Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Относно външните светкавици
Автор: vasu   
Дата:   29-03-09 11:53

Здравейте.
Имам някои въпроси за светкавиците, така че ще съм ви благодарен ако ми изясните някои от нещата.
Снимам с 400D и искам да имам 1-2 външни отделени от тялото светкавици. Поради финансови причини изключваме варианта 1x580EX и 2х430EX. Най вероятно ще взема една 430EX за да имам качествена светкавица. От там нататък ще ви помоля за съвет какви светкавици е добре да взема с цел по-лесно синхронизиране и с какво може да се синхронизират. Използвал съм фотоклетка, и вградената светкавица на апарата, но тогава скоростите са ограничени пък и светкавицата палеше когато си иска...
Още един въпрос - до колкото знам Никоните и Сонитата могат да палят отделени светкавици с вградената си, защо при Канон трябва да си купиш толкова скъпа мастер светкавица или трансмитер?
Всякакви съвети и полезна информация са добре дошли [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Относно външните светкавици
Автор: autosvet   
Дата:   29-03-09 12:04

Най-евтино ще ти е някава мощничка стара светкавица с ръчно управление посредством делител на мощността. Синхронизирането - с радио синхронизатори.

Автор: GenaDP   
Дата:   29-03-09 12:21

Кажи какво и как смяташ да снимаш с тези светкавици, и после питай.

Дата:   29-03-09 13:25

Да, забравих да спомена, че става въпрос за снимане във външни условия. Светкавиците ще бъдат на около 10-15 метра от мен.
Също забравих да попитам, може ли да имам 430EX монтирана на тялото и да запалвам други 2 светкавици които ще са някакви обикновени, или върху тялото трябва да е монтиран радио синхронизатора?

Дата:   29-03-09 14:02

За 10-15м. разстояние м/у камерата и светкавиците на открито - забрави да палиш с някаква светкавица, поставена в/у камерата. Ползвай радио-синхронизатори. Доколкото разбирам, много пари не ти се дават - тъй че забрави за TTL-мерене.

Дата:   29-03-09 14:26

Ясно, благодаря много. Да попитам още нещо. С фотоклетка на отделните светкавици до какво разстояние може да се палят?
И относно синхронизаторите - гледам всички имат някакъв брой канали - за какво служат каналите? Може би колко светкавици може да се вържат?

Автор: landstar   
Дата:   29-03-09 14:29

Не четеш дпревю-то - скоро излезе някаква канонска евтина светкавица, виж там.

Дата:   29-03-09 14:30

Фотоклетките сработват при определена разлика м/у околната светлина и импулса на светкавицата. На тъмно работят добре, при слънчево време не поматаг... Каналите са за избягване на смущения, или работа на няколко фотографа на едно място.

Трай малко, в момента пиша едно ръководство по темата, до края на другата седмица ще го кача на сайта - http://www.studiolight-bg.com

Дата:   29-03-09 14:58

GenaDP ще изчакам къде да ходя [smile] Благодаря още веднъж.

Автор: Sumuelll   
Дата:   29-03-09 20:18

Когато снимам навън основно снимам по схемата която те интересува.
Опитал съм:
- палене на 'Сигма 500' от вградената на апарата - нещо от типа на 15000 кадъра - слабостите са: нужда от пряка видимост със светкавицата, при разстояния над 7м паленето става доста трудно, батерията на апарата се 'източва' доста бързо.
- палене на Сигмата от канонската 580... малко сякаш се подобриха нещата, но в общи линии- горните забележки.
- радиосинхтон СТ-04 - там се родих... но в ключови моменти се повреждаха... вече 2 пъти. Синхронизира на 1/160 ;( . На апарата с който снимам незнайно защо в горните 3-5% от кадъра се виждат едни 'артифакти' за които нямам ни най-малко обяснение... както нямам обяснение защо радиосинхрона в студиото ми прецаква снимките когато снимам с включена оптична стабилизация, но това е друга тема. Другото което не ми харесва на този синхрон е, че започнах да ползвам чадъри и определено този тип радиосинхрони не вършат работа.
... Сега се колебая м/у Покет Уизард и Новото предложение на Динафос който пробвах вчера за първи път. Вдигнах синхронизацията на 1/200... има хитринка и за 1/250 но е рисковано... не мисля за разстояния както преди, изглежда много добре и го препоръчвам за момента, но бюджетно вероятно СТ-04 е твоето решение на проблемите с които ще се сблъскаш.

Автор: jivkojj   
Дата:   29-03-09 20:23

- радиосинхтон СТ-04 - там се родих... но в ключови моменти се повреждаха... вече 2 пъти. Синхронизира на 1/160 ;( . На апарата с който снимам незнайно защо в горните 3-5% от кадъра се виждат едни 'артифакти' за които нямам ни най-малко обяснение...

Тея артефакти сигурно са от ниската скорост на радио-синхронизатора. Някъде из бях мярнал примери и там имаше такива неща, даже в по-екстремни случаи 1/2 от кадъра бяха черни.
Аз също си го поръчах, още не съм го получил, но май вече съжалявам. Губи ми се едно от предимствата на д40 - високата синхро-скорост.

Edit: Ето

http://photo-zona.net/images/user61532/album14657/large/1238347751_iyjh6247_attachment_picture.jpg

Публикацията е редактирана (29-03-09 20:29)

Автор: Sumuelll   
Дата:   29-03-09 23:17

Не, проблема който ми се получава на снимките не е от синхронизацията, а от радиовълните... данните на най-горните 3-5% от кадъра са 'изкривени'. Не е болка за умирачка, но определено не е приятно. Въпреки този проблем в пъти предпочитам СТ-04 пред това да паля оптически светкавиците. Безотказен е... когато работи ;) Не съм ползвал Покет, но ако новата джаджа на Динафос работи... всичко е ОК. Определено благородно завиждам на Никон за 1/250 при синхронизациите. Инак за кадъра който си качил... прилича на 1/250 - 1/320 радиосинхроните които съм ползвал не са ми изневерявали в това отношение кове си на 1/160, просто на 1/200 не искаха.

Автор: jivkojj   
Дата:   29-03-09 23:26

За тоя пример горе пише, че е на 1/320 сниман.
До 1/250 ок.
Иначе на Д40 макс. синхронна скорост е 1/500.

Автор: autosvet   
Дата:   30-03-09 02:41

Това за радиовълните ми се струва странно. Защото горната част на кадъра всъщност се пада в долната част на матрицата защото обектива обръща образа. Не си спомням да съм имал такива пробелми аз лично с тези обикновените радиосинхорнизатори. Отвири ги да погледен вътре да не би китайците съвсем да си си оставили ръцете.

Публикацията е редактирана (30-03-09 09:52)

Автор: pasha   
Дата:   30-03-09 09:40

Nikon синхронизират до 1/1000 при палене чрез вградената - поне моя го може че, даже и TTL-a работи.

Автор: mike74   
Дата:   30-03-09 09:42

Sumuelll:
>започнах да ползвам чадъри и определено този тип радиосинхрони не вършат работа.

Какъв е проблема с чадърите? С примника много високо идва светкавицата ли?

Автор: Voland   
Дата:   30-03-09 10:39

При мен на ръчен режим с СТ-04 (40d) понякога и 1/160 е висока скорост за синхронизация и се получава горния пример от снимката. 1/125 и надолу е ок.
Тези 10-15 метра, за които говориш, ми се виждат като за по-големи светкавици. Имай предвид, че при пълна мощност се повишава и времето за следващ заряд. Имам 430ех и съм много доволен от нея, но може би е добре да помислиш за една 580ех или поне 550ех. Аз комбинирам 550ех, палена с СТ-04, и едновременно е мастер, т.е. пали 430-ката и в добавление една нконска SB24 с фотоклетка. Като цяло снимам на закрито и с чадъри като настройвам светкавиците не по-малко от 1/2 или 1/4 делител, за да ми зареждат по-бързо.

Автор: misssssssssso   
Дата:   30-03-09 10:48

И аз съм тия евтините радио-синхронизатори. Досега пробелми не съм имал! Палят дори през 2 тухлени стени, много добър обхват имат! Единствения проблем за мен е, че веднъж от около 20 пъти не палят. Ползвам ги с 20д. Спокойно инхртонизирам до 1/250. На 1/320 съвсем малко от долния край остава неосветен.
Също единия приемник от време на време кара светкавицата да святка без да съм му казал :) Но пък за цената си са супер.

Дата:   30-03-09 13:15

Благодаря за изчерпателните отговори, само едно не ми стана ясно. Ако имам мастер светкавица - 550ex/580ex и някоя в slave - примерно 430ex, отново ли скоростите за синхронизиране ще са от този порядък или тогава може да се използват доста по-високи? Питам защото ми се иска да снимам с отворена бленда, и странична светкавица на обекта, но в един нормален слънчев ден с отворена бленда, 1/250 и светкавица ще се получи прекалено преекспониране...

Автор: vaskoni   
Дата:   30-03-09 13:37

ако сложиш един ND8 filter мисля че ще можеш да снимаш и на бленда 1.8

Дата:   30-03-09 13:56

vaskoni прав си, с филтър може да стане работата. Но все пак някой запознат да каже дали при wireless системата на канон има ограничения в скоростите? [shtrak]

Автор: asahi   
Дата:   30-03-09 14:00

Или поддържа High Speed Synchronization или не.

Автор: foe   
Дата:   30-03-09 14:05

Vasu,

Да има ограничения, ограничението ти е скороста на която синхронизира тялото.
30Д - 1/250
5Д - 1/200
т.н.
Има начин да синхронизираш на по-висока скорост.
Това е така наречения - Hi speed sync,
но при този метод губиш голяма част от мощността на светкавицата.
ето обяснение за хай спиид синк
http://www.canon.co.jp/imaging/flashwork/ettl2/high/index.html

на английски език е [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Дата:   30-03-09 15:10

foe, благодаря за информацията. Явно много съм се заблудил, мислих че скоростта с която синхронизира тялото се отнася само и единствено за вградената светкавица...

Дата:   30-03-09 15:25

Автор: vaskoni
Дата: 30-03-09 13:37

ако сложиш един ND8 filter мисля че ще можеш да снимаш и на бленда 1.8

Само дето тоя филтър не спира само слънчевата светлина, но и тая от светкавицата...

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »