Автор: d256h
Дата: 06-03-09 08:29
Дайте една снимка правена по обед с голям контраст между осветено място и сянка, примерно нещо стрийт или портрет на плажа. Аз имам Е-500. За него със сигурност мога да кажа, че има голям проблем с динамиката. Почти винаги снимам с корекция -0.7 до -1 EV, барем да не се изпичат светлите участъци в кадъра. Обаче... това не винаги върши работа.
Може да се повтарям, но ще дам пример ...
Сина ми има сапунерче Nikon LS16, това е най-малкото апаратче от ниския клас нови сапунерчета (2008), струва 79Евро. Та, двамата с него снимаме във Валенсия сградите на Калатрава, уникални са! Пече слънце, горещо, инстинктивно търсиш сянка..
И какво? Цветовете на Никончето истински, слънчевите места от кадъра перфектни, сенките перфектни, все едно съм снимал с филм, а Олито с корекция -0.7 едва е успяло да да не препече филийката, в сенките аха, аха и се губи цвят и детайл, да са живи и здрави другарите от Adobe, че ми помагат да коригирам динамичната мъка на Оли...
А не дай си Боже някой до мен да снима с Nikon Dxx...
Ако някой е гледал филма 'Фенът' сигурно разбира какво искам да направя!
Оли имат недопустимо изоставане от конкуренцията по отношение динамиката на сензора... поне това е показал моя опит..
|
|