Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Olympus - "12MP стигат ..."
Автор: Ivan_A   
Дата:   06-03-09 06:59

От тук е:
http://news.cnet.com/8301-13580_3-10189546-39.html?part=rss&subj=news&tag=2547-1_3-0-5

"... If a customer wants more than 12 megapixels, he should go to the full-frame models,..." - "...ако потребителят желае повече от 12МП, да се насочи към ФФ модели..."

Нямат намерение да се включват в мегапикселната "война", а да се концентрират върху "... dynamic range, color reproduction, and a better ISO range for low-light shooting"

[smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Olympus - "12MP стигат ..."
Автор: arriah   
Дата:   06-03-09 07:26

[smilie24]

Автор: Ivan_A   
Дата:   06-03-09 07:42

... ама Оли и преди се били изказвали подобно :

"from Olympus Pursuit, Vol. 9 No. 1 1990)
Olympus CCD Philosophy
4 mega pixels CCD is good enough for consumer use

In the Camedia E-10 press conference on 22 August 2000, the President of Olympus, Mr Masatoshi Kishimoto gave the following remarks.
"We will stop the research on high resolution CCD."

"We have been continuously developing high quality digital camera with high resolution CCD. But E-10's 4M pixels CCD is able to give very satisfactory results even in enlarged prints. I think this is the end of the high resolution CCD competition."

"5M or 6M pixels are too much for consumer use. Operation, design and other added values are more important from now on."
http://www.geocities.com/maitani_fan/camera_technologies.html

[smilie10]

Струва ми се, че чудейки се какво да кажат - правят се на разумни.
Явно - за пореден път.[smilie2]

... дано поне наистина постигнат един добър сензор - добър, колкото се добри обективите им.

Дата:   06-03-09 07:49

покачване 3 пъти за период от 19 години си е направо консерватизъм

Автор: kolcho   
Дата:   06-03-09 07:57

arriah написа:

покачване 3 пъти за период от 19 години си е направо консерватизъм
......................

19 години?
Я пак![smilie3] [smile]

Автор: tochnia   
Дата:   06-03-09 07:58

9 не 19 [smilie5]

Дата:   06-03-09 08:02

ок, съжалявам, още спя...
ей това ме подведе:
"from Olympus Pursuit, Vol. 9 No. 1 1990)

Въобще не се замислих Е10 от коя година е...

Виноват, другари съфорумци, виноват...

Автор: Георги   
Дата:   06-03-09 08:17

12 мегапиксела и на фф стигат [smilie24] [smilie24]

Автор: Jankoff   
Дата:   06-03-09 08:26

Ама какво стана с микро четирите трети? Олимпус защо спят?

Автор: d256h   
Дата:   06-03-09 08:29

Дайте една снимка правена по обед с голям контраст между осветено място и сянка, примерно нещо стрийт или портрет на плажа. Аз имам Е-500. За него със сигурност мога да кажа, че има голям проблем с динамиката. Почти винаги снимам с корекция -0.7 до -1 EV, барем да не се изпичат светлите участъци в кадъра. Обаче... това не винаги върши работа.
Може да се повтарям, но ще дам пример ...
Сина ми има сапунерче Nikon LS16, това е най-малкото апаратче от ниския клас нови сапунерчета (2008), струва 79Евро. Та, двамата с него снимаме във Валенсия сградите на Калатрава, уникални са! Пече слънце, горещо, инстинктивно търсиш сянка..
И какво? Цветовете на Никончето истински, слънчевите места от кадъра перфектни, сенките перфектни, все едно съм снимал с филм, а Олито с корекция -0.7 едва е успяло да да не препече филийката, в сенките аха, аха и се губи цвят и детайл, да са живи и здрави другарите от Adobe, че ми помагат да коригирам динамичната мъка на Оли...
А не дай си Боже някой до мен да снима с Nikon Dxx...
Ако някой е гледал филма 'Фенът' сигурно разбира какво искам да направя!

Оли имат недопустимо изоставане от конкуренцията по отношение динамиката на сензора... поне това е показал моя опит..

Автор: navy   
Дата:   06-03-09 08:46

Една проведена анкета у фотофорума ще покаже, че няма и 5% които що годе ползват всички мегапиксели, не раскалират за снимка 10х15 или нет...
Според мен 1% са тези, които за кеф си ги печатат голям размер, защото разликата спрямо екрана е ... огромна [smilie7]
А другите 4% кропят... щото са фтичари [smilie5]

Дата:   06-03-09 08:50

Ми разликата в плътноста на пикселите между Е-1 и Е-510 е почти 2.5 пъти.
Броя на пиксели не ме притеснява, защото печатя обикновено А4 и 5Мп са абсолютно достатъчни за това. Мен ме вълнуват другите качества на сензора...

Автор: cicomanco   
Дата:   06-03-09 09:30

Да плюе може само този който би се хванал да направи нещо по-свястно!Но ако можеше - не би плюл![smilie23]

Дата:   06-03-09 09:43

Ееее не си прав Чичо, ако мене визираш. Нещата трябва да си ги казваме. Аз много обичам Оли и заради това ме боли, че изостават от другите.

Ако някой не вярва може да направим тестове, как се справя Е-500 и някоя сапунера Сони примерно. Аз твърдя, че Олито на открито, ще обърка WB при 4/10 случая, а сапунерката нито веднъж. Същото ще се получи и при снимане в някоя кръчма на зкрито.

Сега остава и сами да си правим камерите..

Re:
Автор: ilcoin   
Дата:   06-03-09 10:12

Е-500 е доста стар (по сегашните представи за стар фотоапарат) модел и мисля че Оли доста са дръпнали с нещата от тогава. А и технологиите просперират и мисля че ако наблегнат силно в тази посока ще има още по-добър резултат.

Автор: petkob   
Дата:   06-03-09 10:43

d256h, а не е ли възможно ефектът, за който говориш, да се дължи не на по-добрата динамика на сензора на Никон, а на по-добър софтуер в апарата? Поне на мен това ми се вижда по-вероятно.

Автор: Ivo_Sabchev   
Дата:   06-03-09 10:49

d256h Е напълно прав - Оли имат много преимущества, прекрасни са , но имат проблем с динамиката и за съжаление не е само при Е500

Автор: asahi   
Дата:   06-03-09 10:49

От 6 мегапиксела нагоре трябва да им дигнат десеторно цените и всичко ще се намести.

Re: Olympus -
Дата:   06-03-09 12:15

Всичко може много лесно да се провери без да спорим излишно.

Събираме се няколко ентосиаста по темата, с различни камери. Снимаме на някой площад в 13.00 часа на силно слънце така, че да попада в кадъра и сянка и после сравняваме коя камерка как се представя.

Аз твърдя, че полутоновете в сянката на Оли камерите почти няма да ги има (нещо като ч/б снимка)..

Стимула за цялата операция ще бъде, че този който загуби в твърдението си ще черпи цялата група някъде на бира, примерно. Така няма хък-мък всеки ще си плати за твърденията и действията! Иначе само ще бърборим..

Това дали, ефекта се дължи на софтуер или хардуер почти няма значение, при положение, че грешката се мултиплицира във всеки нов модел на Оли. Би ни помогнало, ако някой дойде с Панасоник камера, която има същия сензор, като Оли и е на 4/3, тогава ще стане ясно (почти) от къде е проблема..

Публикацията е редактирана (06-03-09 12:17)

Автор: exile   
Дата:   06-03-09 12:21

никой не отрича, че сензорите на оли имат проблеми с динамиката.
въпросът е до колко има значение.
според мен е минимално и най-често преекспонирано.

Re:
Автор: dau   
Дата:   06-03-09 12:26

евала на Оли че гледат да не се бутат...

въпреки че мисля че и сега 12 са много...
трябваше да се задържат на 10 и може би 12 след 1-2 години...
ама пак евалата [smilie24]

ако сложат и един Фовеон или нещо такова ще е много добро вече...

Автор: petkob   
Дата:   06-03-09 12:29

Точно това ми беше мисълта, че има значение откъде идва разликата, понеже ако е от сензора, не можеш да я компенсираш, но ако е заради софтуера - можеш, макар и с цената на (доста) допълнителен труд.

Аз съм готов да дойда да снимаме и пари за бира ще намеря, но сензорът ми е само 1/2.33" [smile]

Просто имам снимки едновременно в jpeg и raw, и някой път джейпегът е толкова добър, че от суровия файл не мога да го докарам по-добре, дори същият не е лесно да се докара.

Автор: magnifico   
Дата:   06-03-09 12:36

По обяд се пие бира и се ядат кебапчета [smilie6]
[shtrak]

Автор: chris73   
Дата:   06-03-09 14:26

Ще видиме Е620 как ще е с динамиката...

Иначе има логика, колкото е по-малък формата/сензора (както е при 4/3), толкова по-консервативни да са с мегапикселите... Заради дифракцията и шума най-вече, иначе големи и бързи памети и мощни компютри ще има, те да са проблема...

В момента това при сапунерите е пълна лудост... Дори на максимално отворена бленда, вече дифракцията им изяжда ползата от мегапикселите... [smilie23]

П.С.
Евала на Фуджи за техния S5 Pro - малко мегапиксели, но голяма динамика... Жалко, че май излизат от dslr бизнеса... [smilie24]

Публикацията е редактирана (06-03-09 14:30)

Автор: CanoniO   
Дата:   06-03-09 14:36

Евала и на канон, че произведоха 12 мп на ФФ матрица, дето в момента струва колкото сапунер. Евала и на никон, че произведоха някакъв ФФ, та да се осмисли цялата идея.Преди това ФФ беше маркетингов трик.
Евала и на сони, че провокират скок при мегапикселите, че да можем да си купуваме 12МП без пари.[smilie5]

Евала на дими и пд, че ги има и естествено, евала на олимпус, че говорят неща, над които ще се смеем след 4-5 години.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »