Автор: Блясък
Дата: 22-10-08 15:29
Бях се зарекал да мълча, но и тоя път ще се опитам да обясня. За последно:
Акумулаторите,които вие зареждате за обикновенни и служат за захранване на алармени системи в офиса. И стриват по 15-20 лева за 7 Аh. На Панасоник 2Ah батерията струва 100 лева. Сигурно има защо. Ако някой е чупил такава батерия ще види, ще клетката е херметична, и когато другите акумулатори отделят газ и отлепват желето от плпочите си, на Панасоник акумулатора не отделя газ, защото работи в режим на високо налягане - тоест корпуса на клетката е херметичен и газ не се отделя, зашото няма място за газ - всичко е много плътно. От там и липсата на въздушни клапани, както е при останалите, и затова батерията е по-компактнан от другите с такъв капацитет - в нея няма възхух. Освен това корпуса е много по-здрав от корпуса на обикновенните акумулатори, за да издържа на евентуалното налягане.
И пак няма кой да чете обясненията ми по-горе.... проблема не е само в тока , а в граничното напрежение, при което изключва акумулатора.... 18-19 волта са избрани като праг на изключване при съответния пад на напрежение върху 2 Аh акумулатор; ако се сложи 4 или 7 амперов, пада е много по-малък (заради по-големия капацитет) и съответното гранично напрежение трябва да бъде по-малко, например 15,5 волта. Но то е фиксирано на около 18 волта, което ако се достигне при по-голям акумулатор означава че той вече отдавна се презарежда. А презареждането означава отделяне на газ, и намаляване на така скъпоценната площ за химическата реакция между електролита и плочите.
Именно за това пак по-горе бях писал че с тези зарядни МОГАТ да се зареждат обикновенни оловни акумулатори, с известни ограничения в живота им на експлоатация, ПРИ УСЛОВИЕ, че се наблюдава напрежението върху клемите, и съответното РЪЧНО изключване на тока при достигане на 14,4 волта.
Импулсно зарядно, Дафо. Да, това е така, доколкото няма трансформатор, и по аналогия с компютърните захранвания, които са с импулсни схеми, може да се твърди че зарядното е импулсно. Но че зарежда с импулси, и работи на импулсен принцип - много грешиш, приятелю. Има си съвсем лесно измерим постоянен зареждащ ток от 2 Ампера, и няма никакви импулси. Поне аз не съм ги измерил нито със стрелкови уред, нито с цифтов мултицет.
|
|