Автор: matasel
Дата: 08-01-09 20:10
Здравейте съфорумци (от клуба на знаещите). Преди време пуснах една тема, в която коментирахме може ли една дупка въздух да "скапе" образа - получи се интересна дискусия,....мисля
Сега, гледам, е дошло време да отидем още по-напред и да поразискваме въпроса за оптическите устройства и физическите закони, в частност тези закони и закончета, които касаят оптиката. Един от тия проклети закони е законът за дифракцията. Този особено проклет закон е причина да не можем да получим толкова рязко изобртажение колкото ни се иска. Той е нещо подобно на Космосът, който пречи на кривата ракета, но сравнението не е съвсем точно - по-точно проклетата дифракция може да се сравни с Космос, който пречи както на кривата, така, за съжаление, и на правата ракета. Т.е. работата е от лоша по-лоша, за да не кажа непоправима.
До тук всичко е от ясно по-ясно! Въпросът, обаче, е все пак дали чрез някакво полумагическо устройство можем да я пре....цакаме тая дифракция, вместо тя нас да ни пре....цаква и то непрекъснато. Какво можем да направим? Слагаме да речем един унищожител (или поне драстичен намалител (отслабител) на дифракция) там някъде около обектива. Разбира се по-добре е да бъде пред или зад бектива, но може и на подходящо място отстрани. И този дифракционен унищожжител почва да намалява дифракцията и следователно да изостря образа, а следователно и обектива. Тук разбира се не се има предвид обективът да е подържан от МорскияТ за минута - две - товя е друга работа, за коята засега аз не мога да намеря непаранормално обяснение. Тук говорум само за оптическо устройство като телеконвертор, широкоъгълен конвертор или в краен случай макропръстени с дупка от МНОГО ЧИСТ ВЪЗДУХ.
Това беше от мен - сега е ваш ред
|
|