Автор: momchilcha
Дата: 08-03-09 12:43
Снимам с Минолта 100-400 около година и нещо.
Пробвах 70-400 преди седмица и сега пробвам втора бройка, която е доста различна от първата - качественият контрол на Сони явно се "конкурира" с този на Сигма..
100-400 не е лош. При слаба светлина/контраст заключва бавно. Ако снимаш птица например, ще е трудно да фокусираш на нея, ако вече лети и е бърза/малка на многоцветен фон, но иначе следящият му фокус с А700 не е лош..
В екстремни условия има хроматични аберации, които не се чистят лесно със софтуеър, но като цяло аберациите не са проблем.
Остър е, малко по-слаб на 400мм отворена бленда, но абсолютно използваем дори и за големи кропове..
Най-голямото му предимство е, че е компактен и лек. Едва ли има друг по-компактен и по-лек обектив (на която и да е фирма), който да е сравним оптически на 400мм..
Сони 70-400 е значително по-голям и тежък. Не изглежда никак зле на живо, въпреки сивият цвят, но като цяло за мен не е добре направен. Фокус рингът е отзад, този за зума - отпред. Частта от маунта до фокус ринга е метал, оттам на мен ми изглежда пластмаса, която ми се струва доста евтина - нещо подобно на тази на евтин лаптоп или капак на батерия на евтин телефон - стои ми някакси "вафлена" дето лесно ще се напука. Всички бутони изглеждат направени от същото. Отпред завършва със солиден метален обръч, който е захванат за вътрешната част, която излиза навън при зумване (тя също изглежда пластмасова).
Обръчът за вариото е труден за въртене, а звукът е като на триещи се пластмасови части една в друга. Когато се опитваш да зумваш, поставката за трипода се пада точно в ръката ти и трябва да се завърти, за да отиде отгоре, или да се махне - иначе пречи, при това много. Зумването е бавно и трудно.
Фокусът е почти безшумен. Има фокус ограничител от 3м до безкрайност. Ако ограничителят не е активиран, и се опиташ да фокусираш в средно осветена стая, на 400мм, това е най-бавно фокусиращият обектив, с който някога съм снимал. Отнема навярно 3-4 секунди.. С ограничителят е значително по-добре, но нищо впечатляващо. Навън е ОК - малко по-добре от Минолта 100-400. Първата бройка, която тествах, имаше проблем със следящия фокус, втората беше отлична - следящият фокус е много прецизен и бърз - мисля по-добър от този на Сигма 70-200 2.8 ССМ. С А700, на 400мм ф5.6, следи човек, бягащ (бързо) срещу теб, без никакъв проблем с абсолютно прецизен фокус на лицето в 100% от кадрите в серята. Следи летящи птици много добре, ако веднъж си заключил фокус на птицата.
Оптически е най-добрият обектив над 300мм, с който аз съм снимал (вкл. Минолта 200мм ф2.8 + ТК, Токина 300мм Ф2.8, Сигма 300мм Ф4, Тамрон и Сигма 70-200 ф2.8 + ТК и др.). Много остър дори и на 400мм ф5.6, страхотен контраст и цветове, никакъв флеър, почти пълна липса на хроматични аберации, дори и в изклютелно екстремни условия. При обект в силен контражур, предава и най-фините цветови нюанси без никакъв проблем - не съм виждал подобно качество досега в подобни условия..
Аз лично няма да го задържа - при тази цена очаквах много повече от качеството на изработка, малко повече от фокуса и не ми допада ергономията..
В следващите дни се надявам да пробвам 5Д и Канон 400мм ф5.6 на приятел и ще се опитам да съпоставя..
|
|