Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Олимпус, волтажите и ПАЛЕНЕТО на светкавиците
Автор: exile   
Дата:   23-02-09 12:38

Абе никъде не намирам информация за допустимия волтаж на светкавици при олимпус.
Е-410 дали ще има проблеми с 10.5 волта?
Щото канон се води, че е до 6 вола, никон до 12 май, ама за олимпус не намирам информация.
Доколкото знам фл-50 пали на 5 волта.

Отговори на това съобщение
 Re: Олимпус и волтажите на светкавиците
Автор: Davidoff   
Дата:   23-02-09 12:42

Marco Fortin-Metzgen checked with Olympus Europe on his C4040 — that digicam has a trigger voltage of 10V, so Olympus too recommends strobe triggering in the 3V to 6V range.

Автор: Davidoff   
Дата:   23-02-09 12:45

На друго място мярнах да се споменава 24V ама... риск печели - риск губи е работата.

Автор: ilcoin   
Дата:   23-02-09 12:55

Аз също търсих инфо, даже стигнах до там да пиша на съпорта на олимпус-европа. От умрял писмо чакал ли си [smilie18]

Автор: cicomanco   
Дата:   23-02-09 13:05

Няма проблем с волтажа - какъвто и да е.С първия си олимпус съм снимал с Мец 45 на 110 волта синхронизационно напрежение!От тогава на сам не потбирам!Всички работят безупречно с добри светкавици.

Автор: asahi   
Дата:   23-02-09 13:07

С 10,5 волта със сигурност няма да имаш проблем.

Дата:   23-02-09 13:09

Имаше преди време някаки джаджи дето се монтираха като чехълче и сваляха напрежението , но нито са ми трябвали , нито съм ги ползвал.Все пак кажи каква светкавица смяташ да ползваш?

Автор: gm   
Дата:   23-02-09 13:17

6V

Дата:   23-02-09 13:18

Аз като питах преди 2 год. ми казаха 3в.[smilie11]

Дата:   23-02-09 13:23

ей, супер!
че искам да си взема бюджетна светкавица, ама тея на yinyan за 25-35 долара всичките са мноо измислени (по-скоро за втора и трета стават, че са евтини и с pc кабелчета даже идват) и си харесах една втора ръка на 10,5 волта.

cicomanco [beer]

Автор: asahi   
Дата:   23-02-09 13:25

Важно е и кой как мери напрежението н асинхроконтакта.

Автор: arnaudov   
Дата:   23-02-09 16:17

На OLYMPUS E500 съм слагал METZ 32CT3 който е 16V и работеше без проблем. Е410 едва ли е по-различен.

Автор: violator   
Дата:   23-02-09 23:25

Използвал съм съвсем за кратко SOLIGOR MK-17A директно свързана с OLYMPUS E-510. Светкавицата има само един централен контакт, върху който напрежението достига малко над 240 волта, в заредено състояние. Именно това е и причината да не продължавам да ги свързвам директно. За около 15-20 блика не съм забелязаъл повреда в тялото.

Ако все пак се налага съвместно използване на подобни тяло и светкавица мисля, че е хубаво да се разделят галванично. За себе си съм замислил (по скоро от любопитство и ентусиазъм) не сложна електронна схема, съдържаща оптрон, тиристор и няколко пасивни елемента. Самата схема не е нещо ново и присъства, като модул в повечето светкавици с ниско синхронно напрежение. Смятам след успешни тестове да не я вграждам в корпус на конкретна светкавица, а по скоро да я оформя конструктивно, като малка приставка и кабели за синхронизиране, завършващи със стандартни контакти. Нещо подобно може и да се купи разбира се, но не ми се ще да се лишавам от кефа докато го правя.

Охх... отплеснах се...
Конкретно на въпроса ти exile не мога да отговоря, но ако все пак решиш да поемеш риска и включваш на късмет прочети първо това .
Коментира се въпроса за напрежението, понасяно от DSLR - те.
Конкретно ако става въпрос за разлико от 5-10 волта върху централните синхроконтакти на светкавицата и тялото мисля, че няма да има никакъв проблем. Злините стават най вече заради отечки между централния синхроконтакт и тези за комуникация в устройствата, но това го пише по - подробно в линка.

Успех с избора
[shtrak]

Автор: sambg   
Дата:   24-02-09 16:18

Рядко използвам светкавица, освен като допълваща, та не ми стана ясно, дали мога да използвам Metz 28C-2 на Olympus 510, без да има отрицателни последствия за фотоапарата. гнездото за светкавицата на камерата има 4 ел. комтакта, а светкавицата има само един ел. контакта в долната си част.

Re: Олимпус и ПАЛЕНЕТО на светкавиците
Дата:   08-03-09 19:23

[smile]
Полезна тема се е заформила.

Днес се видяхме с един съфорумник, от който смятах да взимам светкавица.

Светкавицата е миранда 630 дц, към 6 волта и дават волтажа, уж зор няма.

Да ама изобщо не запали [smilie11] Апарата на М, кви ли не режими на светкавицата пробвах в настройките на апарат - не ще.
В същото време с една практика пали от раз.

А на олимпуса си бачка чехълчето, ползвал съм безжичен синхронизатор и никонска светкавица и перфектно си палеше тогава.

Къде бъркам? Какви настройки трябва да дам на апарата, за да благоволи да запали светкавицата?

Ако някой съфорумник с Пловдив има някаква дърта светкавица с безопасен волтаж и я донесе в сряда на сбирката да си поиграя с нея и да видя дали ще запали - има бира [beer]

Автор: chris73   
Дата:   08-03-09 19:26

Подобна ръчна нисковолтова светкавица съм преправял, като съм разменял двете кабелчета към обувката - някой път има значение не само ниския волтаж, но и посоката...

Публикацията е редактирана (08-03-09 19:27)

Re: Олимпус, волтажите и ПАЛЕНЕТО на светкавиците
Дата:   08-03-09 19:27

хм, а как да се разбере дали това е проблемът?

Автор: GM   
Дата:   08-03-09 19:31

http://www.fotavoka.org/index.php/articles/94

Дата:   08-03-09 19:32

Измери с волтметър няколко светкавици - таква която пали, и такава, която не пали. Освен това "излишните" кабелчета ги отрязах. [smile]

Дай снимка на отпред и отзад на светкавицата. Моята може да е същата, но под друго име...

Публикацията е редактирана (08-03-09 20:37)

Дата:   08-03-09 19:36

светкавицата не е в мен - не я купих, понеже не запали.

отдолу има една голяма пъпка, която си пасва на голямата пластинка на всички чехълчета, имаше още 5 малки пъпки, две двойки в задната страна и една пъпка в предната страна. Мога да ти направя схема, ако смяташ, че ще е по-ясно.

http://i29.photobucket.com/albums/c291/zikor97/foto_29010.jpg

http://i29.photobucket.com/albums/c291/zikor97/foto_29009.jpg

все още не е късно да я купя, ако има шанс да проработи си заслужава цената.
бе тя си заслужава цената дори само с безжичен синхрон да я паля всъщност.

Дата:   08-03-09 19:38

а не разбрах - на какъв режим трябва да е апарата?

Нагласям на М - ок, а менюто за светкавицата има ли значение? Да не би да трябва да е на OFF нагласено от апарата [smilie10] Кво ли не пробвах, auto, full, всичките режими...

Дата:   08-03-09 19:42

Сега ще погледна за моята, мисля, че беше такава... Но игра поялника, което не на всички им се занимава...

Няма значение режима. Отзад на ON. Тя си мери сама. Апарата - като за ръчна.

Публикацията е редактирана (08-03-09 19:47)

Дата:   08-03-09 19:52

за поялника проблеми няма [smilie24]
само да кажеш кое баш трябва да се разпои и запои и цена няма да имаш [beer]

Дата:   08-03-09 19:54

Моята е същата - Exacta CTZ-25.

Сега виджам, че съм и добавил кабелче за синхронизация. Сега ще я пробвам, дали свети на кабелната обувка. Използвам централната пъпка и масата, която е отгоре. Всичко друго е разкачено.

Публикацията е редактирана (08-03-09 20:20)

Дата:   08-03-09 20:19

Ами светка си (пробвах го на Пана FZ-50 - той ползва Оли светкавици, като FL-36). Напрежението е около 8 Волта, което е ОК. Според мен до 20 V е ОК за всеки дигитален апарат. На пъпката (голямата в центъра) трябва да е + (плюс). Масата (0 V) е над чехълчето отдясно(там има и винт за затягане на светкавицата). Тънките краченца най-добре да се изолират или да има се среже кабела, за да не прецакат нещо. И без това ТТЛ няма да стане (тя си е ръчна с 2 AUTO режима).

Така че, успех с поялника. За да се увериш, измери първо напрежението на пъпката, и ще видиш, че е отрицателно, затова апарата не разбира, че има светкавица...

Публикацията е редактирана (08-03-09 20:25)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »