Автор: icikonti
Дата: 20-06-05 15:27
За ч/б фотография ти е необходима оптика с изключителна рязкост на изображението , щото ако снимаш в цвят - композицията на снимката и цветните петна в нея повличат погледа и трудно гледаш резкостта.Рядко някой ще забележи , че обектива не е толкова рязък.Докато при ч/б това е едно от изразните средства , заедно със зърното на негатива.
Така , че според мен избери телеметична камера , която има доказано по-голяма рязкост при изображението.Недостатъци има , но преимуществата на изображението тушират недостатъците.Няма да можеш да снимаш над 250 мм /което фокусно разстояние при средноформатните не е кой знае колко много/.
Огледално-рефлексните са по-бързи за работа !!! Но ако снимаш ч/б - бързината не е от значение, щото не снимаш репортаж ....!
Друго- формата 6/6 е пълен ташак...Винаги го копираш 6/4,5 , т.е. губиш смисъла между камера 6/4,5 и 6\6.Рядко съм виждал снимки без кадриране от 6/6 .В тоя ред на мисли Хаселбладите са пълно недоумение на "природата"...Освен името си и солидността на изработката на телата , другото е една измислена легенда.Не е вярно , че обективите им са по-добри от другите им конкуренти.
Руските Хасита-Киевите могат да се намерят на сравнително ниски цени.Обективите им не са толкова лоши , но механиката им е отвратителна.Ако намериш някой препрявян... това е друго.Ама гледай майстора /който го е тунинговал/ да си е оставил автографа на него.Другото е дрън-дрън.
Изключителна машина е PENTAX 6/7 макар и огледално-рефлексен , както и PENTAX 6/4,5 са мн.добри машини.Освен това и обективите им са трепач.
MAMIYA е най-разпространената фирма за средния формат.В ebay.com артикулите на MAMIYA са доста повече от Хаселблад.Рядко последните се продават в по-много бройки.Има много евтини Мамии , като се почне от 6/4,5 през 6/6 и 6/9.Най- евтини са двуоките С220/С330 - 6/6 / с уговорката по-горе , че копираш почти винаги 6/4,5.Такъв с обективите можеш да вземеш от ebay до около 600-900 лева.Навремето 60-те и 70-те са ги ползвали за репортажно снимане.Чувал съм от приятел че "Агитация и пропаганда" са били снабдени с такива двуоки чудовища.Резкостта на обективите на Мамия е пословична.Май единствено изключение прави един 50 мм за MAMIYA RB67.И то само за този модел.Страшни резачки са.
Най-евтините японски tlr са Яшика 6/6 .
Ролейфлекса - изключително скъп , спокойно може да се замести с по-качествено японско.
Не съм снимал с Броника , но казват , че имала добра оптика.Някой ми се оплака от механиката им.
Все пак ако поставиш един 6/9 до 6/4,5 , по-доброто изображение ще получиш от първия.
За голям формат - няма да си хортуваме.
Та аз минах на среден формат от преди половин година и сега си правя фотолаборатория , щото не ми стига мястото.Помисли и за този момент....Губи си очарованието ако снимаш ч/б и го сканираш и вадиш принтерни копия.На запад , галериите предлагат отделно от цялата фотография и салон с класическа сребърна фотография.Мисля и , че цените на копията са по-големи.Тук някой във форума коментира и размера на копията .Беше посочил произволен формат около метър на два и , че това било масова практика .
Едно е да те мацне в главата едно "метър на два" копие , друго е да отидеш да гледаш 20/30 см!!! Това за сега е възможно само със средния формат.
А сега де....................![[beer]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley20.gif)
|
|