ili

http://www.dvdtechcameras.com/other/adapter/26/26.htm

ili

http://www.rugift.com/photocameras/zenit_k_lens_adapter.htm

Автор: siluet   
Дата:   31-01-05 10:59

Глейте сега как става работата с преходника от К тяло към М42 обективи: взимаш преходника, махаш му заключващата пластинка, затягаш го здраво на резбовия обектив, качваш го на К тякото, маркираш къде се пада заключващия щифт, сваляш обектива заедно с затегнатия здраво преходник, на обектива правиш един глух центрови отвор с диаметър малко по-голям от штифта, ако щифта се пада на ръба на обектива още по-лесно с една пиличка правиш едно каналче. Вече имаш обектив на К байонет който се качва и сваля бързо, не клапче, неможе да се отвие и да падне и фокусира и на безкраиност. Този начин на закрепване си го ползвам от 10 години без да имам проблем, а вие ми се правите тука на философи и доценти. Ето ви една безплатна идея и си ползвайте Пентаксите с М42 обективи.
Аре чао, па друг път питаите!

Дата:   31-01-05 11:31

Да ама не.
Тоя начин ще работи само за обективи, дето основата им хем е достатъчно широка за да покрива заключващия щифт, хем като завиеш обектива докрай, да опира в тялото на апарата. От моите М42 обективи няма нито един такъв.
В нета има описания на разни самоделки със заваряване на преходника, пилене и т.н., ама нещо не ми се жертва по един преходник от 30 лв. за всеки обектив, пък и оптиката ще стане непродаваема после.
Чувал съм и за някакъв руски преходник за "Зенит", който не тракал, но и производството му било спряно и не се намирал вече. Такива работи...

Затова аз проблема съм го решил лесно - вече се оборудвам само с байонетна оптика [smilie5]

Дата:   31-01-05 11:37

а бе инжинеро си е голема работа [beer]
siluet - от къде си? кой град? че нещо ми е мерак да те черпя по бира (ама като се затопли малко) [beer]

Автор: zed   
Дата:   31-01-05 11:48

Имам такова творение/Адаптер м42-К/ абсолютно ново. Само предложи цена, или звънни на 02/983 66 51.

Дата:   31-01-05 11:50

Аз го имах този руския преходник, но тои е специално за Зенитите А, АП, АПК, там има още един заключващ щифт който заключва самия преходник вътре в байонета и се откючва заедно с другия, та можеш да сваляш обектива заедно с преходника. Да за основата си прав - аз съм приспособил такива обективи, на Юпитер 37А ми идва на ръба но пак заключва идеално, от Практика стават почти всички които имат превключвател за ръчно управление на диафрагмата, могат да се намерят и други. Успех в опитите.

Дата:   31-01-05 12:36

Cisto [beer] от Панагюрище съм но малко се задържам тук.

Автор: asahi   
Дата:   01-02-05 10:02

Доц. Абаджиев,
Преди години купих от вас такъв преходник и доста работа ми свърши. Май му махнах пружинната пластинка. В момента не го използвам, но не ми се продава. Мога да ви го дам да си свършите работа за определено време.

Дата:   12-02-05 20:54

Съжелявам, че чак днес пиша, но бях в провинцията. Отново потвърждавам думите си: "Още една от глупавите легенди разказвани он "многознайковците". Еднакво трудно и еднакво лесна е употребата на адаптерите. Губят се някои от функциите на апаратите."
Става дума за това, че свалянето и поставянето на адаптерите за М42-К байонет не представлява никаква трудност, ако се употребява оригиналния пентаксов или този на Хама. Те имат ключ за сваляне. А руските боклуци и редица ментета и самоделки от родни стругари, разбира се ще причиняват трудностите описани от Спиидлайт. Така че аз говоря за нормалните, качествени неща.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Секция Базар има нов софтуер, който е официален. След дата 20.11.2012 г. няма да може да пишете тук, в старата версия.

Използвайте новият софтуер, като преди това прочетете правилата за него:
НОВА СЕКЦИЯ БАЗАР